Pensii private nghetate

Pensiile private sunt pe cale s fie sacrificate pe „altarul” luptei mpotriva crizei. Pentru salvarea bugetului, se intentioneaz stoparea majorrii contributiei la fondurile de pensii obligatorii. Msura ar fi total nepotrivit, n conditiile n care numrul vasluienilor care au aderat la unul din fonduri a crescut spectaculos. Mai mult, administratorii privati au declarat profituri n gestiunea contributiei clientilor. n prezent, contributia virat ctre Pilonul II de pensii private este de 2,5% din venitul brut al fiecrui participant la sistem.

Marele program prezidential anticriz anunt deja primele victime colaterale. Cuprinsi de disperare, guvernantii sunt dispusi s accepte orice solutii care ar aduce bani n plus la visteria statului. Una dintre solutiile invocate la ntlnirea dintre liderii de sindicat si seful statului a fost si stoparea majorrii contributiei la fondurile suplimentare de pensii obligatorii. Este vorba despre Pilonul II de pensii, unde, n prezent, sunt virati 2,5% din contributiile de asigurri sociale ale fiecrui angajat. De altfel, ideea, care a fost acceptat de principiu, a fost pus n practic nc din anul trecut. Fr s solicite opinia tinerilor care au aderat la unul din fondurile de pensii administrate privat, autoritt ile au blocat cresterea contribut iilor cu 0,5% la nivelul anului 2009. n acest an, Guvernul a revenit si a fost operat majorarea cu jumtate de procent, astfel nct contributia total a ajuns la 2,5%. Desi calendarul alocrilor de fonduri care vor reprezenta n 2016 un procent de 6% din CAS a fost dat peste cap, noul program anticriz risc s nghete Pilonull II de pensii private. Astfel, salariatii care sperau ntr-o alternativ confortabil la btrnete sunt pe cale s si vad visul spulberat. Fr voia lor, angajatii vor deveni contribuabili exclusiv la fondul public de pensii, cu toate consecintele de rigoare: pensii de mizerie, nesigurant privind sustenabilitatea sistemului, stresul la care sunt supusi beneficiarii. Msura ar fi cu att mai nepotrivit, cu ct fondurile de pensii administrate privat au raportat profituri n gestionarea cotizatiilor clientilor.

Tot mai multi cotizanti

La nivelul judetului Vaslui, n luna martie 2008, erau nregistrate la un fond de pensii administrat privat 37.288 de persoane. Dup aproape un an, n luna mai 2009, numrul angajatilor cooptati n sistem a crescut la 50.531 de asigurat i. Odat cu avalansa de noi nscrieri, au crescut proportional si sumele care au fost directionate ctre fondurile private. Astfel, dac n luna martie 2008 era vrsat la privati suma de 591.294 lei, n luna mai, valoarea fondurilor s-a ridicat la 862.065 lei. Datele aferente lunii noiembrie 2009 arat- u c numrul asiguratilor a crescut la 84.259 persoane, din care pentru 21.454 de asigurati nu s-au fcut viramente n noiembrie, dar pentru care existau viramente anterioare. Practic, pe parcursul anului 2008, n fiecare lun, numrul asigurat ilor a crescut cu 1.000 de salariati, n timp ce, n anul 2009, media nscrierilor a fost ntre 500-600 pe lun.

Contributia a crescut la 2,5%

Contributia virat ctre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5% din venitul brut al fiecrui participant la sistem, ncepnd cu colectarea din ianuarie 2010. Contributia la fondul de pensii administrate privat este parte din contributia individual datorat la sistemul public de pensii. n primul an de functionare, partea din contributia de asigurri sociale care se transfer la un fond de pensii privat a fost de 2%. Angajatii cu vrst pn la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii trebuie (n mod obligatoriu) s adere la un fond administrat privat. Angajatii cu vrste cuprinse ntre 35 si 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, pot opta s adere la un fond de pensii. n anul 2009, contributia la Pilonul II trebuia s fie majorat de la 2% la 2,5%, dar suma necesar acestei operatiuni nu a fost prevzut n bugetul de stat. Pn n 2016, cresterea acestui procent va trebui accelerat si chiar s depseasc limita de 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.