Fr sperante si cu seifurile goale, asa ncep IMM-urile noul an. Dup ce, n 2009, peste 2.000 de societti au disprut de pe piat, patronatul astepta mcar o injectie cu optimism din partea Guvernului. Scderea fiscalittii, investitii publice, nlesniri la creditare etc., acestea erau msurile care ofer garantii pentru supravietuirea mediului de afaceri. Din nefericire, planurile anticriz au fost ignorate iar sistemul bancar s-a transformat ntr-un gropar al IMM-urilor. Cu acest bagaj de „mpliniri mrete”, oamenii de afaceri estimeaz c, n acest an, alte circa 2.000 de societti din judet risc s falimenteze. n tot acest timp, tratativele cu FMI repurteaz succese pe linie. Practic, nimeni nu mai vorbeste de dezvoltare si relansarea productiei, tierile de cheltuieli si concedierile fiind tema zilei.
Microntreprinderile vasluiene au primit „onorul” din partea Guvernului Boc. Dup ce au transmis la Bucuresti tomuri de programe cu sute de msuri anticriz, oamenii de afaceri au ajuns la ora bilantului. Din nefericire, inventarul facilittilor este… zero, situatie care reflect nc o dat indiferenta autorittilor fat de mediul de afaceri. Una din cererile repetate pn la exasperare de liderii patronatului a fost anularea impozitului minim. Introdus ca un instrument financiar n vederea eradicrii evaziunii fiscale, taxa forfetar s-a dovedit a fi msur inadecvat, care a condus la falimente n lant. Inevitabil, disparitia agentilor economici a adus cu sine un ntreg portofoliul de consecint e negative: disponibilizri, cderea veniturilor la bugetele locale, diminuarea sever a consumului si, implicit, a tranzactiilor comerciale. n concluzie, solicitarea patronatului a fost mai mult dect onest, n conditiile n care 2010 se anunt a fi un an si mai dificil din punct de vedere economic. A doua doleant, care a fcut carier n anul precedent, a fost reducerea fiscalittii. Cu una din cele mai birocratice si stufoase masinrii de taxe, Romnia a pierdut enorm la capitolul atractivitt ii mediului de afaceri. n momentul n care un operator economic a ajuns s achite la stat 80 de bani dintr-un leu pltit pentru salarii, planurile de afaceri si recrutarea de personal au fost descurajate total. Pe aceste considerente, oamenii de afaceri au sperat foarte mult la diminuarea CASului, ca un prim pas n dezghet area ofertei de pe piata de munc. Din pcate, patronatul a contabilizat un al doilea esec sever, amendamentul cu reducerea CAS-ului cu 9,5% fiind respins n plenul Parlamentului. Nu n ultimul rnd, odat cu adoptarea bugetului, IMM-urile au pierdut si taxa de 3% pe cifra de afaceri. Astfel, s-a ncheiat epopeea programelor anticriz, realitate care se va rzbuna crunt n lunile urmtoare att pe veniturile bugetare, ct si pe resursele cetteanului de rnd.
Firme abandonate
Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, spune c, fat de 2009, nu s-a schimbat nimic n favoarea agentilor economici. Din toate solicitrile avansate de ctre mediul de afaceri, nici o cerere nu a primit o rezolvare: impozitul forfetar a rmas n executie, CAS-ul nu a fost redus, iar impozitul de 3% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi a disprut odat cu adoptarea bugetului de stat. Potrivit patronatului, acest impozit era un instrument la ndemna micilor operatori economici, care conferea o stabilitate financiar n contabilitatea societtilor. „Procesul de depreciere a mediului economic va continua, n timp ce disponibilizrile se vor mentine la un nivel ridicat. Mai mult, bncile au nceput s se ntoarc mpotriva agentilor economici care nu si-au returnat creditele si trec la executarea bunurilor acestora”, a explicat Ovidiu Copacinschi. La Vaslui, efectul negativ n rndul societtilor va fi si mai puternic. Pe lng lipsa de facilitti menite s relanseze activitatea, la moartea firmelor se vor „cupla” si cderea drastic a consumului si a comenzilor pentru productie. „Pentru judetul Vaslui, suntem n niste discutii alturi de reprezentantii autorittilor locale, n vederea demarrii unor investitii publice. Sperm ca aceste proiecte s fie puse n practic si, astfel, s mai diminum din efectele crizei economice la nivel local”, a conchis Copacinschi.
pe asta cine l-a pus presedinte la sociatie? si ce face pentru cotizatia pe care o incaseaza? este exact ca liderii de sindicate care tot promit dar sunt subordonati puterii.
DACA FAC AFACERI CU NOI E BINE TREBUIE SA COTIZEZE LA PDL SI O SA FIE BINE BASE E CEL MAI BUN
GUVERNUL ROMANIEI Comunicat de presa Din cauza reducerilor bugetare recente si a cresterii pretului electricitatii, gazului, motorinei, benzinei si uleiului, luminita de la capatul tunelului a fost stinsa! Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate!