Bibliotecile se numr printre institutiile de cultur afectate serios de criza economic, sustine Gelu Voicu Bichinet, directorul general al Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Sptarul” Vaslui. Bichinet spune c, n ultimul an, primarii din comunele judetului nu au mai alocat bani pentru fondurile de carte al bibliotecilor. Asa se face c n institutiile de cultur din mediul rural nouttile editoriale lipsesc cu desvrsire, n timp ce, n comunele nou nfiintate, numrul volumelor existente este echivalent cu cel dintr-o bibliotec… personal.
„n ritmul n care vin banii pentru achizitii de carte, la bibliotecile comunale nici n 20 de ani nu va fi refcut fondul de carte. Bibliotecarii au obosit s ridice din umeri cnd sunt ntrebati de noutt i. De mai bine de un an, nici un primar nu a mai gsit fonduri n buget si pentru acest capitol. E nedrept, spun eu, s nu mai investim deloc n cultur doar fiindc e criz”, a spus Gelu Voicu Bichinet. n acest perioad se defsoar o analiz a activittii pe anul trecut a bibliotecilor comunale. Din datele existente, reiese c fiecare bibliotecar a ncercat s aduc un numr ct mai mare de utilizatori n propria institutie, prin organizarea unor activitti menite s popularizeze fondul de carte existent. Din pcate, n foarte pu- tine cazuri se poate vorbi si de noutti editoriale. „Faci activitti, te zbati, dar fr fonduri nu rezisti prea mult. sta e adevrul. Primarii spun c nu au bani, dar e nedrept s renunte complet la cultur”, a mai spus Gelu Bichinet. La rndul lor, edilii spun c orict de mult dragoste de carte ar avea, pur si simplu bugetele abia le permit s plteasc salariul bibliotecarilor, nu s fac si achizit ii. Pentru o scurt comparatie, fondul de carte al Bibliotecii Judetene „Nicolae Milescu Sptarul” Vaslui contine peste 204.000 exemplare de carte disponibile, n timp ce foarte multe biblioteci comunale au un fond de carte sub 10.000 de exemplare. Astfel, la biblioteca comunei Al. Vlahut sunt doar 8.267 de exemplare de carte, la Arsura sunt 7.418, la Bcani, 6.871, la Blteni, 7.194, la Codesti, 6.513, la Cretesti, 7.084, la Lipovt sunt 7.085 de exemplare, la Rosiesti, 7.542, iar la Vinderei, 7.000 de volume. n ceea ce priveste bibliotecile din comunele nou nfiintate, fondul de carte al acestora nu l depseste pe cel al unei biblioteci personale: la Cozmesti, comun nfiintat n 2007, sunt 1.200 de volume, la Feresti, nfiintat n anul 2006, sunt 1.721, la Ibnesti sunt 1.250, iar biblioteca comunei Muntenii de Sus, nfiintat n 2004, detine doar 2.334 exemplare de carte. La polul opus, unde interesul pentru comunitate a vizat si latura cultural, se afl comuna Pdureni, care, cu 18.713 de exemplare, se nscrie ca fiind comuna cu cel mai mare fond de carte din rndul bibliotecilor comunale.
esti un manelist prost ,badaran si tot ce se mai poate spune despre incultura
la ce ne trebuie cultura? ce sa facem cu ea? se poate manca? poate fi vanduta pe bucatele? nici macar la talcioc nu poti merge cu ea. bine face Boc ca desfiinteaza scoli. stiti ce spunea Goebles? „eu cand aud de cultura imi vine sa pun mana pe pistol!”