106 blocuri din judet nu mai suporta un nou cutremur

Astzi se mplinesc 33 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, seism care a lsat urme si n judetul Vaslui. Probabil nu destul de adnci, din moment ce, la finalul ultimei expertizri tehnice, din 2008, 106 de blocuri de locuinte au fost ncadrate n clase de risc seismic. Pericolul de prbusire amenint cldiri din cele trei municipii, Vaslui, Brlad si Husi, si din orasul Negresti. n fata unui astfel de scenariu, lucrrile de consolidare sunt singura solutie pentru salvarea populatiei. Din nefericire, consolidrile blocurilor sau transformat n scandaluri, iar costul lucrrilor a fost lsat n seama unor persoane care, n majoritatea cazurilor, nu au banii necesari.

La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat n municipiile Vaslui, Brlad, Husi si orasul Negresti nu mai putin de 106 blocuri, care au fost ncadrate n diferite clase de risc seismic. Mai exact, imobilele respective prezint un pericol ridicat de prbusire. Lista cldirilor de locuinte expertizate tehnic a fost actualizat ultima oar la 31 ianuarie 2008. Tot n acel an, si autorittile locale din orasul Negresti, n colaborare cu reprezentantii Ministerului Lucrrilor Publice, au finalizat lista cu ncadrarea n clasele de risc a cldirilor. Este vorba despre nou imobile, construite n perioada 1962 – 1979, care au un regim de nltime de la parter plus dou etaje, pn la patru etaje. Potrivit datelor IJC Vaslui, n municipiul Brlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse n clasa I de risc seismic. n municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri ncadrate n clasele II, III, IV de risc seismic, iar n municipiul Husi, sunt cinci blocuri n clasele II si III de risc. n ultimii ani, pentru cldirile de locuit multietajate ncadrate n clasa I de risc seismic si care prezint pericol public au fost date hotrri peste hotrri si sau pus buline rosii de avertizare. Potrivit legislatiei n vigoare, proprietarii sunt singurii care decid momentul demarrii lucrrilor de interventie. Astfel, autorittile asteapt ca proprietarii s initieze refacerea cldirilor, n timp ce populatia nu dispune de banii necesari pentru o astfel de investitie. Cum n vremuri mai bune din punct de vedere financiar s-a realizat doar expertizarea tehnic, n actuala criz economic, actiunile de punere n sigurant a cldirilor vor fi foarte greu de pornit. Mai mult, peste 60% din persoanele care locuiesc n blocurile de locuinte ncadrate n clasa I de risc seismic sunt pensionari. Pentru acestia, contractarea unui credit este un fapt imposibil, tinnd cont si de faptul c suma necesar consolidrii este destul de mare. Estimrile fcute anul trecut artau c, la un pret de 400 euro/metrul ptrat pentru lucrri de consolidare, la un apartament care are 50 de metri ptrati, sunt necesari 20.000 de euro.

Spaima ipotecii

Pe lng problemele financiare, nici legislatia actual nu exceleaz n materie de facilitti. Conform Ordonantei nr. 20/1994 privind punerea n sigurant a fondului construit existent, n cazul proprietarilor din blocurile supuse consolidrii se instituie ipoteca legal a statului asupra locuintei. „Proprietarii locuintelor, persoane fizice, din cldirile incluse n programele anuale vor beneficia de finantare din transferuri de la bugetul de stat pentru proiecterea si executia lucrrilor de consolidare, n urmtoarele conditii: instituirea ipotecii legale a statului asupra locuintei; restituirea, la terminarea lucrrilor de consolidare, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrrilor de consolidare, n rate lunare egale fr dobnd, cu o durat de rambursare de pn la 25 de ani de la data receptiei terminrii lucrrilor de consolidare. Radierea ipotecii se face numai cu dovada privind achitarea integral a cheltuielilor electuate din transferuri de la bugetul de stat pentru executia lucrrilor de consolidare”, se arat n actul normativ. n conditiile n care propietarii sunt foarte reticienti la ideea ipotec rii apartamentelor, n prezent, este n lucru un act normativ, prin care se propune eliminarea ipotecii.

Cazul Negresti

Consolidarea blocurilor de locuinte care prezint pericol de prbusire merge n pas de melc. Anul trecut, au fost demarate lucrri la trei blocuri din Negresti (blocurile nr. 3, nr. 8 si nr. 9). n urma scandalului iscat ntre locatari si Primria Negresti, campania de reabilitare s-a ncheiat prematur, cstig de cauz avnd proprietarii. Blocul nr. 9, de pe strada Nicolae Blcescu, a fost expertizat din nou si trecut de la gradul I de risc seismic (marcat cu bulin rosie) la clasa de risc seismic III. Ovidiu Pascal, directorul Inspectoratului Judetean n Constructii (IJC) Vaslui, a precizat c, n cazul Blocului nr. 3, fundat iille sunt n conservare, asigurndu- se posibilitatea continurii lucrrilor dup clarificarea aspectelor administrative si judiciare. Nici soarta Blocului nr. 8 nu a fost mai bun, lucrrile de consolidare fiind sistate. n linii mari, aceasta este situatia de pe „frontul antiseismic” vasluian: s-au turnat cteva lopeti de beton si a rezultat un mare scandal. De altfel, rezultatul unei astfel de ntreprinderi extrem de costisitoare nici nu poate fi altul. Guvernul a acordat resurse financiare doar pentru operatiunea de expertizare, costul propriu-zis al lucrrilor de consolidare fiind lsat n seama proprietarilor. Mai exact, proiectarea si executia lucrrilor de consolidare sunt asigurate din sursele proprii ale proprietarilor, din despgubiri acordate de societtile de asigurare si/sau din credite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.