Sase spitale din judet vor trece n administrarea primariilor

Pn la 1 iulie, sase din cele sapte spitale din judetul Vaslui vor trece n administrarea primriilor. Lrgirea ariei de administrare, care duce la cresterea cheltuielilor nu-i ncnt pe primari. Dinb fericire, procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizri n cadrul personalului medical, si asa insuficient, dar se va analiza situatia numrului de functionari si a personalului administrativ. n paralel, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene.

Pn la 1 iulie, vor fi transferate autoritt ilor locale peste 85% din unittile sanitare aflate n sistemul public, au precizat reprezentantii Ministerului Snttii. Astfel, din cele 435 de unitti sanitare publice existente n prezent pe teritoriul Romniei, se propune transferul ctre autoritatea local a unui numr de 373 de unitti. Vor rmne n reteaua MS un numr de 62 unitti sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgent (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale monospecialitate. Potrivit acestui algoritm, la nivelul judetului Vaslui, din cele 7 spitale existente va rmne n administrarea MS doar Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, urmnd ca Vasluiul, Husiul, Negrestiul si Tutova s administreze cte un spital, n timp ce edilii din Brlad vor primi n administrare dou spitale: Spitalul de Urgent si Spitalul de Copii. Perspectiva nu-i ncnt absolut deloc pe primarii care anul acesta abia fac fat cheltuielilor cu un buget insuficient. Dac dau spitalele si ne dau si banii pentru a le administra, nu-i nici o problem. Dac nu ne dau bani, atunci clar c nu ne vom descurca. Nu-i chiar o plcere pentru autorittile locale s-si lrgeasc aria de cheltuieli, dar dac e lege, va trebui s o respectm. Oricum nu-ti dai seama pn nu intri n joc. Spitalele mai au si ele niste ncasri proprii si, probabil, c o vom scoate cumva la capt. Oricum cheltuielile cele mai mari, cel putin la Negresti unde spitalul este destul de nou si nu se impun nc reparati, vor fi pentru combustibil, a spus Ioan Cozma, primarul orasului.

Managerii vor ncheia contracte cu Consiliul Judetean

Proiectul actului normativ pentru descentralizarea sistemului sanitar, prin care se va finaliza transferul spitalelor ctre administrat ia local, a intrat n dezbatere public la sfrsitul sptmnii trecute. Ministrul Snttii a subliniat faptul c descentralizarea unittilor sanitare se va face numai dup consulatarea sindicatelor, a reprezentantilor asociatiilor oraselor si municipiilor, a asociatiilor de pacienti si a tuturor celor care vor fi implicati n acest proces. Ministrul a asigurat c procesul demarat de MS nu va nsemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunittilor locale. Ministerul Snttii si va pstra si consolida rolul firesc de strateg si formator de politici publice. Procesul de pregtire a descentralizrii sistemului sanitar a demarat ns din luna februarie, prin identificarea unittilor sanitare ineficiente si reorganizarea acestora, concomitent cu reducerea numrului de paturi si a personalului administrativ. Trei echipe ale Ministerului Snttii (conduse de ctre secretarii de stat) s-au afl n teritoriu si au analizat structura organizatoric a fiecrei unitti sanitare n parte si au fcut o evaluare pe baza acestor date. Evaluarea realizat a contribuit la realizarea unui Plan National General privind Spitalele si la o serie de planuri regionale de asistent medical care vor ajuta la crearea tabloului exact si complet a ceea ce trebuie s rmn n sistemul serviciilor de sntate. Prin transferul ctre autoritt ile locale se urmreste cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. De la 1 iulie autorittile locale vor avea n administrare logistic, financiar si uman o mare parte dintre spitale. Managerul din aceste unitti va ncheia contractul de management cu reprezentantii conducerii administratiei locale si nu cu ministrul Snttii, asa cum se ntmpl n prezent. n cadrul procesului de descentralizare se va pstra sistemul de conducere a spitalelor, respectiv functia de manager, comitet director si consiliul consultativ al spitalelor. Potrivit MS, procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizri n cadrul personalului medical, si asa insuficient dar se va analiza situatia numrului de functionari si a personalului administrativ. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea func- tiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene.

3 COMENTARII

  1. Salarii de peste 2.000 ron al asistentelor medicale care fac o injectie la 6 ore,dorm la schimbul III ,trateaza cu indiferenta bolnavii,cauta spaga ,nu se JUSTIFICA. Mai taiati-le ca nu au studii decat o amarata sc postliceala.Sunt in sistem si asistente care nu stiu sa puna o branula.

  2. La nivel de comuna, consilierii nu au pregatirea necesara…la nivel de judet ciolanul e fruntea!Elita in invatatura, in speta doctorii ajung la mana acestor oameni care nu au alt scop decat interese marunte si de grup…Situatia e mai buna la comune decat la orase ca acolo oamenii au frica de Dumnezeu si de boala….o sa iasa o mare porcarie….Era mai bine sa ramana un consiliu de administratie cu participare locala iar contractele de management sa fie incheiate cu Ministerul Sanatatii, care mai are habar de sanatatea asta…sau daca nu, desfiintati-l fratilor si puneti pe Badia sa ne conduca…Are dreptate Basesu:Cum sa ai incredere in regorma lui Boc?E o mare aiureala!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.