Lanurile de gru s-au transformat n orezarii

Inundatiile, grindina si ploile abundente au calamitat mii de hectare de culturi agricole. Peste 6.300 hectare de teren arabil au fost compromise, pagubele contabilizate de fermieri ridicnduse, n prezent, la peste 6,27 milioane de lei. Extrem de grav este si fenomenul ncoltirii, care afecteaz masiv cultura de gru. n unele parcele, 20% din boabele unui spic au ncoltit deja, continuarea ploilor prevestind un dezastru de proportii. Grul ncoltit nu poate fi utilizat n panificatie, ci numai la furajarea animalelor. Principalii perdanti sunt marii fermieri, care au pariat masiv pe culturile de pioase.

Ploile din ultimele sptmni fac prpd n agricultura vasluian. Culturile de toamn (grul si rapita) sunt cele mai afectate de umiditate excesiv. n cazul grului, s-a declansat fenomenul de ncoltire la culturile care au fost semnate la nceputul epocii optime. Dac n unele cazuri 10% din boabele dintr-un spic au nceput deja s ncolteasc, n unele parcele, fermierii sustin c 20% din boabe au ncoltit. Grav este faptul c, n condit iile n care pentru urm- toarele zile avertizrile meteo anunt ploi, fenomenul tinde s se generalizeze. Dac lum n calcul si umiditatea degajat de solul mbibat cu ap, care creeaz un microclimat extrem de umed, previziunile sunt alarmante. Pagubele provocate de ploi sunt cu att mai mari cu ct productiile previzionate erau foarte mari. n acest an, la nivelul judetului Vaslui au fost semnate cu gru 62.182 de hectare, iar cu rapit, o suprafat de 20.108 hectare. Conform prognozelor preliminare, la data de 10 iunie, productia medie estimat la gru a fost de 3.279 kilograme/hectar. n cazul marilor fermieri, care au respectat lantul tehnologic, productiile anticipate erau de peste 4.000 kilograme/hectar. n cazul culturii de rapit, productia estimat la data de 26 mai a fost de 1.741 kilograme/hectar.

Marii fermieri, principalii pgubiti

Gigel Crudu, purttorul de cuvnt al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, a spus c fenomenul de ncoltire apare la boabele care sunt aproape de maturitate. „Avem informatii de la agricultori conform c- rora boabele au nceput s ncolteasc la culturile sem- nate mai devreme. Grul care este ncoltit nu mai poate fi folosit la panificatie si va fi orientat spre consumul animalelor. Si rapita s-a scuturat, iar treiaratul a fost blocat din cauza precipitatiilor”, a spus Gigel Crudu. Pentru marii fermieri, care au mizat pe culturile piaose de toamn si rapit, fenomenul ncoltirii nseamn pierderi uriase. De asemenea, calamitarea culturilor va avea un efect direct si n preturile practicate pe piat, prin scumpirea produselor agricole. „Asteptarea fermierilor a fost foarte mare pentru acest an agricol, tinnd cont c subventiile au disprut. Scparea lor sttea n realizarea unor recolte mari, care s acopere investitiile fcute pentru nfiintarea culturilor. Problema mare este c ultimile dou sptmni de precipitatii se repercuteaz direct n productie si calitatea. Recoltarea la rapit trebuia deja terminat, iar la gru s fie n plin desfsurare. Deja avem parte de prea multe ploi, iar paharul a dat pe dinafar”, a spus Vasile Iulian Dumitru, director executiv la DADR Vaslui.

Peste 6.000 de hectare calamitate

Precipitatiile excesive din ultimele zile au calamitat suprafet e agricole ntinse de la nivelul judetului Vaslui. Potrivit datelor DADR Vaslui, inundat iile au afectat 35,5 hectare de terenuri arabile, pierderile nregistrate fiin de 28.590 lei. Pagube mai nsemnate au provocat ploile abundente de lung durat, ploile torentiale si grindina. Astfel, din cauza acestor fenomene meteo extreme, au fost calamitate 6.274 hectare de teren arabil. Cu un grad de dunare de peste 50% sunt 2.722 hectare, iar sub 50%, 3.552 hectare. Pagubele contabilizate de fermierii din teritoriu se ridic la suma de 6.272.057 lei. La culturile calamitate peste 50% revin pierderi de 4.336.600 lei, iar la cele calamitate sub 50%, 1.935.457 lei. Au fost afectate 4.141 hectare de gru, 1.093 hectare de rapit, 500 hectare de porumb, 112 hectare de orz, 100 hectare de ovz, 15 hectare orzoaic de toamn, 80 hectare orzoic de primvar, 46 hectare de secar, 95 hectare de coliandru, 50 hectare de lucern etc. Pe 29 iunie, DADR Vaslui a transmis o adres ctre primrii, prin care a solicitat s se comunice o informare cu privire la situatia culturilor afectate de factorii naturali de risc. Este vorba despre inundatii, grindin, ploi torentiale, ploi abundente de lung durat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.