Pirateria auto amenint stabilitatea financiar a SC Transurb SA Vaslui, societatea Consiliului Local Vaslui, operatorul unic de transport n municipiul Vaslui. Furtul la negru este imens, peste cinci milioane de lei vechi intrnd zilnic n buzunarele transportatorilor „vopsiti”. Practic, n fiecare lun, societatea de transport public este spoliat de circa 150 milioane de lei vechi. Mai mult, pe piat au intrat zeci de abonamente false, care prejudiciaz drastic conturile societtii. Agajatii Transurb au ajuns s plece acas cu doar 500 de lei, iar sustinerea activittii este extrem de dificil. Cu toate aceste, dup majorarea TVA, Transurb nu va creste pretul la bilete si abonamente. Mai mult, vor fi achizitionate troleibuze, care vor circula exclusiv pe bulevardul Stefan cel Mare.
mensul jaf fcut de transportatorii neautorizati n municipiul Vaslui nu a fost greu de contabilizat. n zilele n care Politia Comunitar a avut actiuni de control n statiile de pe toate traseele s-au ncasat n fiecare zi n jur de 45 milioane de lei. n schimb, n zilele n care verificrile nu au mai acoperit toate liniile de transport, colectrile au sczut la 36 – 38 milioane de lei. Acest minus financiar urias se resfrnge direct asupra salariatilor unitt ii, solvabilittii firmei si bunei desfsurri a activittii. Ileana Daniel, directorul SC Transurb SA Vaslui, a spus c, de ani de zile, s-au fcut demersuri la toate structurile competente, pentru ca fenomenul s fie limitat. ns, venirea crizei si amplificarea problemelor financiare au fcut ca traseele oficiale de transport s fie piratate si mai mult. „Au masini la dus si la ntors, exact pe orarul nostru. Vin cu doi – trei oameni de la Muntenii de Sus si iau restul clientilor din oras. Avem probleme pe toate traseele: n Zona Industrial, pe linia Brodoc. Ne fur de peste tot!”, a spus revoltat Ileana Daniel. Directorul Transurb a precizat c, zilnic, societatea are 190 de plecri din zona Grii Vaslui, iar circa 100 de curse au parte de „nsotitori”. Cum Autoritatea Rutier Romn nu are competent e de control n interiorul orasului, particularii zburd prin municipiu. Chiar dac n momentul n care solicit licient si fixeaz un numr de statii pentru coborrea pasagerilor, masinile opresc n toate statiile si colecteaz cltorii. „Toat lumea este la plan. Toti salariatii, n frunte cu mine pierdem la salariu. mi tai singur din leaf, pentru a fi solidar cu oamenii. Noi nu dispunem de nici un ban de nicieri. Suntem ntelesi de toat lumea, dar nu s-a gsit cine s strpeasc pirateria”, a explicat Ileana Daniel, directoarea Transurb.
Abonamente false
Imaginatia celor care vor s ocoleasc casieritele din autobuze este nelimitat. n ultima perioad, n municipiul Vaslui au fost descoperite mai multe abonamente false. Operat iunea a fost bine organizat, iar falsurile au fost extrem de reusite. n acest fel, pn n luna aprilie, zeci de abonamente contrafcute au fost rulate pe piat. Pentru a stopa fenomenul, Transurbul a aplicat pe abonamentele tip o banderolor fosforescent, care nu mai poate fi copiat. „Am fcut trei adrese la politie, care sunt n curs de cercetare. Noi asteptm rspunsul autorittilor, pentru c dorim s ne recuperm prejudiciul de la respectivele persoane”, a spus Ileana Daniel.
Troleibuze pe bulevardul Stefan cel Mare
Odat cu finalizarea marelui proiect de reabilitarea a infrastructurii din municipiul Vaslui, Transurbul si-a fixat o nou politic de achizitii. Astfel, pe bulevardul Stefan cel Mare vor circula numai troleibuze, pentru asigurarea transportului public. n acest fel, autobuzele disponibilizate de pe aceast linie vor fi direct ionate spre suburbiile orasului. Astfel, cltorii vor putea circula mai des cu masinile noi din dotare, iar masinile vechi, cu un conform redus, vor fi utilizate mai putin. n prezent, parcul de masini al societtii este format din sapte autobuze vechi, nou autobuze noi si patru microbuze.
Lupta pentru bani
Pentru societatea de transport, echilibrarea cheltuielilor cu veniturile realizate este o operatiune extrem de delicat. Fiind un prestator de servicii public, societatea are fixate pretul pentru bilete, traseele si orarele n care se circul. n astfel de conditii, Transurb ar trebui s beneficieze de o subventie de 40% a activittii. ns, acesti bani nu au fost alocati, cu exceptia sprijinului financiar acordat prin Consiliul Local pentru legitimatiile gratuite, si acoperirea cheltuielilor de trasport pentru persoanele de peste 70 de ani. „Noi ne mai echilibrm balanta financiar cu nchirierile de masini pe care le facem. Am nchiriat microbuze pentru elevii care pleac n excursie si autobuze pentru persoane care au mers la munci sezoniere. Din aceste activitti, de la care ne vin banii integral, din transportul din oras, economii la salarii si la piesele de schimb, ne descurcm”, a artat Ileana Daniel.
Salarii de cinci milioane lei
Numai pentru combustibilul necesar pentru o lun, n cantitate de 25 de tone, Transurb Vaslui trebuie s achite n avans 1,2 miliarde de lei vechi. Ct priveste plata salariilor pentru cei 90 de salariati, efortul este imens. Lunar, n jur de 800 de milioane de lei sunt virati la bugetul consolidat al statului sub form de taxe si impozite (contributii sociale, taxa pe valoarea adugat etc). n aceste conditii economice stricte, nici salariile angajatilor nu exceleaz. Spre exemplu, o taxatoare cu vechime maxim ajunge la un salariu de 800 lei, din care sunt luate obligatiile ctre stat. n lunile n care planul nu este realizat, din restul banilor se mai scad unele sume. Astfel, au fost perioade cnd s-a ncasat doar 64% din salariu, adic cinci milioane de lei.
Biletele si abonamentele la trasport nu se scumpesc n Vaslui
Lovit din toate prtile, societatea de transport public din municipiul Vaslui continu s promoveze o politic a preturilor avantajoas pentru cltori. Astfel, majorarea TVA-ului de la 1 iulie nu va aduce cu sine scumpirea biletelor si a abonamentelor. n prezent, un abonament cost 40 de lei, iar dac s-ar aplica TVA-ul, mrit la 24%, pretul acestuia ar trebui s creasc la 43 de lei.
Buget de 3,6 milioane de lei
Potrivit hotrrii adoptate de consilierii locali ai municipiului Vaslui, bugetul de venituri si cheltuieli al SC Transurb SA pe 2010 este de 3.600.000 lei, din care cheltuielile reprezint 3.560.000 lei. Veniturile provin din vnsarea biletelor – 24 miliarde lei vechi; abonamente – 9 miliarde de lei vechi; transportul cu microbuzul sau autocarul – 3,5 miliarde de lei vechi; publicitate si alte cheltuieli – 200 milioane de lei vechi. Pe anul 2009, indicatorii economici au fost ndepliniti ntr-un procent de 106%. S-au fcut economii la motorin de 8%, s-au pltit 30% din penalizrile aferente perioadei 2003 – 2004, cnd nu a fost primit contravaloare reducerilor. De mentionat c societatea de transport ofer subventii de sut la sut la cltorii pentru persoanele de peste 70 de ani, veterani de rzboi si persoane cu handicap si 50% reducere pentru elevi si pensionarii cu pensii de pn la 350 lei.
ARR stie de mafia transportatorilor
n cadrul ultimei sedinte a Colegiului Prefectural, Constantin Florin Chiriac, directorul Autorittii Rutiere Romne (ARR) Vaslui, a spus c, n primele patru luni ale anului, ARR a aplicat 154 de amenzi, care se ridic la suma de 523.000 lei. Din nefericire, n judetul Vaslui, s-a dezvoltat o adevrat mafie a transportatorilor de persoane. Mai exact, sunt microbuze cu o capacitate de opt persoane care fac piraterie pe graficul curselor regulate. „Aceste masini circul cu cteva minute naintea curselor de linie si iau cltorii. Din aceast cauz, transportatorii au ajuns s se bat ntre ei pentru clienti. Avem foarte multe reclamatii n acest sens, dar la autoturismele sub 10 persoane numai Politia Rutier poate interveni”, a explicat Constantin Chiriac. Un alt fenomen care se petrece n trafic este si suprancrcarea microbuzelor de cltori. La un control de rutin, autorittile au descoperit un microbuz care circula cu 45 de pasageri la bord.
Oare dl. primar sau d-nii din conducerea transurb ar circula cu unele din jafurile de autobuze care sunt puse la ore de varf spre zona industriala de nord a orasului , in timp ce autobuze noi , cu 2-3 calatori si
o taxatoare pleaca spre Puscasi , Brodoc si alte zone selecte ???…
Sunt pline de praf, cu barele , geamurile , scaunele si barele pline de jeg …probabil s-ar acoperi pierderile daca ne-ati transporta la toate cursele ca pe niste animale in autobuze pline pana la refuzl . Mi-e mila de salariati dumneavoastra care lucreaza in astfel de conditii si mai primesc si reprosurile noastre . Dati-le spor de rusine ….
astae nivelul intelectual al celor care traiesc din furtul de calatori.tu stii ce este concurenta?a fura se numeste furt,concurenta este cind esti autorizat sa faci o activitate in paralel cu alta societate si o faci mai bine,platind datoriile la stat,nu sa furi calatori si sa bagi banii in buzunar.se va sfirsi odata si pirateria pentru ca cei care platesc taxe si raspund de o activitate nu mai accepta sa furati voi mereu
S A INCHIS ROBINETUL CU BANI????GATA,INCEPETI SA VA PLANGETI CA VA FURA CLIENTII????
COMUNISTILOR,SE NUMESTE CONCURENTA!!!!NU PIRATERIE…CINE POATE OASE ROADE,CINE NU P U L A O SUGE!!!!CAM ASTA E SI CU TRANSURBUL!!!!!