Lucrtorii din agricultura vasluian se bazeaz pe sap. Asocierea, fermele moderne si rentabilitatea sunt cel mult vorbe frumoase. n realitate, mijloacele rudimentare de lucru dicteaz parametrii productiilor realizate. Astfel, n anul de gratie 2010, 60% din suprafata arabil a judetului Vaslui este lucrat individual, cu rezultate catastrofale. Pietele sunt cedate mncrii importate iar fondurile europene se pierd pe band rulant. n timp ce agricultura de subzistent srceste comunitti ntregi, autorittile fugresc productorii prin piete, fiscalizarea tranilor ucide micile gospodrii, iar lipsa ajutoarele de stat risc s falimenteze tot mai putinele societti rmase.
Dup 20 de ani de „libertate” agrar, frmitarea terenurilor continu s submineze sever productia agricol vasluian. Chiar dac n ultimii ani exploatarea organizat a cstigat teren, realittile rurale locale sunt departe de cerintele europene. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, n acest an, doar 40% din suprafata arabil a judetului Vaslui este utilizat organizat. Mai exact, dintr-un total de 291.316 hectare de teren arabil, numai 114.462 hectare sunt grupate n exploatatii. Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecinte directe asupra rentabilittii unui sector economic extrem de important. Mai mult, raportat la suprafata agricol total a judetului Vaslui, decalajul este si mai mare. Dintr-un total de 401.021 hectare, este administrat organizat doar 30% din suprafat, adic 120.408 hectare. n anul 2008, suprafata agricol exploatat organizat a fost de 100.606 hectare, pentru ca, n 2009, s creasc la 113.687 hectare. n prezent, n judet exist exploatat ii agricole comerciale constituite sub diferite forme: societti comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc. Fermele exploateaz terenurile arabile ale proprietarilor cu contracte de arend sau utilizeaz n comun terenurile si celelalte mijloace de productie.
Subzistenta bate eficienta
Pe lng pierderea fondurilor europene, frmitarea terenurilor nltur si selectarea fermierilor n raport cu potentialul de a produce si scoate pe piat marf de calitate. Lipsa asocierii productorilor din agricultur reprezint si un obstacol serios n calea modernizrii si eficientiz rii acestui sector. Grav este faptul c practicarea agriculturii de subzistent, dublat de o atitudine ostil fat de asociere, nc este o caracteristic a lumii satului. Astfel, minusuri evidente de ordin organizatoric se nregistreaz att la asociatiile profesionale, ct si la cele de productie, n vederea lucrrii optime a terenurilor. n acest context, la nivelul comunitt ilor locale, comasarea terenurilor agricole s-a transformat ntr-o ntreprindere greu de realizat.
Semnele bune criza are!
Dac n anii trecuti agricultura reprezenta o atractie deosebit pentru investitori, n prezent, situatia s-a schimbat. Numrul de exploatatii nou nfiintate este n scdere, schimbarea de atitudine a potentialilor fermieri fiind determinat de o serie de cauze obiective. n primul rnd, este vorba despre lipsa mijloacelor mecanice pentru efectuarea lucrrilor agricole si a posibilittii de a mai accesa credite agricole pentru productie. Un obstacol major n calea comasrii terenurilor l reprezint si potentialul de productie sczut. Practic, toate terenurile cu potential de productie, din clasele I si II de calitate, precum si o parte din cele de clasa a III-a, au fost arendate. n acest fel, au rmas disponibile terenurile cu un potential sczut, situate n pante, cu suprafete mici, cu fenomene de degradare – saturare, eroziune etc. Nu n ultimul rnd, lipsa personalului cu pregtire n domeniul agricol descurajeaz nfiintarea de noi ferme. Piata, secretul succesului n statele comunitare, agricultorii au ferme de diferite mrimi, pn la maxim 400 de hectare, care, n baza unor proiecte viabile, si dezvolt productia si o valorific corespunz tor. Principalul scop al asocierii se face pentru exploatarea pmntului si folosirea n comun a unor utilaje si instalatii. Marea majoritate a produc torilor accept s se uneasc n vederea vnzrii productiei. De altfel, principala problem a fermierilor care se profileaz n viitorul apropiat este cea a comercializrii productiei, lucru care trebuie fcut de ctre profesionis ti. Doar beneficiind de specialis ti, utilaje specifice si surse financiare fermierii autohtoni pot face fat exigentelor europene. n caz contrar, importurile de produse alimentare vor ocupa n totalitate piata de desfacere, iar societtile locale vor falimenta din cauza blocajului financiar.
AUZITI?..STATI ASA CA LE SPUN EU UNA BUNA BIETILOR TARANI,BATAIA DE JOC A TUTUROR TIMPURILOR…D-LOR PRODUCATORI,CE VA ZDROBITI OASELE SI MAINILE DAND CU SAPA SI CRESCAND CU GREU UN ANIMALUT,CATEVA GAINUSE,..GUVERNUL V-A PREGATIT CEVA:CASE DE MARCAT IN PIETE…IA SA VA VAD EU ATUNCI CUM VA BAGATI DEGETELELE FINUTE PE TASTATURA CASELOR DE MARCAT SA NE TAXATI O LEGATURA DE MARAR….AVETI GRIJA CUM BAGATI DEGETELELE CA VA SCOT ASTIA DATORI PUTREZI..CE-ATI TASTAT,AIA AVETI!..HA!HA1HA!…TOT BATAIA DE JOC ATI RAMAS,BIETII DE VOI..