Falimentele, blocajul financiar si lipsa comenzilor ruineaz mediul de afaceri vasluian. n primele patru luni ale anului, nc 389 de firme au disprut de pe piat. Consecintele sistrii afacerilor sunt grave: colectri pe minus la buget, cresterea somajului, probleme sociale etc. Singura sperant de relansare sunt investitiile, capitol la care Vasluiul este n mare suferint. Cele peste 200 de apartamente ANL aflate n executie sau procedurile de licitatii sunt o sans urias pentru firmele locale. Din nefericire, finantarea obiectivelor de dezvoltare tine n mare msur de decizia politic.
n timp ce tot lumea se lupt pentru resursele financiare, sectorul economic contabilizeaz pierderi imense. Practic, ideea de productie a fost abandonat, iar putinii oameni de afaceri care mai cred n economia de piat sunt umiliti. Autoritt ile au renuntat la implementarea unor msuri anticriz eficiente, n timp ce lipsa comenzilor si blocajul financiar fac imposibil mentinerea activittii. Dac anul 2009 a fost unul catastrofal n ceea ce priveste Produsul Intern Brut al judetului Vaslui, anul curent se prefigureaz a fi mult mai complicat. Deja, n primele patru luni ale anului, 389 de firme au disprut voluntar de pe piat. n perioada ianuarie – aprilie, 250 de firme si-au suspendat activitatea. Spre comparatie, n perioada similar a anului precedent, doar 110 societti si sistaser activitatea. Cu alte cuvinte, dimamica ncetrilor de activitate a cunoscut un plus de 127,27%. Dac pe segmentul dizolvrilor situatia este mult mai calm, doar 7 firme fiind dizolvate, la capitolul radieri, statistica este exploziv. n perioada ianuarie – aprilie, nu mai putin de 132 societti au fost radiate voluntar din Registrul Comert ului. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, spune c aceste date confirm faptul c recesiunea economic se adnceste. „Obligatoriu, factorii de decizie trebuie s adopte msuri de crestere a veniturilor. Dezvoltarea economiei private trebuie sustinut prin initiative adecvate. Avem nevoie de investitii n care s fie antrenat economia privat, iar parteneriatul public-privat s fie reglementat. Dac aceste msuri se legifereaz si se aplic, redresarea firmelor se face ncepnd din secunda doi”, a artat Copacinschi.
Apartamentele ANL, speranta Vasluiului
Pentru judetul Vaslui, necesitatea investitiilor guvernamentale este evident. n ultima perioad, au venit ceva bani pentru anumite proiecte, iar eforturile reprezentantilor locali tintesc n aceast directie. „Sunt ctiva oameni care au nteles acest lucru. Pe lng constructia de locuinte prin ANL, ne luptm pentru alte investii sociale”, a explicat Copacinschi. n prezent, sunt 80 de apartamente n lucru n municipiul Vaslui, iar alte 60 de apartamente urmeaz s fie fcute la Husi. De asemenea, 120 de apartamente care urmeaz s fie ridicate n Brlad sunt n perioada de contestatie. „Numai productia creeaz venit si plus valoare. Dac nu ajutm productia s creasc, nu ne putem astepta la venituri mai mari. Pn n prezent, nici un reprezentat al Guvernului nu a raportat un program de msuri pentru relansarea economic”, a explicat Copacinschi.
n buget, Moldova nu exista!
Victor Cristea, deputat PSD de Vaslui, spune c finantarea lucrrilor de investitii la nivelul judetului Vaslui este blocat din ratiuni politice. Programul judetean de reabilitare a sistemului de ap si canal, reabilitarea DN 24, groapa de gunoi sau Campusul Scolar Vaslui sunt doar cteva dintre obiectivele care au de suferit. „Realizarea acestor investitii ar crea locuri de munc si ar aduce facilitti pentru investitori. Zona de est a Uniunii Europene s-ar consolida din punct de vedere economic, ceea ce ar reduce decalajul de dezvoltare a Moldovei, care este cea mai defavorizat. Astfel, s-ar reduce decalajul si dintre Romnia si celelalte state europene, acesta fiind un principiu fundamantal al spatiului comunitar”, a spus Victor Cristea. Deputatul de Vaslui a adugat c, n cazul Moldovei, ar trebui s se duc si o politic de „reparatie moral”, aceast regiune fiind, n timp, vitregit si srcit. „Moldova de Est nu se regseste n bugetul national si, n acest fel, este mentinut ntr-o stare de srcie. Cettenii din Moldova au participat la constituirea Romniei Mari, iar n Cel de-al Doilea Rzboi Mondial, a nregistrat pierderi materiale si umane imense. Numai si din aceste considerente meritm o reparatie moral. Totul este s se doreasc acest lucru”, a conchis Cristea.