Reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean de Urgent Vaslui a fost principalul subiect pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean de vineri. Proiectul tehnic aprobat de consilieri a schimbat nu numai valoarea investitiei, ci si numrul de paturi. Cu aproape 70 de milioane de lei, va fi reabilitat o unitate spitaliceasc care va avea cu 69 de paturi n plus si va deveni unul dintre cele mai moderne spitale din tar.
n urma implementrii proiectului Reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean de Urgent Vaslui, judetul nostru va avea un spital central ca niciun altul, cel putin n regiunea Moldovei. Vineri, consilierii judeteni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului tehnic, ct si modificrile la bugetul proiectului, aprute ca urmare a realizrii proiectului tehnic. Cu suma de 69.735.150,73 lei noi vor fi consolidate, reabilitate si modernizate corpurile A si B ale unittii, care vor trece, de asemenea, si printr-o reabilitare termic. Dotarea cu mobilier, echipamente si aparatur medical va face ca unitatea spitaliceasc vasluian s devin, la finalizarea unvestitiei, una dintre cele mai moderne din tar. n plus, Spitalul Judetean va avea o capacitate mrit, numrul de paturi din cele dou corpuri supuse moderniz rii, A si B, crescnd de la 428 la 497. n noiembrie 2009, Agentia pentru Dezvoltare Regional Nord-Est a informat Consiliul Judetean (CJ) Vaslui c proiectul depus a fost acceptat pentru finantare si a solicitat depunerea proiectului de executie, lucru pe care CJ Vaslui l-a fcut n aprilie. Prin aprobarea celor dou hotrri, n sedinta de vineri, CJ Vaslui a finalizat toate etapele, putndu-se trece la executarea lucrrilor.
Ergoterapie la Bacesti
Cele mai vii discutii le-a strnit n sedinta de vineri proiectul de hotrre privind modificarea hotrrii de nfiintare a Centrului de asistent medico-social Bcesti. Ergoterapia (terapia prin munc), introdus suplimentar printre serviciile pe care centrul le acord pacientilor, a suscitat la maxim curiozitatea consilierilor judeteni, acestia dorind s afle ct vor munci pacientii, ce vor face si ce se va ntmpla cu produsele muncii lor. La aceste ntrebri au primit rspuns din partea directorului centrului: vor munci pe cele cteva hectare de teren, n special la cultivarea legumelor si zarzavatului, iar produsele vor fi consumate tot de pacienti. Avnd n vedere c majoritatea beneficiarilor centrului provin din mediul rural, precum si a rapoartelor prezentate de medici, psihologi si asistenti sociali, este necesar desfsurarea unor activitti de ergoterapie, a unei terapii nemedicamentoase, care au ca rol reabilitarea si reinsertia socio-profesional a bolnavilor cu dizabilitti functionale, prin participarea lor la activitti agricole, cum ar fi plantarea de flori, pomi, arbusti, grdinrit si alte activitti. Pe lng beneficiile activittii de ergoterapie, se estimeaz a se obtine produse agricole ce vor fi folosite pentru mbunttirea si suplimentarea meniului beneficiarilor, si totodat, care s constituie venituri proprii ale institutiei, a declarat Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.