A plpit pna a murit!

Stoparea concedierilor si relansarea angajrilor sunt „nestematele” scderii contributiilor pentru asigurrile sociale. Pentru o clip, „secretul” regsirii sperantei a fost descoperit de parlamentarii din Comisia de Munc, care si-au dat, initial, avizul pentru o reducere cu 9,5 puncte procentuale a CAS-ului. Ulterior, acesta a czut la 4%, pentru ca n final nici s nu mai fie supus la vot, ntruct prima parte a propunerii, referitoare la mentinerea n termeni nominali a valorii punctului de pensie, nu a fost admis. Dup majorarea impozitului pe forta de munc, n 2009, relaxarea fiscalittii ar fi dat economiei o nou sans. Firmele puteau opera noi ncadrri, n timp ce consumul urma s reporneasc motoarele productiei. Desi are mari ndoieli c taxele vor scdea, patronatul vasluian apreciaz c msura ar fi cu adevrat extraordinar. Agentii economici ar putea rmne cu bani n seifuri, bani care vor facilita atragere n cmpul muncii a somerilor. La Bucuresti, gndirea economic este total opus. Ministrul Finantelor a amenintat c demisioneaz, dac scderea CAS-ului va fi pus n practic. Ei bine, a scpat de demisie!

Reducerea contributiilor pentru asigurrile sociale ar fi putut constitui „scnteia” relansrii angajrilor. n actualul context economic, cu un numr al somerilor aflat ntr-o cres- tere alarman, diminuarea impozitului pe forta de munc ar fi un ajutor extrem de important pentru agentii economici. Chiar dac pentru o perioad scurt de timp deficitul la bugetul consolidat s-ar putea amplifica, n timp, reducerea fiscalittii ar aduce mai multi bani la visteria statului. Relaxarea impozitrii are darul s scoat la lumin unele venituri din zona privat care, n prezent, sunt nenregistrate. Mai exact, sunt salarii mari nedeclarate, n contabilitatea operatorilor economici fiind trecute sume mai mici. n acelas i timp, o relaxarea a fiscalittii poate relansa consumul, o conditie vital pentru deblocarea tranzactiilor comerciale, a comenzilor de productie si, n final, a absorbtiei persoanelor disponibilizate. Si munca la negru ar primi o lovitur sever, n conditiile n care numrul persoanelor care muncesc fr un contract de munc a crescut exponential. Sptmna trecut, parlamentarii din Comisia de Munc si-au dat avizul pentru scderea CAS-ului cu 9,5 puncte procentuale, de la 31,3 pn la 21,8%. Mai exact, amendamentul prevede scderea cu 8% a contribut iei pltite de angajator, de la 20,8 la 12,8%, precum si reducerea cotei pltite de angajat cu 1,5%, de la 9,5 la 8%.

Socoteala din comisie…

Propunerea stabilit la consult ri, potrivit creia, n 2010, s fie pstrat, n termeni nominali, valoarea punctului de pensie de 39,08% din salariul mediu brut pe economie, indexat cu inflatia, nu a ntrunit numrul necesar de voturi pentru a fi admis. Astfel, aceast propunere, desi a fost agreat n consultrile birourilor comisiilor, a fost respins la vot, nregistrnd 18 voturi „pentru” si 20 de voturi „mpotriv”. Dup respingerea acestei propuneri, parlamentarii au respins si amendamentul care prevedea ca valoarea punctului de pensie s fie de 45% din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost respins cu 21 de voturi „mpotriv”, el reusind s cumuleze doar 20 de voturi „pentru”. Presedintele Comisiei de buget-finan- te din Camera Deputatilor (PSD), Viorel Stefan, a precizat c nu a mai supus la vot reducerea CAS cu 4%, ntruct prima parte a propunerii, cea referitoare la mentinerea n termeni nominali a valorii punctului de pensie, nu a fost admis. „Am ciuruit propunerea de la consultri”, a conchis Stefan Viorel.

Ce-ar fi fost dac…

Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, crede c reducerea contributiilor ctre bugetul de asigurri sociale ar fi un semnal pozitiv pentru firme, n vederea reangajrilor. „Ar fi o msur exceptional si ar fi foarte bine dac se va adopta, n conditiile n care se anunt disponibilizri n sectorul bugetar si cel privat. n 2010, privatii vor primi o lovitur puternic din partea bncilor, care vor scoate la vnzare bunurilor firmelor ce nu siau achitat ratele la credite”, a spus Copacinschi. n urma executrilor silite, vor avea loc noi falimente si concedieri, care vor avea un efect tragic n zona social. Unul din efectele imediate va fi scderea dramatic a puterii de cumprare, fenomen care va conduce la drmarea preturilor la produsele romnesti. „Preturile la produsele autohtone, n special la cele alimentare, vor fi necompetitive si, n consecint, productia national va fi anulat. Se vor deschide larg portile mrfurilor din import, care vor creste la 90% din volumul pietei”, a explicat Copacinschi.

Lectia CAS-ului

Cresterea fiscalittii pus n executie anul trecut a aruncat firmele vasluiene n colaps financiar. n loc de msuri anticriz, care s sustin puternic mediul de afaceri, agentii economici s-au trezit cu taxe mai mari. Cresterea CAS-ului ncepnd cu data de 1 februarie 2009, att pentru salariati, ct si pentru angajatori, a avut consecinte dure n economia real: somaj, munc la negru, salarii nete mai mici, preturi n crestere, descurajarea investitorilor. De altfel, la vremea respectiv, patronatul vasluian a anticipat c foarte multi operatori economici nu vor putea suporta obligatiile bnesti. Si, ntr-adevr, cresterea fiscalittii a avut un efect de bumerang asupra bugetului consolidat al statului. Pentru a supravietui, operatorii economici au fost nevoiti s recurg la o serie de alternative care nu avut nimic n comun cu dezvoltarea economic si majorarea veniturilor colectate la Finantele Publice. n primul rnd, patronii au trecut o parte a fortei de munc la negru, pentru a-si putea echilibra balanta financiar a societtilor. O alt solutie pentru mentinerea pe piat a fost nedeclararea complet a veniturilor salariale, pentru ca, astfel, obligatiile fiscale ctre stat s nu conduc la intrarea n incapacitate de plat a companiilor. Mai mult, pentru a putea achita costurile pentru fiecare salariat, operatorii economici s-au vzut nevoiti s recurg la concedieri de personal sau chiar s renunte definitiv la activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.