Politica, nvinsa de Scoala 8 din Vaslui

Scoala nr. 8 „Alexandra Nechita” din municipiul Vaslui este locul n care, dup multi ani de acceptare tacit din partea salariatilor de rnd, numirile politice n functii de conducere si-au gsit nasul. „Politica nu are ce cuta aici”, au spus cadrele didactice din Scoala nr. 8 care au refuzat s accepte numirea lui Florinel Moraru n functia de director al unittii. ntr-un act de curaj si demnitate, toate cadrele didactice ale institutiei de nvt- mnt au protestat ieri n fata Inspectoratului Scolar Judetean si Prefecturii mpotriva acestei numiri politice, reprosndu-i lui Moraru un comportament dictatorial si amenin- tnd cu boicotarea nceputului de an scolar. Cei 40 de dascli, membrii de sindicat, au cerut sprijinul Federatiei Sindicatelor Libere din nvtmnt (FSLI) Vaslui pentru revenirea n functie a fostului director, Melu Iacob, destituit si nlocuit la 1 septembrie.

Un act de curaj si demnitate care s-ar putea constitui ntr-un precedent periculos pentru practica partidelor de a-si rsplti cu functii de conducere activistii. Peste 40 de cadre didactice, dar si personalul auxiliar al Scolii generale nr. 8 „Alexandra Nechita” din municipiul Vaslui s-au ridicat mpotriva numirii politice n functia de director al unittii a fostului director de la scoala din Solesti, „predestinat” s fie director datorittii apartenentei la partidul de guvernare. La 1 septembrie, prin ordin „de sus”, Florinel Moraru l-a nlocuit pe Melu Iacob. Dup mai multe zile la crma scolii, ns, Moraru a reusit s se fac extrem de nepopular printre cadrele didactice din unitate, printrun comportament abuziv. Luni dimineat, dup o sedint de sindicat, dasclii s-au dus la director si i-au cerut demisia. Pentru c a refuzat s se conformeze vointei ntregului colectiv, cei peste 40 de membri de sindicat ai scolii au ntocmit un memoriu pe care ieri dimineat l-au naintat conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui si prefectului Levente Csaba Szekely. Pentru a se face si mai bine ntelesi, oamenii au protestat ieri n fata celor dou institutii cernd rentoarcea la conducerea scolii a fostului director Melu Iacob si amenintnd cu boicotarea ncepului de an scolar. n demersul lor sindicalistii de la Scoala 8 au cerut sprijinul FSLI, la care sunt afiliati. „Se schimb ceva care nu merge. Se schimb conducerea unei scoli care nu are rezultate bune, ori nu este cazul Scolii nr. 8”, a spus Carmen Stamate, lidera sindicatului de la nivelul scolii, care a adugat c toti membrii de sindicat sunt multumit i de activitatea lui Melu Iacob si vor ca aceasta s rmn n functie. Ct despre noua conducere… „Acest director, de cnd a fost numit, a fcut doar sedinte n care s-si expun calittile sale deosebite n fata profesorilor. I-a chemat pe profesori la el n grupuri mici, pe care le putea domina, si, timp de o or, le-a tot explicat cine este el. Dac nu va fi destituit vom boicota nceputul de an scolar, dup care vom recurge si la alte forme de protest”, a mai spus lidera de sindicat.

Patru propuneri apolitice

Alturi de Sorin Tiplea, presedintele Sindicatului „Didactica” Vaslui, Carmen Stamate si Cristi Ciubotaru au fost primiti ieri de prefectul Levente Czaba Szekely, care le-a promis sprijinul su n rezolvarea acestei probleme. „Am vorbit cu prefectul si a spus c va purta astzi (ieri, n.r .) o discutie cu inspectorul general Mihaela Cososchi. n scoala noastr sunt cadre didactice competente, care pot s ocupe o functie de conducere. Nu avem nevoie de numiri politice si de directori adusi din exterior”, a mai spus Carmen Stamate. Sindicalistii au lsat la ISJ Vaslui patru propuneri: patru nume de cadre didactice din interiorul scolii care si-ar putea asuma functia de director (Melu Iacob, Cristi Ciubotaru, Vladimir Baban si Lenuta Stroe). Acestea au fost naintatate ieri conducerii ISJ, urmnd s fie discutate astzi n sedinta Consiliului de Administratie. „Toat lumea l sustine pe Melu Iacob. Omul acesta a fcut n dou luni lucruri pe care altii nu ar fi n stare s le fac ntr-un an. Toata vacanta a fost la scoal, zi de zi. Am fcut nc trei propuneri, ca votul s fie democratic. Acum dou zile am avut o sedint cu membrii de sindicat din scoal iar domnul Moraru s-a suprat c nu l-am chemat, cnd el nu are niciun drept s se prezinte la ntrunirile noastre. Este pentru prima dat n 30 de ani de activitate cnd m trezesc dimineata si nu mi vine s mai merg la scoal”,a mai spus Stamate.

12 COMENTARII

  1. Trimiteti hotul la puscarie, a furat tot ce se putea fura s-a folosit de personalul auxiliar pentru rezolvarea problemelor personale ==cine se crede? afara Moraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.