Din acest an, Ministerul Snttii introduce programe nationale de sntate noi, n special pentru copii si tineri. Acestea vizeaz promovarea alimentatiei sntoase si prevenirea obezittii la copil, asigurarea snttii orale a copiilor si scoala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. Tot ca o noutate, anul acesta se intiaz un program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut.
Hotrrea de Guvern privind derularea programelor nationale de sntate n anul 2010 a fost aprobat,miercuri, n sedinta de Guvern. Actul normativ reglementeaz structura programelor nationale de sntate, obiectivele acestora, modalitatea de finantare, precum si modalitatea de asigurare a medicamentelor si materialelor sanitare Potrivit Hotrrii de Guvern, s-au pstrat majoritatea programelor nationale de sntate care existau, att cele de preventie derulate de ctre Ministerul Snttii, ct si cele de tratament gestionate de Casa National de Asigurri de Sntate. n plus, s-au introdus nc 8 noi interventii de sntate public n structura programelor de sntate profilactice, de evaluare si cu scop curativ finantate din bugetul Ministerului Snttii. Bolnavii cronici vor beneficia, n continuare, de tratament gratuit, dar s-a pus accentul n special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii si tineri. n 2010 au fost alocate fonduri pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoz, HIV/SIDA, precum si pentru dializ etc. Cseke Attila a anuntat c va creste cu 58,8%, finantarea pentru programul de trimitere la tratament n strintate a bolnavilor, cu 69,94% finantarea programului de hemofilie si cu 14,69% programul de scleroz multipl. Se va reveni la eliberarea medicamentelor injectabile necesare pentru tratamentul n ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice prin farmaciile cu circuit nchis apartinnd unittilor sanitare. Ministrul a precizat c aceast msur nu va creea un disconfort pacientilor pentru c medicamentele de acest tip se administreaz n unitatea sanitar, sub supravegherea medicilor, ca urmare bolnavul se deplasa oricum la spital pentru tratament. Tot din acest an se reglementeaz achizitionarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor oncologici prin procedur organizat la nivel national. De asemenea, la nivel centralizat se vor organiza licitatii si pentru achizitia medicamentelor necesare tratamentului HIV/SIDA, TBC si diabet.
Scoala mamei…
Din aprilie se vor introduce si programe nationale de sntate noi, n special pentru copii si tineri. Acestea vizeaz promovarea alimentatiei sntoase si prevenirea obezittii la copil, asigurarea snttii orale a copiilor si scoala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. Pentru c n Romnia, obezitatea a devenit o problem de sntate public a fost gndit un program care are ca obiectiv identificarea si recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personal medical instruit specializat pentru depistarea obezittii la copii va evalua copiii cu vrste cuprinse ntre 6-7 ani si 14-15 ani si i vor nvta si consilia n sensul schimbrii comportamentului alimentar. ncepnd cu 1 iulie 2010 va demara un program de igien oral pentru elevi. n cadrul acestui program vor fi inclusi copiii din clasa I-a, care vor beneficia din partea personalului medical de specialitate de cursuri pentru educatie medical de igien oral n vederea prevenirii problemelor dentare acordat , dar si de tratament medical. Medicii dentisti vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul si vor realiza si interventii specifice, precum sigilarea molarilor de 6 ani n vederea realizrii unei bariere eficace mpotriva cariilor dentare. n conditiile n care potrivit datelor statistice, n evident Spitalului Clinic de Urgent pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti sunt nregistrate un numr de 13.000 de cazuri de copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, n special scolioza, Ministerul Snttii consider necesar derularea unui program national de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. n cadrul acestui program, printrun simplu control medical se va putea diagnostica precoce afectiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate. Se va ncepe si un program intitulat scoala mamei prin care vor fi educate gravidele, luzele, dar si familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, ngrijirea nou-nscutului si promovarea alimentatiei naturale exclusive pn la vrsta de 6 luni. De asemenea, tot ca o noutate, anul acesta se intiaz un program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, n conditiile n care Romnia are n acest moment una dintre cele mai mari mortalitti intrspitalicesti prin infarct miocardic acut din Europa, aprox. 13%. n cadrul acestui program se va asigura finantare pentru toate consumabilele intervent iilor n regim de urgent efectuate asupra pacient ilor cu infarct. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocat, separat, finan- tare si pentru activitatea de chirurgie pediatric.
MAI,CA BINE ZICI…..PAI,SA SE SPELE PE CAP CU ELE SI SA LE PLATEASCA EI,NENOROCITII…..CA DOAR AU ACUM SI BANII FMI-ULUI ……MAMA CE BINE CA NE-AU DAT SI P-ASTIA,CA NU MAI AVEAU CE VINDE….PE NOI DOAR…LA BUCATA,ASTIA CARE AM MAI RAMAS…..DA,POATE PLECAM SI NOI….SI SA-SI VANDA INTRE EI,SI SA PLATEASCA SI IMPRUMUTURILE,CA DOAR TOT IN BUZUNARELE LOR SE-NTORC!!!!!!PANA CAND ASA O VIATA DE CAINE?????????CA IN SPITALE TOT NU VOR FI BANI DE MEDICAMENTE,APARATURA,ECHIPAMENTE,SALARII,ETC….
alte programe sau alte tepe? ma gandesc la „gripa aviara si porcina” la „prevenirea cancerului de col uterin”, la alte motive pentru care multi au fost vaccinati cu seruri expirate…