In c…l gol!

Romnia a ratat din nou iesirea din recesiune. n ultimul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut a mai pierdut 1,5%, n timp ce dezastrul total pe anul precedent se cifreaz la 7,2%. Astfel, un ntreg arsenal de imagine s-a fcut scrum, populatia simtind din nou fiorii unui start ratat. n locul relansrii economice, o mare de someri si reduceri substantiale ale veniturilor. Altfel spus, srcie lucie. La Vaslui, continuarea recesiunii echivaleaz cu mai mult foame, mai mult frig si disperare. Peste jumtate din populatie este asistat de stat, venitul minim nghitind comunitti ntregi. Si, pentru c tot este vremea chibzuintei bugetare, se intentioneaz si plafonarea ajutoarelor sociale. n concluzie, strategia pentru judetul Vaslui arat astfel: locuri de munc zero si resurse minime pentru supravietuire.

Mult trmbitata iesire din recesiune a Romniei nu s-a produs. Desi ultimele alegeri au fost cstigate sub lozinca „relansrii”, n ultimele trei luni ale anului 2009, Produsul Intern Brut a continuat s scad. Din nefericire, datele oficiale prezentate de Institutul National de Statistic (INS) confirm o cdere record a economiei, cu un procent de 7,2%. Mai exact, n ultimele trei luni ale anului trecut, economia romneasc a sczut cu 1,5% fat de trimestrul trei. Astfel, ntr-un singur an de criz, Romnia a trecut de la o crestere economic de 7,1% din PIB, n 2008, la o recesiune profund, de 7,2%, anul trecut. O parte din analistii de pe piat sustin c trebui s ne lum adio de la relansarea economic si n acest an, pentru c, tehnic, nu putem creste dou trimestre consecutiv. Alti comentatori confirm o dezvoltare foarte modest a veniturilor nationale, care vor pregti terenul pentru o relansare mai substantial n 2011. Dincolo de cifre si analize, pentru cettenii de rnd ai Vasluiului, datele publicate de INS confirm o realitate stiut. Cel putin pe urmtorii trei ani, veniturile, piata muncii si, implicit, nivelul de trai vor cunoaste o degradare continu. Vom contabiliza tot mai multi someri, tot mai putine investitii, tot mai multe credite restante si, de asemenea, un consum tot mai redus.

Srcie absolut

Pe fondul crizei economice, srcia absolut va creste, iar avutia gospodriilor se va diminua constant. Acestea erau prognozele unui raport pe 2009 al Bncii Mondiale, referitor la evolutia fenomenului de srcie n Romnia. Organismele internationale prognozau o crestere a srciei absolute cu cel putin dou puncte procentuale comparativ cu 2008, ceea ce nsemna c 12% din populatie va suferi de srcie crunt. Din nefericire, analizele Bncii Mondiale s-au adeverit n bun msur la nivelul judetului Vaslui. La sfrsitul anului trecut, judetul nostru nregistra o rat a somajului de 14%, n timp ce peste jumtate din populatia judetului era (si este) dependent de asistenta social oferit de stat. Agentia Judetean de Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui are nregistrati ca beneficiari de ajutoare financiare de stat un numr de 255.916 persoane. ncepnd cu anul 2005, numrul persoanelor asistate a crescut considerabil, odat cu diversificarea prestatiilor sociale si cresterea baremurilor de acordare. Numai n 2007, la nivelul judetului Vaslui s-au acordat drepturi sociale pentru 206.577 de persoane, n timp ce, n 2006, numrul celor care au depins de stat a fost de 111.945 persoane.

Abonati la supravietuire

n judetul Vaslui, majorarea venitului minim garantat, ncepnd cu luna iulie 2009, a produs un adevrat cutremur n plan social. n contextul situatiei economice tot mai dificile, numrul asistatilor s-a ngro- sat masiv. Potrivit datelor AJPS Vaslui, la sfrsitul anului trecut, 15.314 familii au primit ajutor social n baza Legii nr. 416/2001. Pentru luna decembrie, au fost aprobate 14.392 de solicitri, cresterea numrului de beneficiari rezultnd n urma efecturii unor plti restante. Suma aprobat la plat n decembrie s-a ridicat la cifra de 2.625.013 lei, iar pentru ntreg anul 2009 s-au achitat 19.604.992 lei. De altfel, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, autorittile locale vasluiene au efectuat cele mai multe plti si n 2008, adic 144.897 de ajutoare sociale achitate efectiv, cu o sum de peste 17 milioane de lei. Spre comparatie, judetul Botosani a realizat plti pentru 40.398 ajutoare, judetul Suceava 33.622 ajutoare, judetul Bacu 82.763 ajutoare etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.