Banii napoi!

1.631 de dosare la venitul minim suspendate si recuperarea a 5.064 de lei. Sunt rezultatele inspectiilor desfsurate pn acum pentru verificarea modului n care a fost acordat venitul minim garantat n 22 de comune vasluiene. Si este doar nceputul… Ministerul Muncii a pus tunurile pe beneficiarii venitului minim garantat. n urma unei cereri venite de la Bucuresti, n perioada 10 iunie – 9 iulie 2010, Inspectoratul Teritorial de Munc Vaslui va desfsura o campanie de verificare a modului de aplicare a Legii nr. 416/2001.

Pe perioada campaniei, Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui va efectua inspectii la prim riile din judet mpreun cu un reprezentant al prefecturii. Pn la declansarea campaniei nationale, inspectorii din cadrul ITM Vaslui au efectuat 22 de inspectii n primriile din judet. S-a urmrit verificarea modului de stabilire si acordare a dreptului la ajutor social. Astfel de controale au avut loc n comunele Poienesti, Ibnesti, Grceni, Hoceni, Alexandru Vlahut, Todiresti, Bcesti, Dragomiresti, Tanacu, Albesti, Ro- siesti, Pochidia, Blteni, Vinderei, Costesti, Vetrisoaia, Miclesti, Punges ti, Vulturesti, Iana, Zpodeni, Voinesti. Au fost verificate 743 de dosare, principalele deficiente constatate fiind neefectuarea anchetelor sociale din sase n sase luni, lipsa adeverintelor de la Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) din trei n trei luni, lipsa adeverintelor de la registrul agricol, nentocmirea planului lunar de actiuni/lucr ri de interes local, nerecep- tionarea lucrrilor/actiunilor de interes local ce sunt efectuate cu persoanele beneficiare de ajutor social, a spus Costel Harja, director adjunct la ITM Vaslui. n rapoartele de inspectie au fost cuprinse msuri de remediere a deficientelor constatate. Astfel, s-a dispus suspendarea de la plat a 1.631 de dosare de ajutor social pn la efectuarea anchetelor sociale, recuperarea de la beneficiarii de ajutor social a unor debite n cuantum de 5.064 lei (pentru neprezentarea adeverintelor de la AJOFM din trei n trei luni), completarea dosarelor cu adeverintele de la AJOFM, completarea dosarelor cu adeverinte de la registrul agricol, ntocmirea planurilor lunare de actiuni/lucrri de interes local si receptia acestor lucrri. Sase primrii au fost sanctionate contraventional cu avertisment. Au fost acordate termene, acolo unde a fost cazul, pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit si virarea acestora la bugetul de stat, a mai spus Harja.

Fruntasi la asistent

Populatia judetului Vaslui este dependent de asistenta social oferit de stat. La sfrsitul primului trimestru al acestui an, n judetul Vaslui beneficiau de venit minim garantat 14.665 familii (41.939 beneficiari), ceea ce reprezint 9,26 % din populatia judetului. Procentul este de trei ori mai mult dect media pe tar, care este undeva n jur de 3,2% din populat ia Romniei. Cum era de asteptat, si evolutia pltilor pentru ajutorul minim a crescut spectaculos. De la 11.827.390 de lei achitati n anul 2002, s-a ajuns ca, n 2009, suma s creasc la 19. 604.992 lei. Cronologia solicitrilor de asistent de la stat arat astfel: la sfarsitul anului 2008, beneficia de venit minim garantat 8,38% din populatia judetului, la sfrsitul anului 2009, 9,08 %, pentru ca, dup primele trei luni din 2010, 9,26% din populatia judetului s fie dependent de visteria statului.

2 COMENTARII

  1. asta era ultima grija actuala a judetului,pai domnilor asta trebuia facuta de mult de cand siau umolut primarii buzunarele,nu acum?veniti la OLTENESTI sa vedeti cati iau ajutor si sunt destul de bogati,,,,,

  2. Danut, ai facut varza articolul. Ai spus ceva la inceput si pe urma…l-ai nenorocit ? Pe voi va pleteste la cat de mutl si prost scrieti, adica la cuvinte scrie sau la ideile puse pe hartie si la un inteles, al lor ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.