Crciunul l transform din nou pe Ghit n vedeta momentului. Dac la sate, tranii au pus la ngrsat cte un porc pentru ntreaga familie, orsenii au pus la ngrsat doar… iluzii. Dup ce marile centre de ngrsare din judet au fost falimentate, aprovizionarea se face cu preponderent din import. De la productor si pn pe raftul magazinelor, carnea este condimentat cu numeroase adaosuri comerciale, n pragul srbtorilor, fiind anticipat o crestere a preturilor. ns, mai periculoas dect scumpirea crnii este lipsa de bani a populatiei. Cu zeci de mii de persoane n cutarea unui loc de munc si bugetari faliti, cu sigurant, o bucat de ceaf va deveni un lux.
Dac la nivelul gospodriilor individuale tranii au asigurat carnea, n centrele urbane, porcul joac n raport de cerere si ofert. n conditiile n care centrele de crestere industriale din judet, precum cele de la Rosiesti, Flciu, Stnilesti au fost distruse, aprovizionarea se face din import sau de la complexele din tar. Cum tranii nu au loc pe piat din cauza normelor sanitar-veterinare stricte, preturile sunt dictate pe filiera importator – centre comerciale. Si, dup cum era de asteptat, drumul din fermele de crestere si pn pe raftul magazinelor se finalizeaz, de regul, cu adaosuri financiare frumusele. Asa se face c un kilogram de pulp de porc cost 17,50 lei, un kilogram de rasol porc (vestitii adidasi din perioada comunist) cost 8.00 lei, iar un kilogram de oase de porc simple ajunge la 4.50 lei. Ct priveste preparatele, aici preturile sunt si mai piperate. Spre exemplu, un kilogram de pastram de porc cost 24,30 lei, n timp ce pretul unui kilogram de ceaf de porc este de 25,20 lei. Potrivit reprezentant ilor productorilor, preturile vor creste si mai mult n primul trimestru al anului viitor, din cauza anulrii subventiilor. Pe lng evolutia preturilor, la fel de dramatic este si impactul datorat prbusirii puterii de cumprare a vasluianului de rnd. Cu peste 20% someri nregistrati oficial din totalul populatiei active si alte circa 70.000 de persoane care nu au un loc de munc stabil, este usor de anticipat care va fi consumul de carne de porc si alte preparate specifice. Mai mult, exact n preajma srbtorilor, cei peste 30% din bugetarii judetului vor avea veniturile mai mici, din cauza concediului fr plat fortat, din lunile noiembrie si decembrie. n concluzie, la oferta bogat de peste mri si tri, cu niste comercianti generosi n ajustrarea preturilor, rspunsul consumatorilor va fi foarte palid. Singura sans a vasluienilor este aceea c centrale urbane au un puternic caracter… rural. Cu alte cuvinte, multi orseni sunt n legtur strns cu lumea satului, de unde se aprovizioneaz regulat. Ghinion vor avea persoanele care nu au pe nimeni la tar, care s le creasc un porc. n prezent, la nivelul judetului Vaslui, n gospod riile tranilor sunt ngrsati circa 110.000 de porci, care sunt destinati exclusiv pentru autoconsum.
Scroafele la control
n aceast perioad, Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie (OARZ) Vaslui deruleaz un recens mnt al animalelor, inclusiv la specia porcin. Se are n vedere cu prioritate nregistrarea scroafelor, care vor fi folosite n activitatea de reproductie. Attila Miklos, directorul OARZ Vaslui, a spus c, pentru anul viitor, efectivul de scroafe va fi de maxim 7.000 de capete. Operatorii din teritoriu sau agentii agricoli din cadrul primriilor merg la fiecare gospodrie, pentru a nregistra efectivele de scroafe. Aceste date vor fi utilizate n vederea asigurrii materialului seminal, pentru efectuarea nsmntrilor artificiale, a spus Attila Miklos. Masculii sunt selectati din rase pentru carne, care au un randament crescut la tiere. Pentru cresctorii de animale, avantajul nsmntrii artificiale este acela c specialistul vine n ferm, unde inoculeaz animalului materialul seminal.
I-mi place sa am carne de porc la sarbatorile de iarna pentru a prepara din toate cite putin conform traditiei.Cum porcul nu este rentabil…au disparut crescatoriile.Mai sanatos este sa consumam carne de pasare,carne de vita,peste.Prefer produsele autohtone deoarece sunt mai ecologice.