De la nceputul acestui an, 33 de copii din judetul Vaslui au murit nainte de a mplini un an, 32 dintre acestea avnd loc n prima lun de viat. Doar cteva dintre decese au avut loc la spital, restul fiind nregistrate la domiciliu. Chiar si cnd vin cu sugarii la spital, unii printi ajung prea trziu ca viata bebelusului s mai poat fi salvat. Decesele la domiciliu arat, de cele mai multe ori, gradul mic de atentie acordat copiilor, ignorarea suferintelor acestuia, dar si lipsa de bani pentru asigurarea cheltuielilor impuse de anumite conditii patologice.
n nou luni de zile, n judetul Vaslui au murit 33 de copii cu vrsta de pn la un an. Statisticile Directiei de Sntate Public (DSP) arat c 13 decese au avut loc n primele sase zile de la nastere iar alte 19 n prima lun de viat. n aceeasi perioad s-au nregistrat sase decese la copii cu vrsta ntre 1 si 4 ani. Relevant este faptul c mai putin de jumtate din decese au avut loc n spital, cele mai multe avnd loc la domiciliu. „Numrul deceselor copiilor de pn la un an este un indicator de msurare si descriere a strii de sntate a mamei si copilului si se consider un indice al strii de sntate a populatiei. Factorii de risc ai mortalittii infantile sunt clasificati n functie de integrarea biosistemului mam-copil n cadrul altor sisteme: familie, populatie, mediu, acestea fiind influentate la rndul lor de factorul social. n privinta diagnosticului de deces, se mentine pe primul loc decesul n prmele zile de la nastere, prin boli perinatale, urmat de decesul prin boli respiratorii si anomalii congenitale. Cauzele respiratorii sunt considerate ca evitabile, ele reflectnd cel mai bine situatia economic, nivelul de trai, condi- tiile de locuit, nivelul de educatie si nivelul asistentei medicale. Chiar si cnd vin cu copiii la spital, unii printi vin atunci cnd deja este deja prea trziu ca bebelusul s mai poat fi salvat. Cea mai mare parte a deceselor la sugari se produc la vrsta 1-3 luni, prin afectiuni respiratorii n primele 24 de ore de la internare”, precizeaz Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Specialistii sustin c cele mai multe decese infantile s-au nregistrat n rndul nou-nscutilor ai cror printi au un nivel de instruire redus, inclusiv n domeniul cresterii si ngrijirii copilului. Multe decese au loc si n sectiile de neonatologie, cauza fiind bolile perinatale sau prematuritatea. Ct priveste decesele la domiciliu, acestea indic o lips de atentie acordat copiilor foarte mici, ignoranta familiei n fata suferintei copilului si neajunsuri financiare care l pun pe printe n imposibilitatea de a supora cheltuielile impuse de anumite conditii patologice ale copilului. „Controalele periodice ar putea preveni finalurile tragice n multe dintre aceste cazuri. Indicele de mortalitate infantil ar putea fi mult ameliorat dac sar lua unele msuri. n situatia actual, se impune necesitatea depistrii gravidelor cu mare risc obstetrical, n special n mediul rural, printr-o mai bun colaborare ntre medicul de familie, medicul specialist n obstetric-ginecologie si asistentul comunitar din zonele defavorizate. Toate gravidele ar trebui examinate mcar o dat de un medic specialist obstetrician, pentru selectarea segmentului amintit mai sus”, a conchis Mihaela Vlada.
vizavi de conditiile din spitalele vasluiene si mai cu precadere cel in care profeseaza d.na elisei lasa de dorit, aceasta doamna nu profeseaza pt placerea de a-si face meseria ci pt a castiga banuti si o spagutza, din pacate aceasta doamna nu a facut nici prima nici ultima greseala de acest gen, caz care ar trebui investigat cum se cuvine, dar de cine??..la noi nu are cine! slava domnului ca nu ma mai las in grija acestor medici si nu recomand la nimeni sa se lase, mai ales copilasii micuti!!1
Doamna Mihaela Vlada de ce nu faceti referire si la calitatea serviciilor medicale oferite la aceste controale periodice? Fetita mea are aprox. 8 luni si este inscrisa la dr. Ilisei Monica. La nastere a facut icter in primele zile, am mai stat o zi in spital pentru fototerapie si icterul ar fi trebuit sa treaca in primele trei saptamani. Recomandarea doamni Ilisei pentru tratarea icterului a fost ceai de tei si tinerea copilului cat mai mult la lumina.
Cand fetita avea 5 saptamani am fost cu ea la control la dr. Ilisei si mi-a spus ca fetita mea nu mai are icter, i-a trecut. In aceeasi seara m-am internat la urgente la spitalul Sf Maria din Iasi, si dupa analize amanuntite, valoarea bilirubinei ce cauzeaza icterul era in crestere fata de valoarea de la nastere. Medicul a spus ca icterul este patologic si trebuie neaparat determinata cauza care il intretinere. Sub supraveghere medicala am fost pusa sa intrerup alaptarea trei zile, copilul primind in acest timp lapte praf si medicamente pentru a scadea valoarea bilirubinei. In situatia in care valoarea nu ar fi scazut ar fi insemnat o eventuala problema la glanda tiorida. In final, diagnosticul a fost de ”icter prin inhibitori din laptele matern”
La un control recent deoarece fetita s-a oparit foarte rau in urma curei de calciu recomandata de dr. Ilisei, aceasta m-a intrebat daca eu nu am vreo scurgere vaginala deoarece fetita a facut candida. I-am explicat doamnei ca este a doua oara cand copila se opareste rau in urma administrarii calciului si as dori totusi o trimitere la un medic pediatru pentru o consultatie de specialitate.
Doamna s-a enervat rau si a spus ca sunt libera sa merg la orice cabinet particular ca ea nu e secretara sa completeze bilete de trimitere.
In aceste conditii, i-am spus ca mi-a mai diagnosticat gresit copilul cand avea icter si am stat o saptamana in spital la Iasi si mi se pare firesc ca diagnosticul de ”candida” sa fie confirmat de un pediatru.
Raspunsul doamnei ”Si care e problema, doamna, icterul se trateaza, dar vad ca noi nu suntem compatibile”.