Normativ de personal nou pentru spitale

Ministerul Snttii (MS) a emis un proiect de Ordin privind modificarea normativului de personal. Dup perioada de dezbatere public si publicarea n Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sn- ttii va fi aplicat n toate unitt ile sanitare cu paturi, indiferent dac acestea se afl sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorittilor locale. Conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistent medical spitaliceasc, elimininndu-se diferentierea pentru specialitt i medicale si chirurgicale, asa cum este prevzut n prezent. Din momentul punerii n aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistentei medicale n functie de numrul de paturi va fi de un post de medic la 5-15 paturi si un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi pe tur. De exemplu, dac n prezent pentru specialittile medicale din spitalele mari (regionale, de urgent, institute, spitale clinice) era prev zut un post de medic la 12 paturi si un post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tur, dup aplicarea noilor prevederi va exista un medic la 5-15 paturi si un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi pe tur. La fel si la asistenta medical spitaliceasc din spitalele judetene si de specialitate. Dac pn acum exista impus angajarea unui medic la 16 paturi si a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi pe tur, ncepnd cu noile prevederi se d posibilitatea unitt ii respective s decid dac va avea angajat un medic la cinci paturi sau la 15 paturi. Si pentru asistenta medical acordat n unittile, sectiile sau compartimentele de cronici se va mbuntti normativul. Dac pn n prezent exista un post de medic la 20 paturi si un post de cadru cu studii medii la 18 paturi pe tur, conform noului normativ este prevzut un post de medic la 18-25 paturi si un post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi pe tur, n functie de necesitti. Pentru sanatorii s-a prevzut un post de medic la 30-45 paturi si un post de asistent medical la 20- 30 paturi pe tur. n schimb, dup ce va fi aplicat noua gril exist posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA si muncitori. Normativul va avea ca efect reducerea unui numr de 2-115 de persoane din categoria TESA n unittile sanitare unde exist excedent de personal fat de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi disponibilizate la nivel national.

5 COMENTARII

  1. ai dreptate ioane. dar ce spui de 15 cadre medicale la 5-6 bolnavi internati? cred ca ar fi bine ca tesa sa fie data toata afara, sa vedem ce sa intampla. si asa le stau in gat la multi, dar vor serviti in secunda 2.

  2. daca pe 30 paturi sunt 60 bolnavi si cate o asistenta pe tura e imposibil sa faci fata si daca da, stresul de a nu gresi e enorm. dar asta nu se cuantifica la ministerul sanatatii.

  3. dar cand sunt internate cate doua persoane in pat , cum se va face normarea? de ce nu se normeaza la nr. de bolnavi, ca nu se trateaza patul ci omul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.