Criza n ceaune!

Toamn trist pentru mai toti tranii din judetul Vaslui. Dup ce i-a lsat fr un bob de gru, seceta sever din var nu a iertat nici culturile de porumb. La finalul campaniei de recoltare, poductia obtinut este cu mult sub jumtatea celei realizate anul trecut. Lipsa precipitatiilor si soarele ucigtor au provocat pierderi de 2.340 kilograme de boabe/hectar. O pagub imens, greu de suportat de micile gospodrii. Pe lng furajarea animalelor, mmliga continu s fie baza alimentatiei pentru foarte multe familii. Si, dac tranii nu mai au din belsug „fina de aur”, nici orsenii nu vor avea ce pune n ceaune. De altfel, piata este pe cale s resimt socul productiei slabe, iar pretul la porumb va creste. n prezent, n pietele si trgurile din judet, un kilogram de boabe de porumb se vinde cu 0,6 – 0,7 lei.

Jale mare n gospodriile trnilor vasluieni. Dup ce seceta a calamitat masiv culturile de cereale, nici porumbul nu a scpat teafr din lunile ncinse de var. Dac n primvar specialistii din sectorul agricol erau extrem de optimisti n ceea ce priveste vegetatia culturii de porumb, din luna iulie, situatia s-a schimbat n ru. n perioada n care plantele nfloreau si legau pentru formarea stiuletilor, nu a mai plouat deloc, fenomen care a „dijmuit” serios productiile obtinute. La sfrsitul campaniei de recoltare, productia medie obtinut pe hectar este cu mult sub cea realizat n anul precedent. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, pn la aceast dat, porumbul a fost strns de pe 87.620 hectare, ceea ce reprezint 99% din suprafata total cultivat n judet, care a fost de 86.438 hectare. Dup ce s-a tras linie si s-a fcut calculul stocurilor existente n hambare, productia medie este de 1.518 kilograme boabe/hectar. Ca de obicei, fermele agricole puternice, care dispun de tehnica necesar si au respectat lantul operatiunilor tehnologice, au realizat recolte mai bune. Spre exemplu, societtile care exploateaz terenuri n arend au scos 2.500 kilograme boabe/hectar, n timp ce societt ile agricole au raportat o productie medie de 2.200 kilograme boabe/hectar. n schimb, micii productori, care de regul folosesc smnt necertificat si nu execut lucrrile ca la carte au obtinut numai 1.404 kilograme boabe/ hectar. Spre comparatie, n anul 2008, productia medie realizat s-a ridicat la 3.858 kilograme boabe/hectar. Din nefericire, pierderile cele mai mari sunt contabilizate de trani, care, n acest an, au semnat cu porumb 77.594 hectare, adic pe 89% din suprafata total.

„Aurul” tranilor

Dup anii 1994, 1997, 2000 si 2007, cnd culturile de porumb au avut mult de suferit, nici n acest an locuitorii satelor nu au motive de multumire. Dac unele gospodrii de la tar mai au boabe de porumb pstrate cu mare grij din anii trecuti, altele nu se pot bucura de „rezerve strategice”. n aceste conditii, mmliga este pe cale s ajung din nou extrem de pretioas, fiind un barometru de comparatie al nivelului de trai ntre familiile de la sate. Gigel Crudu, director coordonator adjunct al DADR Vaslui, a precizat c, la aceast dat, un kilogram de boabe de porumb se vinde en-gros cu 0,45 – 0,5 lei. n schimb, n pietele si trgurile sptmnale din judet, kilogramul de boabe de porumb se vinde cu 0,6 – 0,7 lei. „Este posibil ca, pe termen scurt, piata s fie influentat de productiile slabe obtinute iar pretul la porumb s creasc”, a spus Gigel Crudu. Pe lng faptul c mmliga a rmas un aliment de baz n micile gospodrii rurale, porumbul este folosit pe scar larg si la furajarea animalelor. Cum hambarele sunt mai mult goale, pentru animale, traversarea lunilor de iarn va fi extrem de dificil. „Pentru noi fina de porumb este ca si aurul. Cine mai are strnse grunte de anii trecuti, mai poate iesi n sat cu fruntea sus, dac nu, te discut lumea”, rezum situatia un tran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.