E-urile sunt benefice pentru organism!

Specialistul n gastronomie Stefan Gates, din Marea Britanie, a cercetat aditivii alimentari n vederea realizrii documentarului E Numbers: An Edible Adventure (E-urile: o aventur comestibil), pentru BBC. De-a lungul istoriei, diferite substante au fost adugate n mncare pentru a o colora, a o face mai gustoas sau a o conserva mai bine. n prezent ns, aditivii alimentari sunt reglementati si trebuie s respecte anumite criterii stricte. Productorii de alimente trebuie s dovedeasc utilitatea substantei n produs si existent a unui beneficiu pentru consumator. n trile Uniunii Europene, toti aditivii permisi sunt notati cu simbolul E (de la Europa) si un numr de serie. Exist peste 300 de aditivi alimentari, care se regsesc n componenta a 50% dintre produsele comercializate n supermarket-uri. Potrivit lui Gates, chiar si cei care urmeaz o diet organic tot consum aditivi. Multi dintre acestia provin din surse naturale si 20 dintre ei chiar sunt produsi de corpul uman. Unii aditivi sunt substante de care corpul nostru are nevoie pentru supravietuire si altii sunt arme importante mpotriva bacteriilor care amenint viata, spune Gates despre acestia din urm. Fr E-uri, alimentatia din Marea Britanie ar putea fi mult mai rea, apreciaz Stefan Gates. Culoarea d mncrurilor un gust mai bun – Exist 42 de coloranti alimentari, n tot felul de produse, acestia fcnd parte din seria E100. Acesti aditivi nu sunt folositi numai n scopuri estetice, ci reprezint o unealt indispensabil pentru produc- torii de alimente. ntr-un experiment, student ilor de la Universitatea Reading li s-a servit mazre din conserv, care fusese nclzit la 121 de grade Celsius pentru a distruge enzimele si bacteriile. Mazrea a fost mprtit n dou grmezi – ntr-o grmad, boabele aveau culoarea verde deschis, n urma procesului de nclzire, iar n cealalt, culoarea verde a boabelor de mazre crude fusese obtinut prin combinarea a doi coloranti: E102 sau tartrazin (colorant galben) si E133 (albastru). Toti studentii au apreciat c mazrea verde avea un gust mai bun dect cea cu o culoare pal, contrazicnd convingerea potrivit creia mncarea natural are gust mai bun. ntr-un alt experiment, un Pinot Gris de Alsacia a fost colorat rosu si servit connaisseurilor de la Clubul de vin din Londra. Nici unul dintre ei nu a remarcat c bea un vin alb. n mod subconstient, atunci cnd ne uitm la o mncare, ne facem o idee ce gust va avea. Culoarea este vital pentru mncare, ea ghideaz felul n care percepem gustul si mirosul alimentelor, a spus cercettoarea Alice Pegg, care a coordonat experimentul. Glutamatul monosodic (E621) se gseste si n broccoli – Din seria E600, fac parte 18 potentatori de gust, cel mai cunoscut fiind Glutamatul monosodic (MSG) – E621. Multi oameni cred c au o reactie la E621, numit sindromul restaurantului chinezesc, dup consumarea aditivului, ns este doar un mit rspndit. De fapt, MSG este continut n mod natural n broccoli, ciuperci si rosii, astfel c persoanele care au o reactie la aceast substant, ar avea probleme si la consumarea unor legume. La nceputul secolului trecut, chimistul Kikunae Ikeda a descoperit c savoarea algelor consumate de japonezi era dat de glutamat si a gsit o cale de a extrage aceast substant si de a o combina cu sodiul, obtinnd un praf alb ce putea fi adugat n mncare. n prezent, MSG este obtinut prin fermentarea melasei si este unul dintre cei mai rspnditi aditivi. Una din cele mai mari concentratii de MSG se gseste n parmezan, potrivit cercettorului n alimentatie Audrey Deane. Emulsificatorii sunt de o important crucial n amestecul grsimii cu apa, care altfel ar rmne separate. Cnd Napoleon a lansat un concurs pentru gsirea unei alternative mai ieftine la unt pentru trupele sale, n anii 1850, chimistul Hippolyte Mge-Mouris a descoperit o metod de emulsificare si a inventat prima margarin. Multi emulsificatori se regsesc n natur. Lecitina (E322), ingredient de baz al ciocolatei si al produselor de ntins pe pine, se regseste n glbenusul de ou. Un mare numr de stabilizatori, aditivii din seria E400, reprezint un ingredient vital pentru multe produse din supermarket, fcndu-le moi si consistente. Guma de Caruba (E410) este folosit n nghetat si salate. Este un aditiv natural, extras din roscov – arbore din bazinul Mrii Mediterane. Similar, guma de guar (E412), folosit pentru a da consistent alimentelor, este extras din semintele de guar, plant care creste n India si Pakistan. Caragenanul (E407), care nlocuieste grsimea n sosurile pentru salate, provine din alge, recoltate n Filipine. Stefan Gates a extras cinci E-uri din propriul corp si le-a folosit ntr-o prjitur. Mai nti a prelevat ntr-un flacon lacrimi, care produc aditivul E1105 – Lizozim – folosit la conservarea vinului si brnzei. A doua mostr a fost din transpiratie, n care se regseste acidul propionic (E280), un alt conservant care mpiedic aparit ia mucegaiului pe pine. Din pr, a extras L-cisteina (E920) – agent de tratare a finii. Apoi a identificat acidul clorhidric (E507), folosit pentru prepararea mierii artificiale, n sucurile gastrice. n cele din urm, a fcut liposuctie pentru a ob- tine, din grsimea propriului corp, glicerol (E422), care pstreaz umed glazura de pe prjituri. Exist 38 de conservanti, grupati n seria E200, care previn boli precum botulismul – o toxiinfectie alimentar sever, ce poate cauza paralizie si moartea n 24 de ore. n mod traditional, carnea era conservat cu sare, care absoarbe apa de care bacteriile au nevoie pentru a se instala pe alimente. Acum exist ns o serie de nitrati mai puternici n lupta de prevenire a toxiinfectiei. Unul dintre cei mai puternici este nitratul de potasiu (E252), un ingredient-cheie n productia de praf de pusc, obtinut la nceput prin combinarea blegarului si urinei de cal cu lemn ars. ns dintre nitratii pe care i cosumm, 2% provin din conservanti, iar cea mai mare parte – 50% – din legume, azotul fiind un element esential n cresterea plantelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.