Scosi din foame

Fermierii vasluieni au avut parte de un an bogat. Desi vremea nu le-a fost cel mai bun aliat, n toamn, productorii s-au vzut cu sacii n crut. Si la propriu, dar si la figurat. Ca niciodat, culturile de gru si porumb, dar si cele de floarea-soarelui i-au salvat pe fermieri de faliment. Cu recolte bune si preturi asemenea, societtile agricole si-au putut acoperi cheltuielile si chiar au scos profituri consistente. Numai la floarea-soarelui, la o productie de 2,5 tone/hectar, profitul a fost de 2.000 lei.

Dup mai multi ani nefavorabili, n care, dac nu a fost secet, au fost inundatii, n 2010, agricultura vasluian a iesit pe plus. Chiar dac conditiile meteorologice nu au fost optime, recoltele bune obtinute la unele culturi si preturile avantajoase i-au salvat pe fermieri. Lund n calcul acesti factori, investitia n pmnt a fost rentabil, profitul fluctund n functie de respectarea lantului tehnologic. Practic, la nivelul judetului Vaslui, circa 70% dintre fermieri au ncheiat anul agricol n cstig. Este vorba despre cele peste 300 de societt i comerciale care administreaz exploatat ii mai mari de 50 hectare. ns nici micii proprietari de pmnt, care au lucrat terenurile individual, nu au iesit n pierdere n aceast toamn. Astfel, la nivelul judetului, se poate vorbi de un profit mediu de 100 lei/hectar, n conditiile n care la unele culturi s-au cstigat si 2.000 lei/hectar. Potrivit specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, dac n anii trecuti, numai la rapit la un leu investit se scoteau doi lei, n acest an, s-a cstigat la fel si la gru, porumb si floarea-soarelui. Chiar dac umiditatea prelungit din timpul recoltrii a declansat fenomenul de ncoltire, cstigurile la cultura de gru au fost satisf- ctoare. Secretul obtinerii unui profit consistent a fost acela ca fermierii s nu fi vndut productia imediat dup seceris. Productiile slabe de gru din Rusia si Ucraina au influentat decisiv preturile practicate pe piat. Astfel, dac la recoltare un kilogram de gru a costat 38 de bani, dup numai o lun, fermierii au primit 65 de bani pe kilogram. La acest pret, cu o productie de 3,5 tone la hectar, produc torul si acoper cheltuielile si obtine si un cstig. Chiar dac o parte din gru a fost ncoltit, n final, toat cantitatea a fost valorificat, cererea din piata international fiind foarte mare. Operatorii din agricultur au putut vinde productia cu conditia ca grul s nu fie umed sau murdar. O alt cultur unde productorii au dat lovitura a fost porumbul. La o productie de 7-10 tone boabe la hectar si un pret de 60 – 62 bani/kilogram fr TVA, cstigul a fost foarte bun.

Floarea-soarelui si rapita, culturi de milioane

n aceast toamn, la cultura de floarea soarelui a fost contabilizat o productie foarte bun iar preturile de comercializare au fost pe msur. Astfel, la o productie de 2,5 tone la hectar si un pret de vnzare de 1,3 lei/kilogram, profitul a fost consistent. Spre exemplu, la un calcul realizat la productia obtinut, pretul de livrare si cheltuieli, rezult un profit de 20 milioane de lei vechi/hectar. Si la rapit s-au obtinut cstiguri multumitoare, productia mai mic fiind compensat de un pret bun de livrare, care a fost de 1,3 lei/kilogram. Nu n ultimul rnd, fermierii care administreaz plantatii de pomi fructiferi au motive de bucurie. nghetul din Polonia a fcut ca acest mare productor s nu conteze pe piata european, lucru care a influentat direct preturile. Astfel, pentru un kilogram de mere la export s-a pltit 52 de bani, fat de anul trecut, cnd produc torii nu au primit mai mult de 20 bani/kilogram.

Propuneri ndeplinite

Potrivit datelor DADR Vaslui, la cultura de rapit, programul de 20.108 hectare a fost realizat n totalitate, productia medie realizat fiind de 1.554 kilograme/hectar. La gru, programul de 67.357 hectare a fost realizat n totalitate, cu o productie medie realizat de 3.134 kilograme/hectar. La cultura de porumb, dintr-un program propus de 88.283 hectare, a fost nsmntat o suprafat de 85.685 hectare. Productia medie realizat a fost de 4.016 kilograme/ hectar, iar productia total realizat n judetul Vaslui a fost de 344.134 de tone. La cultura de floarea-soarelui, programul propus de 35.360 hectare a fost realizat n totalitate, productia medie obtinut fiind de 1.826 kilograme/hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.