Recomandari pentru sarbatori

Medicii din cadrul Spitalului Judetean de Urgent Vaslui stiu, din experienta anilor trecuti, c n perioada srbtorilor o parte a populatiei se preteaz la o serie de excese sau practici care, n cele din urm, face victime.

Consumul exagerat de alcool din aceast perioad aduce anual, de srbtori, zeci de persoane cu pancreatite, coloecistite si ulcere perforate. Si tot pe fondul consumului de alcool, n aceast perioad avem printre pacient i mai multe persoane agresate. Prin urmare, vasluienii s fie atenti la cantitatea de alcool si de alimente consumat, spune unul din medicii. Desigur, cei mai multi dintre pacientii adusi ntr-un spital n perioada srb- torilor ajung n Unitatea de Primire Urgente (UPU) n aceasta perioad, organismul nu trebuie suprancrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate n mod special de carnea de porc sau alte produse grele. Aceste preparate trebuie consumate in cantitti moderate si in nici un caz la masa de sear. Este bine s se nlocuiasc prjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sntoase: fierbere, grtar, coacere la cuptor. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale trebuie s evite alimentele srate, iar hepaticii – consumul de alcool. Si, sub nici-o form, persoanele cu afectiuni cronice s nu renunte n aceast perioad la tratamentul prescris de medicul curant, recomand dr. Carmena Piseru, seful UPU Vaslui. n paralel si Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui recomand populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente in ceea ce priveste starea de sntate. Carnea trebuie sa fie verificat din punct de vedere sanitar – veterinar. Prin continutul crescut in zahr, grsimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezint factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate si din acest motiv consumul lor trebuie limitat. O atentie mrit trebuie acordat consumului de alcool. Se recomand ca in aceast perioad alimentatia s fie ct mai diversificat, cuprinznd zilnic cereale (200-350 g pine integral), legume (minim 300g), fructe (minim 450g), lapte si derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie s fie de minim 1500ml pe zi (ap, ceaiuri de plante nendulcite), iar alimentele trebuie s aib termenul de garantie afisat pe ambalaj, precizeaz Mihaela Vlada (foto), purttor de cuvnt n cadrul DSP Vaslui. Pentru ca organismul s functioneze la capacitate optim, pe lng o alimentatie ct mai echilibrat se recomand practicarea exercitiului fizic. O recomandare este ca oamenii s mnnce cte putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese s fie alctuit numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singur mas, a produselor cu maionez, icre, salat boeuf, piftie, sarmale, carne gras si dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimenta- tia acestor zile produsele mbibate in grsime (cum ar fi pateurile si produsele n foietaj, alunele, stixurile sau chipsurile). Buturile alcoolice pot fi consumate n functie de alimentele ingerate, dar nu n cantitti exagerate, mai spune Mihaela Vlada. Pentru diabetici, mesele din perioada srbtorilor de iarn trebuie s se ncadreze n recomandrile fcute de medic, iar prjiturile nu trebuie s contin zahr. Trebuie scoase complet din alimentatia acestor zile produsele mbibate in grsime (cum ar fi pateurile si produsele n foietaj, alunele, stixurile sau chipsurile). Buturile alcoolice pot fi consumate n functie de alimentele ingerate, dar nu n cantitti exagerate, mai spune Mihaela Vlada. Pentru diabetici, mesele din perioada srbtorilor de iarn trebuie s se ncadreze n recomand rile fcute de medic, iar prjiturile nu trebuie s contin zahr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.