Pentru perioada n care temperaturile sunt foarte ridicate, Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui recomand consumatorilor s acorde o mai mare atentie modului n care pstreaz sau prepar alimentele, dar si locurilor de unde le achizitioneaz. n acest fel, se elimin pe ct posibil riscul alterrii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare.
Cum n ultima perioad temperaturile au crescut foarte mult, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomand att consumatorilor, ct si cresctorilor de animale si comerciantilor din trguri, oboare si centre de colectare animale s ia cteva msuri pentru a preveni mbolnvirea populatiei. n ceea ce-i priveste pe consumatori, acestia sunt sftuiti s cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii nregistrate sanitarveterinar, pentru c le ofer garantia unor produse controlate si a faptului c sunt depozitate n conditii corespunz toare de temperatur. Totodat, acestia trebuie s citeasc cu atentie etichetele produselor si s verifice termenul de valabilitate, iar, odat ce au cumprat, s le tin o perioad ct mai scurt la temperatura camerei. Si n privinta alimentelor care urmeaz s fie depozitate n frigider trebuie stiut c este necesar ca acestea s fie ambalate separat si mentinute la temperaturile si pentru perioada mentionat pe ambalaj. Populatia trebuie s stie c alimentele gtite nu se pstreaz n recipiente fr capac si c produsele care au fost decongelate nu se recongeleaz pentru fi preparate sau consumate ulterior. De asemenea, recomandm consumatorilor s ndeprteze alimentele alterate ntruct sunt o surs de contaminare pentru celelalte alimente. Nu n ultimul rnd, sftuim populat ia s spele bine fructele si legumele nainte de a le depozita n frigider, medicul Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Obligatii pentru agentii economici
Tot pentru a preveni mbolnvirile n mas, agentii economici din judet sunt obligati s respecte cteva conditii. n primul rnd, acestia trebuie s evite expunerea la vnzare a produselor de origine animal n locuri si spatii care nu asigur temperaturi adecvate, s asigure conditiile de manipulare, depozitare si transport a produselor de origine animal si non-animal n toate unittile autorizate sau nregistrate sanitar-veterinar. Totodat, acestia trebuie s se asigure c produsele de origine animal si/sau non-animal alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitrii sau comercializrii sunt confiscate, denaturate si distruse. Agentilor economici li se interzice sacrificarea animalelor, att n alte locuri dect abatoarele autorizate, ct si n cazul celor nensotite de documente sanitar-veterinare. De asemenea, acestora le este interzis transportarea produselor n cazul neasigur rii temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific, dar si comercializarea si punerea n consum a crnurilor care nu au fost inspectate, stampilate si certificate sanitar-veterinar. Aducem la cunostinta populatiei c agentii economici sunt obligati s afiseze, lng casa de marcat, dar la intrarea/iesirea din unitate, placheta cu numrul de telefon 0800 826 787, apelabil gratuit. n cazul n care consumatorii depisteaz neconformitt i, acestia pot face sesizri si reclamatii fie la acel numr de telefon, fie la 0235.421.121, fax 0235.421.278 sau adresa de e-mail: officevaslui@ ansvsa.ro, la serviciul de permanent al DSVSA Vaslui, a adugat Sraru.
Combaterea efectelor cldurii
ntruct meteorologii anunt temperaturi ridicate n aceast var, implementarea unei strategii de combatere a efectelor cldurii este mai mult dect necesar. Scopul acesteia este de a reduce impactul asupra snttii si bunstrii animale, a snttii publice si a mediului. Ca urmare, n aceast perioad se impune respectarea mai multor msuri. Una dintre acestea se refer la faptul c toate animalele care urmeaz s fie cumprate sau care fac obiectul miscrilor n scop necomercial, att pe teritoriul judetului, ct si n afara acestuia, vor fi nsotite de documentele sanitar-veterinare obligatorii, prevzute de legislat ia n vigoare. O alt msur prevede informarea imediat a medicului veterinar despre eventuala existent a animalelor cahectice (puternic deshidratate si n imposibilitatea de a se deplasa), care, din considerente legate de protectia animalelor, vor fi dirijate la abatoare pentru uciderea si trimiterea cadavrelor spre denaturare. Pe toat perioada temperaturilor ridicate se vor controla si sursele de ap din punct de vedere al potabilittii acesteia, se vor asigura, la nivel local, stocurile de furaje si se vor solutiona n timp util solicitrile de ridicare a cadavrelor sau deseurilor provenite de la animale.
Obligatii pentru proprietarii de animale
Nici proprietarii de animale nu scap de responsabilitti n timpul verii. Acestia sunt obligati s respecte msurile dispuse de autorittile veterinare si s asigure, n permanent, animalelor ap potabil si la o temperatur adecvat pentru adpare. De asemenea, trebuie s aib n vedere protejarea animalelor din proprietate sau custodie. Una dintre msuri ar fi amenajarea adposturilor corespunz toare (grajduri, umbrare, tarcuri etc.) pentru a oferi animalelor protectie mpotriva razelor solare, avnd grij s asigure si o ventilatie adecvat (natural sau artificial). Nu trebuie omis nici administrarea, n mod corespunz tor, a hranei, dar nici anuntarea de urgent a medicului veterinar n cazul aparitiei de boli sau mortalitti.