Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultur (FAO) a anuntat lansarea unui sistem de supraveghere prin satelit a pdurilor. Datele de nalt precizie vor putea fi preluate gratuit de ctre trile Uniunii Europene. Desi judetul Vaslui nu este bogat n pduri, nu putini sunt cei care si-au pus n gnd s taie ce a mai rmas n picioare. Nu se fur cu camioane de mare tonaj, ci sunt folosite cu mult eficient traditionalele crute trase de cai.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultur (FAO) a anuntat lansarea unui sistem de supraveghere prin satelit a pdurilor, care va msura degradarea resurselor forestiere si va contribui la reducerea gazelor cu efect de ser. Aceste date preluate prin satelit, la nalt rezolutie, pot fi folosite gratuit, datorit unui parteneriat cu alte organizatii, n special cu Universitatea de Stat din Dakota de Sud si Centrul de cercetare comun SUAUE, a precizat FAO. „Niciodat nu au mai fost furnizate direct utilizatorilor trilor in curs de dezvoltare astfel de date. Supravegherea va fi mai putin scump, mai precis si mai transparent pentru aceste tri care vor s participe la reducerea emisiilor cauzate de tierea si degradarea pdurilor”, a subliniat conducerea FAO. Acest mecanism va atenua impactul asupra climei si va aduce, totodat, resursele neceare pentru a mbuntti deopotriv mijloacele de existent, efortul de conservare si securitatea alimentar. Utilizarea imaginilor permite obtinerea unor estimri sigure si obiective despre schimbrile din fondul forestier si configurarea supratetelor la nivel mondial. Sistemul de supraveghere va transmite date referitoare la un esantion mondial de 13.000 de zone geografice si furnizeaz instrumente pentru interpretarea lor.
Zone de risc
O mare parte din suprafata forestier din judetul Vaslui nu are asigurat paza, n mod oficial. Aceast situatie determin o permanent presiune din partea hotilor de lemne, care au la ndemn suprafete ntinse unde s opereze n voie. Agresiunea se manifest puternic si asupra pdurilor care au asigurat paza prin structuri silvice de stat sau private. Potrivit specialistilor, n ultima perioad, din aceste pduri „ale nimnui”, s-au sustras fr dicernmnt mii de metri cubi de material lemnos. La nivelul judetului Vaslui au fost identificate 15 zone de risc, unde se pot produce tieri ilegale, din cauz c pdurile sunt nconjurate de sate, iar trupurile de pdure sunt izolate. Unele dintre zonele de risc sunt: Zorleni – Popeni, Feresti – Ttrni, Valea Mare, Doagele, Vinderei – Docneasa, Tanacu – Benesti – Grumezesti.