Vasluienii ignora tratamentele gratuite pentru obezitate

ntr-un an si jumtate, nici un vasluian nu s-a artat interesat de tratamentele pentru obezitate, oferite cu o reducere de 50% n cadrul unui program al Ministerului Snttii. Asa se face c, de la demararea Programului, din iulie 2008, Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui nu a decontat pentru acest tip de tratamente nici mcar un leu. Asta n conditiile n care Centrul de calcul si statistica sanitar din cadrul Ministerului Snttii a estimat c, la nivel national, 40% dintre copii si 60% dintre adulti sunt supraponderali, din care 30% sunt obezi.

De la demararea Programului menit s vin n sprijinul persoanelor care vor s se trateze de obezitate, din iulie 2008, CJAS Vaslui nu a decontat pentru acest tip de tratamente nici mcar un leu. Medicamentele se ofer n regim de compensare de 50% din pretul de referint, la recomandarea medicului specialist endocrinolog sau a medicului specialist n diabet, tulburri de nutritie si metabolism. Pentru obezitate, asiguratii pot beneficia de terapia indus de medicamentele din cadrul DCIurilor Sibutraminum si Orlistatum. Conducerea CJAS Vaslui spune c a mediatizat aceast oportunitate, dar nu si poate explica de ce nu a dorit nimeni tratament gratuit. Medicii spun ns c nu e necesar doar tratamentul, trebuie tinut si un regim foarte strict si acesta ar fi principalul motiv pentru care cei sunt obezi nu se nscriu n astfel de programe. Mai mult, fiindc e un tratament de durat e nevoie si de foarte mult voint.

Creste numrul copiilor obezi

Problemele de nutritie, precum diabetul sau cresterea exagerat n greutate a copiilor si adultilor constituie o problem de sntate cu care se confrunt din de n ce mai frecvent si vasluienii. La ultima evaluare a strii de sntate a elevilor din institutiile de nvtmnt din judet au fost depistati 358 de copii supraponderali. O crestere semnificativ fat de anii precedenti cnd, aceleasi evaluri, nregistrau 263 de elevi obezi n anul 2003 si 253 de minori obezi n anul 2007. Potrivit Centrului de calcul si statistic sanitar din cadrul Ministerului Snttii, n Romnia, aproximativ 30% din populatie sufer de obezitate, 20% este supraponderal, numrul copiilor supraponderali, cu 18% mai mare n ultimii zece ani, cele mai afectate sunt persoanele cu vrsta ntre 15- 64 de ani.

O treime din romni sunt supraponderali

Principalele cauze ale obezittii sunt date de hrana prea bogat n zaharuri si grsimi nocive si activitatea fizic redus. La rndul ei obezitatea este principala cauz a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterial, accidentele vasculare cerebrale si unele forme de cancer. Potrivit Societtii de endocrinologie, la nivel national, 40% dintre copii si 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi.Procentul brbatilor obezi este de 27%, iar cel al femeilor de 29%. Un Studiu al Eurostat (Biroul European de statistic) relev c obezitatea este factor de risc n aproximativ 75% din bolile contemporane, un romn din trei este supraponderal, unul din patru este obez. Conform aceluiasi studiu, n Romnia sunt peste 3,5 milioane de obezi, doar 10% dintre acestia merg la un control medical si numai unu la sut dintre ei sunt inclusi ntr-un program national de educatie mpotriva obezittii.

1 COMENTARIU

  1. n am vazut nimik??!!!!nici in policlinica,nici farmacie,nici cabinet particular!!!!cum o fi mediatizat acest tratament???????nu mai ei stiu…dar banii s au luat!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.