Ieri, Gentiana Serbu, Consulul General al misiunii Romniei la Cahul, Republica Moldova, a fost prezent n Vaslui. Vizita a presupus si o ntlnire cu oamenii de afaceri din municipiu, care a avut loc n Sala de Conferinte a Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui.
Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, a spus c, prin astfel de evenimente, se doreste atingerea a dou aspecte: dezvoltarea parteneriatului dintre Romnia si Republica Moldova si potentarea schimburilor comerciale dintre cele dou state. Aceste deziderate pot fi duse la bun sfrsit prin valorificarea oportunitt ilor de pe cele dou maluri ale Prutului. Accesarea fondurilor transfrontaliere, n valoare de 126 de milioane de euro, ne intereseaz foarte mult. Moldovenii de peste Prut au dreptul s-i aib aproape pe fratii romni. Cheia pentru recucerirea pietelor din spatiul ex-sovetic este Moldova, unde sunt vorbitori de limba romn si rus, a precizat Ionel Constantin. De mentionat c n respectivele tri exist resurse de materii prime pentru urmtorii 500 de ani. De asemenea, pretentiile n ceea ce priveste calitatea produselor este mai mic, comprativ cu spatiul comunitar. La rndul ei, Gentiana Serbu a declarat c a venit n judetul Vaslui prentru dou motive: Este vorba despre promovarea intereselor economice ale Romniei, care nu se poate face fr cunoasterea realittilor din teren. Vasluiul, Tulcea si Galatiul sunt judete limitrofe, cu potent ial de dezvoltare a relatiilor bilaterale. ns aceste relatii nu sunt la nivelul la care s-ar putea lucra la ora actual, a subliniat Serbu. Consulul General al Romniei la Cahul a mai adugat c, n ultimii ani, relatiile comerciale dintre cele dou tri au avut un caracter ascendent. Noi nu vrem s ne ascundem dup vorbe si n spate s nu existe fapte. Data viitoare cnd vom veni la Vaslui, dorim s ncheiem un proiect concret, pentru c seminariile destinate recomandrilor nu sunt suficiente. Din punct de vedere a misiunii Romniei n Sudul Moldovei, noi acoperim sapte raioane si considerm c putem lucra pentru cresterea nivelului de dezvoltare a relatiilor comerciale. Vizm valorificarea mai eficient a fondurilor europene, pentru c exist expertiz la nivel local. Avem autoritti locale care vor s acceseze fonduri, dar nu stiu cum si nu au capacitate. De asemenea, utilizarea facilittilor comerciale pe care le are Republica Moldova din partea Uniunii Europene este foarte important, a mai precizat Gentiana Serbu.
Poate nu vor mai avea parte de acei investitori urcati in automobile cu senile si esapamentul prin fata al Uzinelor Kirov, iar investitorii dotati cu ”pixuri” Kalajnikov!
Republica Moldova ne-o va lua inainte.Asta-i!