Evreii brladeni, pe cale de disparitie

Putini brldeni stiu c, printre ei, de zeci de ani triesc si evrei, care respir, muncesc, au visuri si asteptri, la fel ca ei. Numai c spre deosebire de crestinii ortodocsi, adic marea majoritate, catolici si alte religii adoptate de localnici, evreii care mai triesc si au rmas n Brlad sunt cu putin peste 30. Si asta dup ce n perioada interbelic, comunitatea lor numra aproximativ 4.500 de cetteni, adic 14-15% din totalul populatiei judetului Tutova, asa cum se numea pe vremuri.

Disparitia evreilor din Brlad

Cum s-a ajuns ca n cteva zeci de ani s dispar asa multi oameni? Simplu. Principala cauz a fost emigrarea n tara lor natal, la care a recurs majoritatea evreilor stabiliti n Brlad. Si asta pentru c, odat cu instalarea comunistilor, celor care aveau micile afaceri li se interzicea acest lucru si chiar li se luau profiturile. Nemaiavnd nicio surs de venit, nu le mai rmnea altceva dect s se ntoarc n Israel. „Oamenii aveau un statut social foarte modest. Erau meseriasi, mici negustori, crutasi sau aveau alte mici afaceri de familie. ns, dup Primul Rzboi Mondial, cnd comunistii le-au luat atelierele, foarte multi au plecat napoi n Israel cnd li s-au acordat vizele. Au mai rmas cei foarte bogati. Spre exemplu familia Saroga, care detinea prima moar sau prima vil cu central termic din Brlad, dar si familia Silvian, a cror cas a fost revendicat de curnd de urmasi. n plus, si disparitia pe cale natural si-a spus cuvntul n mpu- tinarea evreilor din Brlad”, ne-a spus Lazr Croitoru, presedintele Comunittii Evreiesti din Brlad. Cu toate acestea, trebuie mentionat c cei care au rmas n oras nu au trit inutil, ci au fost mpliniti att pe plan profesional ct si personal. De-a lungul anilor, evreii din comunitatea brldean s-au remarcat ca profesori, secretari, ziaristi, academicieni, sportivi sau n alte domenii.

Religia, parte esential n viata

evreilor La fiecare srbtoare pe care o tin, evreii brldeni si spun rugciunile, fie acas, fie se ntlnesc la Sinagog. Nu mai au de mult un rabin, ns acest lucru nu i-a mpiedicat pn acum. Cel care citeste rugciunile din Tora (echivalentul Bibliei, contine doar Vechiul testament) este presedintele Comunitt ii Evreiesti, n vrst de 74 de ani. El este si liantul care i-a tinut uniti pe conationalii si de-a lungul anilor, n ciuda diverselor probleme aprute, ca n viata oricui. „De citit rugciunile m ocup eu. Dar e ca si cum as fi n clasa a patra si as ncerca s imit un profesor. Nu stiu s traduc rugciunile, ci doar s citesc din crti. Rabin nu am mai avut de prin anii 1950-1955, ns oficianti cu studii au mai fost”, a spus zmbitor Lazr Croitoru. Sinagoga din Brlad, ascuns privirilor de un arbore foarte stufos, se numeste „Templul cel mare” si a fost construit n anul 1787. Acum, pentru c e obligatoriu ca mcar zece brbati s fie prezenti la rugciune, nu mai este folosit dect o ncpere micut, n care ncap cu usurint evreii rmasi. ns, „Templul cel mare” rmne un monument ncrcat de istorie, ai cror pereti contin picturi ale simbolurilor vechilor triburi, care au stat la baza constituirii primului Regat Evreiesc. Originea nu a fost uitat de niciunul Chiar si n conditiile n care a mai rmas o „mn” de oameni, si acestia destul de n vrst, fiecare ncearc s pstreze vii traditiile si obiceiurile din Israel, s aniverseze srbtorile dup calendarul lor, dar si s prepare mncrurile specifice poporului evreu. La fel cum romnii au cozonacul, mielul si oule rosii de Paste, la fel si evreii au retete speciale pentru srbtorile lor. n plus, tin post negru cnd srbtoarea o cere si si petrec ziua rugnduse. Au chiar si un instrument de suflat numai al lor, al evreilor, cu care cnt la ocazii speciale. Un alt aspect al vietii lor care se diferentiaz de al crestinilor ortodocsi este cel legat de cinstirea celor morti. Concret, dac locurile disponibile din cimitir sunt epuizate, mortii nu se dezgroap dup ctiva ani pentru a face loc altora, ci se deschide alt cimitir. Din acest motiv, n Brlad sunt trei cimitire evreiesti, dintre care unul n functiune si dou nchise. Unul din cele nchise dateaz din secolul al XVII-lea si este atestat ca monument istoric.

9 COMENTARII

  1. la cimitirul evreesc de pe deal se fac gratare sanbata si duminica stropite din plin cu bautura se planteaza ceapa ;rosii etc.sunt plantati pomi fructiferi care se culeg in fiecare an fam.istrate isi invita vecinii la fripturi si dezmat acolo la cimitir

  2. 1. Tara natala inseamna tara in care te-ai nascut. Israelul nu poate fi pentru evreii barladeni tara natala. 2. Familia proprietara a morii se numea Sharaga.

    3. D-l ing. Lazar Croitoru nu este singurul care i-a tinut uniti pe conationalii sai. D-lui a fost secretarul comunitatii si oficiant de cult dupa anul 2000, iar presedinte este din 2008, dupa decesul lui Bernad User, care a condus comunitatea in perioada 1992-2008.

  3. Articol istoric destul de interesant, chiar daca unii nostalgici comunisti, au fost loviti de furia corecturilor gramaticale, dar e posibil sa fie un dar pentru sarbatoarea pensionarilor si adevarata istorie, cam doare! Afacerea cu locurile de veci la comunisti, se face cu mormantul, plus vechiul proprietar adica mortul, care intre timp, devine…chirias clandestin! Cata inteligenta in aceasta ,,ultima” afacere! Articol bun d-ra Susnea!

  4. a b c d e f …. doua peshte coapte langa doi felii de paine…. din pacate „ziaristili” din Barlad inca mai confunda MANCAREA cu MANCARIMEA!

  5. eu chiar nu aveam nicio parere despre dra Susnea. de-acum vad ca m-a dezamagit. ar trebui macar sa-ti ceri scuze cititorilor pentru greseli. nu stiu daca ai scris tu – cules text – materialul, si daca greselile-ti apartin. dar cele de continut all materialului…. sigur sunt ale tale.
    si daca tot va apucati de pus diacritice, puneti-le peste tot, nu doar pe ici si colo. Chiar nu va respectati meseria si cititorii? macar pe sine sa va respectati. … poti dormi noaptea cand stii ce debitezi in ziar? …. eu n-as putea dormi. pup, cristina cu multe nume!

  6. comunistii au venit dupa al DOILEA razboi mondial. este tragic pentru ei ca se imputineaza. in curand vom si noi romanii o minoritate daca le mai dati tiganilor tot felul de facilitati. ca de muncit nu vor. in schimb ne executati pe noi, romanii, cu tot felul de dari si impozite. cat priveste religia, cred ca ar trebui sa o reformati, ca nu mai este de acutalitate. pretentia de popor ales v-a adus numai necazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.