n razboi cu astenia de primavara

Peste 60% dintre romni sunt afectati de astenia de primvar, dar putini sunt cei care cer ajutorul medicului. De cele mai multe ori, cei afectati ignor starea de somnolent sau de oboseal si asteapt rbdtori s le revin cheful de viat. Chiar dac „astenia trece” specialistii recomand o alimentatie bogat n legume, fructe si verdeturi de sezon.

Fiecare dintre noi a auzit mcar o dat termenul astenie – acea stare de oboseal generalizat, cauzat de variatiile de temperatur si de excesul de lumin pe care primvara le aduce cu ea. Ceea ce putini stiu este c dac aceste stri nu dispar n cel mult dou sptmni ne apropiem de o usoar form de depresie, iar atunci trebuie obligatoriu s cerem sfatul specialistului. Medicii spun c cei mai afectati de astenia de primvar sunt btrnii si copiii. Durata acestor episoade este mai mare n cazul populatiei active care locuieste n mediul urban. Multe dintre noi la nceputul primverii resimt o stare de oboseal general nsotit de slbiciune fizic, desi organismul este sntos. Din cauza simptomelor de oboseal sau chiar de epuizare fizic, astenia de primvar este adesea confundat cu diferite boli. Astenia de primvar poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afecteaz individul att n sfera psihic, fizic, intelectual, ct si n cea sexual. Totusi, rareori aceste forme nu interactioneaz. Scderea potentialului fizic al individului afectat de astenia de primavar duce la scderea potentialului sexual, iar o mic depresie psihic poate provoca o scdere a capacittilor intelectuale si sexuale. Primvara este un anotimp mai dificil pentru unii. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si fort din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consum multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si sruri minerale. De aceea, cele mai mici eforturi epuizeaz resursele fizice, iar starea psihic a individului st sub semnul iritabilittii, al indispozitiei si al nesigurantei.

Alimente anti-astenie

Modul n care v hraniti n aceast perioad este extrem de important pentru ntrirea organismului dup perioada de iarn. Pentru persoanele care sufer att de astenie de primvar ct si de anemie este indicat o alimentatie pe baz de vegetale: plante care contin mult clorofil, sruri de fier si vitamina C. De asemenea, consumul de legume proaspete, de primvar, att de bogate n vitamine, sruri metalice diferite, activatoare ale metabolismului, ajut organismul s lupte si s devin mai rezistent. Ca s nu resimtiti astenia de primvar, n acest anotimp trebuie s consumati migdale, sparanghel, arahide, banane, morcov, telin, varz, curmale, spanac, mrar, smochine, linte, fasole, citrice, ptrunjel, ppdie, mere, orez, soia, untisor, salat verde de grdin, ridichi, ceap verde.

Curele de vitamine previn aparitia asteniei

n aceast perioad pot intra n meniul vostru verdeturile de sezon: urzicile, salata verde, loboda alb sau rosie. Consumul de urzici este important pentru organism datorit complexului de sruri de fier, vitamina C, vitamina A, care cresc rezistenta la infectii si mbunttesc simtul vzului. Vitamina B12 este antianemic, vitamina K este antihemoragic si srurile minerale diverse ntresc organismul. Salata verde sau lptuca are rol sedativ n strile de hiperexcitabilitate sexual, este un veritabil regenator al pielii cnd este aplicat extern n comprese. Salata verde contine produsi hormonali (estrogeni), vitamine hidrosolubile (cele din complexul B, precum si vitamina C). Toate aceste plante verzi, precum si loboda alb si rosie, contin vitaminele din complexul B si srurile minerale necesare sistemului nervos, pentru refacerea organismului. Loboda are n plus o actiune diuretic si depurativ. n afar de efectele anti-astenie de primavr pe care le au, fructele si legumele fac ca alimentatia voastr s fie mult mai sntoas.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.