Pentru c se apropie sfintele Srbtori de Paste, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomand cettenilor s achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau nregistrate sanitar-veterinar. Totodat, medicii veterinari atrag atentia proprietarilor de miei c i pot sacrifica numai n spatii amenajate special si autorizate sanitar-veterinar.
Pentru a nu risca mbolnvirea lor sau a membrilor familiei, cei care vor s cumpere carne de miel sunt sftuiti s o fac din locurile autorizate sau nregistrate sanitarveterinar. n acest fel, acestia au certitudinea c produsele din carne sunt analizate si nu constituie un pericol pentru sntatea cettenilor. Dac nu vor tine cont de sfaturi iar cettenii vor cumpra mieii de Paste din spatii improvizate sau direct de pe strad, consumatorii se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. n plus, si n privinta modului de sacrificare a mieilor trebuie respectate legile sanitar-veterinare. nainte ns, starea de sntate a mieilor si provenienta din exploatatii fr evolutii a unor boli infecto-contagioase trebuie certificate de ctre medicul veterinar. „Animalele identificate, nsotite de certificatul de sntate si formularul de miscare emise de ctre medicul veterinar, se transport spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar-veterinar. n ceea ce priveste sacrificarea mieilor si valorificarea produselor obtinute n urma sacrificrii, aceasta se poate face n mai multe locuri amenajate. n primul rnd este vorba despre unitti de abatorizare autorizate sanitar-veterinar si care ndeplinesc standardele europene de unde carnea poate fi comercializat pe piata intracomunitar. Totodat, sacrificarea mieilor se poate face si n unitti de abatorizare aflate n tranzitie (care vor ndeplini standardele europene pn la 31 decembrie 2010) de unde carnea poate fi comercializat pe piata national”, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul coordonator al DSVSA Vaslui. De asemenea, sacrificarea mieilor se mai poate face si n unele spatii avizate, dar numai temporar. Tocmai pentru a veni n sprijinul celor care doresc s taie miei pentru Paste, DSVSA Vaslui va aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare timp de zece zile, respectiv 24 martie – 4 aprilie 2010. Pentru ca s nu existe suspiciuni de boli, spatiile respective trebuie s ndeplineasc conditiile de igien prevzute de lege, iar sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitarveterinar. „Carnea rezultat din sacrificarea din aceste spatii va putea fi valorificat direct ctre consumatorul final, dar numai pe raza judetului respectiv. Cettenii care achizitioneaz miei vii din trguri de animale autorizate sanitar-veterinar i pot sacrifica n astfel de spatii”, a mai completat medicul veterinar Sraru. Nu n ultimul rnd, proprietarii de miei, si pot folosi propriile gospodrii pentru a tia mieii, iar carnea rezultat nu va putea fi vndut, ci folosit pentru consumul propriu. Pentru acest lucru, mai nti vor trebui s anunte medicul veterinar, iar dup sacrificare, s i predea acestuia crotalia animalului sacrificat. Pentru a nu exista probleme, conducerea DSVSA Vaslui tine s anunte populatia c sacrificarea animalelor n alte locuri dect cele autorizate sau n absenta supravegherii sanitar-veterinare constituie abatere de la prevederile legale. Ca urmare, cei care se risc vor fi sanctionati conform legisla- tiei sanitar-veterinare n vigoare (HG 984/2005 cu completrile si modificrile ulterioare).