N-ai carte, n-ai parte!

n acest perioad, ctiva zeci de apicultori din judetul Vaslui si ntocmesc proiecte pentru a obtine fonduri europene prin accesarea msurii 112 – privind instalarea tnrului fermier si a msurii 114 – de nfiintare de ferme de subzistent.

Sapte dintre apicultorii care au depus n sesiunea din var proiecte pentru msura 114 au primit n aceste zile banii. ncurajati, alti apicultori vor s fac acelasi lucru. Numai c, din cei peste 2.000 de cresctori de albine din judet, doar n jur 350 ar avea posibilitatea s acceseze fonduri europene, restul nu ar ndeplini conditiile impuse de Uniunea European. Cea mai dificil este cea legat de studii. Nu poti face proiecte pe nici una din cele dou msuri, dac nu ai studii medii si certificat de la cursuri de apicultor. Din pcate, sunt foarte multi cresctori tineri care nu au studii medii si nu se ncadreaz. Au stupine frumoase, sunt gospodari, dar UE nu d banii dect celor care au cel putin liceul. Mai sunt apoi si apicultorii care nu se ncadreaz ca si limit de vrst n conditiile de accesare a acestor fonduri, dar cei mai multi, aici pierd, la studii, a declarat Vasile Puf, presedintele Asociatiei Crectorilor de Albine (ACA) Vaslui. n acest perioad, ACA n colaborare cu Oficiul Judetean pentru Consultant Agricol Vaslui finalizeaz o serie de cursuri de apicultor, iar n ianuarie vor ncepe alte serii de cursuri. Aceste certificate care s le ateste cursantilor faptul c stpnesc bine meseria de apicultor sunt foarte bune, dar pentru fonduri europene trebuie si studii liceale. Parc nu e drept pentru unii tineri s nu poat accesa aceste fonduri, dar regulile sunt reguli. Oricum, recomand tuturor cresctorilor s urmeze cel putin cursuri de apicultor fiindc n timp, dac nu vei avea un certificat care s ti ateste meseria, orict de bun ai fi, ai de pierdut anumite oportunitti, a mai precizat Vasile Puf.

3 COMENTARII

  1. nenea redactoru,gresesti si in alte privintze fatza d cele in care ti-a atras atentia danuta:
    -„UE nu d banii dect celor care au cel putin liceul”
    UE nu spune asa cva.prostii nostri spun,asa cum spun mult mai multe lucruri parsive. sunt in spania d 4 ani si aici pot lua fonduri rambursabile sau nerambursabile si cei q 2-3 clase(si slava domnului,taranii spanioli,cam atatea clase au,in general).deaia e spnia unde e,iar noi suntam mai rau decat somalia din toate punctele d vedere.se gasesc desteptii nostri sa bage legi p langa cele ale UE. dar sa traiti bn,k doar judetul vaslui voteaza. q atata vom ramane

  2. Danut, daca mai de gand sa scrii vreodata de fonduri europene informeaza-te mai intai, fie de pe un site oficial , fie de la niste persoane competente sa-ti dea date corecte.Numai prostii ai scris. Faci niste confuzii colosale! Mai intai fa distinctia intre 2 masuri: Mas 112-Instalarea tinerilor fermieri si ea de-a doua este 141 care se refera la Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta. Deocamdata o a doua sesiune activa este doar pentru 112. Este adevarat ca doar pentru Masura 112 conditiile sunt putin mai greu de indeplinit nu doar pregatirea profesionala (a vedea ghidul solicitantului).La masura 141 la care se asteapta sa se deschida o a doua sesiune conditiile sunt mai permisive dar si aici sunt probleme pentru ca potentialii beneficiari refuza sa se autorizeze la Registrul Comertului. Si as mai face un comentariu legat de pregatirea profesionala care nu numai ca este necesara dar ar trebuie sa fie obligatorie pentru toti care practica agricultura.In tarile dezvoltate toti fermierii au minim si obligatoriu liceul. La noi toti stiu sa faca agricultura.

  3. – o zece – doua zeci
    – se spune si se scrie ” CITEVA ZECI” nu „citiva zeci”
    Dar, asta se invata in clasa a doua din invatamintul primar !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.