Criza de medicamente la Spitalul de Urgenta Brlad

Dac n urmtoarele zile problema lipsei de medicamente si materiale sanitare nu va fi remediat, viata pacientilor internati n aproape toate sectiile Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman Brlad va atrna de un fir de pr. Deja, la Chirurgie, s-a ajuns ca asistentele medicale s aduc de acas cele necesare, iar la Neurologie, unde situatia este la fel sau poate si mai grav, pacientii cu accident vascular cerebral trebuie s stea nemiscati ore ntregi n lipsa medicamentelor care-i pot salva de paralizie.

Criza medicamentelor si a materialelor sanitare din farmacia unittii spitalicesti brldene nu a explodat brusc, ci s-a nruttit n timp. Vina ar putea fi mprtit. Pe de o parte, bugetul tot mai mic al spitalului si, mplicit, si sumele destinate achizition rii de medicamente, iar pe de alt parte, gestionarea deficitar a resurselor unittii. Si faptul c adresabilitatea ctre aproape toate sectiile a crescut n ultimul timp este un factor determinant al crizei de medicamente. n orice caz, din spusele conducerii, niciun pacient internat nu a murit pn acum din cauza neadministr rii tratamentului corespunztor afectiunii pentru care a fost spitalizat. n plus, n asteptarea configurrii bugetului pentru anul 2010, care se va realiza abia n aprilie, se fac eforturi pentru a se achizitiona cele necesare bunei desfsurri a actului medical din unitate. ncercm s acoperim necesarul de medicamente la Compartimentul de Primire Urgente (CPU), s gsim solutii pentru materiale sanitare si s le cumprm din resurse proprii. Mentionm c cel mai trziu luni sau marti (astzi sau mine, n.r.), vom rezolva aceast problem. n momentul cnd se termin medicamentele n spital, ncercm ca mcar la CPU s avem. Pn acum nu au fost probleme. Am asigurat continuitatea pentru perfuzabile, antibiotice si alte tratamente administrate n sistem de urgent. Sperm ca, marti cel trziu, s achizitionm necesarul care s ajung pn dup Paste, ne-a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului.

Tic-tac, cronometrul merge…

Aceasta a adugat c problema cea mare o constituie lipsa truselor de perfuzie, alcoolului sanitar, a vatei si a altor materiale sanitare din farmacie si, implicit, din sectii. Ca urmare, nici mcar banalele injectii nu mai pot fi efectuate n conditii normale. Si aceasta pare doar vrful icebergului. Surse din interiorul Sectiei de Chirurgie sustin c acolo situatia este att de neagr, nct pacientii sunt nevoiti s cumpere medicamente cu bani din propriile buzunare. Nu ar fi pentru prima dat! Ineditul vine din faptul c starea existent le-a nduiosat chiar si pe unele cadre sanitare, care au ajuns n postura de a aduce de acas vat, alcool sanitar, seringi si alte materiale necesare tratamentului zilnic a celor operati. Dac actuala conducere a unittii asigur c pn acum nu au fost nregistrate probleme majore sau, mai grav, decese cauzate de criza de medicamente si materiale sanitare, situatia ar putea lua o ntorstur urt oricnd. Neurologia, spre exemplu, este una din sectiile care n prezent se confrunt cu o acut lips de Cerebrolysin fiole. Dac stocurile pentru situatii de urgent (calamitti naturale, etc.) nc mai detin acest medicament, legislatia nu permite folosirea lui n mod uzual pentru pacientii internati, chiar dac acestia s-ar afla la un pas de moarte. Spre exemplu, fr Cerebrolysin fiole, cei care au suferit un accident vascular cerebral ar putea s rmn paralizati sau chiar s moar. ntr-o situatie asemntoare s-au aflat cteva persoane internate sptmna trecut. Pentru c spitalul nu avea acest medicament, bolnavilor li s-a recomandat s stea n pat cu fata n sus, fr a ncerca s miste capul ntr-o parte sau n alta, timp n care apartintorii umblau prin farmacii dup reteta prescris. Abia dup ore ntregi n care au adoptat pozitia statuii si cheltuirea a circa 30 de lei pentru fiecare fiol, (n cazurile n care apartintorii au dispus de aceste fonduri), pacientii au beneficiat de necesarul Cerebrolysin fiole. Conform medicilor ns, neadministrarea respectivului tratament timp de 24-48 de ore nu este fatal. Pentru moment, nu avem Cerebrolysin fiole n spital. Este un medicament important, dar nu este de urgent. Adic e mai ru ca unui pacient s nu-i fie administrat, timp de 24 sau 48 de ore, una din vitaminele B1 sau B6, dect Cerebrolysin fiole, a mai spus directorul medical al unittii. Pentru a contrazice acest lucru, mentionm c, cel putin n unele cazuri n care accidentul vascular cerebral suferit acum nu a fost primul, starea pacientilor de la Neurologie s-a agravat. Neadministarea fiolei de Cerebrosylin dect dup aproape 24 de ore a dus la pareze partiale permanente. Si asta chiar dac medicul curant a depus toate eforturile necesare pentru a nu se ajunge n aceast situatie. Desi se recunoaste, mcar cu jumtate de gur, c lipsa medicamentelor este mai acut dect se declar public, conducerea d asigurri c, odat cu aprobarea bugetului de ctre Casa judetean de Asigurri de Sntate Vaslui, situatia se va mai mbuntti. Dac se va ntmpla asa sau nu, doar timpul o va spune…

2 COMENTARII

  1. pare ca aceste declaratii le face cine stie ce estraterestru. Dar de unde aduc de acasa materialele necesare aceste cadre medicale.nu stiam ca cerebrolizinul este medicamentul de urgenta in stroke ischemico.alte spitale vorbesc de tromboliza in ischemia cerebelara,nu de cerebrolizin.este adevarat ca suntem fudui.platim cu totii,uneori cu vietile noastre ,a parintilor nostri,fereasca Dumnezeu a copiilor nostri.

  2. mai sa fie….. de unde iei tu informatiile astea? ca la chirurgie aduc de acasa vata si spirtul …..s-o crezi tu….
    iar la neurologie nu stau bolnavii nemiscati …si asta e o sursa sigura….

    spui numai tampenii…:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.