Cnd parintii uita ca sunt parinti…

Patru frati cu vrste ntre 8 luni si 12 ani au fost abuzati sistematic, fizic si emotional, de printi. Consumatori de buturi alcoolice, acestora nu prea le psa ce se ntmpl cu copiii lor, neglijndu-le nevoile specifice vrstei. Mai mult, copiii mai mari erau alungati de acas, fiind nevoiti s se adposteasc pe timpul noptii la vecini. Este doar unul din cele 434 de cazuri de abuz instrumentate n acest an de Directia General de Asistent Social si Protectie a Copilului Vaslui. Pe 19 noiembrie, cnd a fost marcat Ziua Mondial de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizatia Salvati Copiii Romnia a tras un semnal de alarm asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra ntregii dezvoltrii ulterioare a acestuia.

De la nceputul acestui an, la DGASPC Vaslui au fost semnalate 434 de cazuri de copii care au fost victime ale abuzurilor de orice tip. Cele mai multe cazuri, mai exact 263, se refer la copii neglijati de familie. Au fost nregistrate si 91 de cazuri de abuzuri fizice, 28 de cazuri de abuz psiho- emotional si 45 de cazuri de abuz sexual. Din fericire, nu toate cazurile sesizate au fost confirmate, dar n 304 cazuri de abuz a fost necesar interventia DGASPC. Cazul de mai sus este doar ultimul dintr-un lung sir. „Pentru prevenirea separrii copiilor de familia natural si n conformitate cu legislatia n vigoare privind protectia drepturilor copilului, s-a recomandat initierea unui program de monitorizare cu propunerea de obiective care s asigure reabilitarea situatiei. Autoritatea local a considerat ca fiind nefunctional aceast alternativ (argumentnd cu indolent a printilor si starea constant de ebrietate), astfel nct s-a propus instituirea msurii de plasament n regim de urgent pentru cei patru copii. Mentionm c, pe fondul neglijrii nevoilor bio-psihice, la copiii mai mici se instalase o stare de sntate precar, marcat de carentele alimentatiei si ngrijirii. De altfel, la unul din copii era diagnosticat o malformatie cardiac destul de grav, indus de consumul de alcool al mamei pe timpul sarcinii”, ne-a precizat Irina Cmpeanu, purttor de cuvnt al DGASPC Vaslui. Tot msuri de plasament au fost luate si n alte 80 de cazuri n care familia constituia un risc pentru copii. 304 copii au rmas n propriile familii, printii lundu-si angajamentul c atitudinea lor fat de minori se va schimba. Familiile vor rmne n monitorizarea asistentilor sociali din cadrul DGASPC si a celor din cadrul primriilor pe raza crora domiciliaz.

n Moldova, bataia e rupta din rai

Abuzul asupra copilului are consecinte dramatice asupra dezvoltrii psihosociale ulterioare. Pe 19 noiembrie, cnd la nivel international a fost marcat Ziua Mondial de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizatia Salvati Copiii Romnia a tras un semnal de alarm asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra ntregii dezvoltri psiho-emotionale ulterioare. „Atunci cnd sunt n mod frecvent confruntati cu situatii de abuz, copiii devin retrasi, nesiguri, lipsiti de ncredere n sine si n ceilalti, au un randament scolar sczut si manifest dificulttii de comunicare cu cei de aceeasi vrst, pe care i evit ori fat de care devin agresivi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizat iei Salvati Copiii. Din cele 11.686 de cazuri de abuz nregistrate de Autoritatea National pentru Protectia Drepturilor Copilului n 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare n familie. La nivel national, exist o predilectie a abuzului asupra copilului n regiunile nord-est (607 cazuri de abuz din 3.040, reprezentnd totalul cazurilor de abuz raportate n anul 2009), si respectiv sud-est (548 de cazuri). n cadrul centrelor de consiliere ale Salvati Copiii sunt nregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emotional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare n familie, 14 trafic sau risc de trafic si 140 alte tulburri comportamentale. 40 de tineri mor zilnic n trile europene din cauza violentei, iar din 10 morti violente n rndul tinerilor, patru sunt provocate de cutite sau alte obiecte contondente, potrivit raportului asupra violentei juvenile realizat de Organizatia Mondial a Sn- ttii n septembrie 2010. n cadrul aceluiasi context, unul din cinci copii sufer abuzuri sexuale n Europa, potrivit unei statistici a Consiliului Europei.

Salvati Copiii se implica n prevenirea abuzurilor

Salvati Copiii Romnia a demarat n 2003 o serie de campanii mpotriva violentei asupra copilului, avnd ca mesaj „Btaia nu e rupta din rai”. Cel mai important rezultat al acestei campanii a fost introducerea n Legea nr. 272/2004 a articolului 90, care prevede interzicerea prin lege a oricrei forme de pedeaps corporal si tratamente umilitoare aplicate copilului. Campania mpotriva violentei asupra copilului a fost relansat si n anii urmtori cu mesajul „Violenta naste violent”. ncepnd cu anul 2007, anual, n cadrul campaniei au loc cursuri de pregtire (acreditate de Ministerul Educatiei, Cercet rii, Tineretului si Sportului) pentru specialistii care lucreaz cu copii, n educatia pozitiv. Din 2008, Organizatia Salvati Copiii, n parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercet rii, Tineretului si Sportului, implementeaz proiectul national „Tinerii mpotriva violentei”, al crui obiectiv major este reducerea incident ei violentei asupra copiilor n mediul scolar. Pentru perioada noiembrie 2010 – septembrie 2011, Salvati Copiii si propune informarea si educarea a 13.200 elevi din ntreaga tar prin intermediul cadrelor didactice formate, realizarea unui „Caiet al elevului” pe baza informatiilor prezentate n suportul de curs al programului anti-violent, realizarea unui „Ghid de buzunar” cu informatii destinate dezvolt rii personale a copilului si prevenirii situatiilor de violent, precum si desf- surarea de workshop-uri cu printi, profesori, voluntari, copii si consilieri scolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.