Asistenta medicala scolara fara… medici

Parc mai mult ca niciodat, n acest nou an scolar se pune accentul pe starea de sntate a elevilor. ncepnd cu triajul epidemiologic si vaccinurile obligatorii si terminnd cu monitorizarea simptomelor respiratorii si cu campaniile de informare, mai toate activittile trebuie desfsurate de medicii scolari. Din pcate, n judetul Vaslui, starea de sntate a celor aproximativ 70.000 de elevi va fi monitorizat de doar 6 medici generalisti si 35 de asistente medicale. Prescolarii beneficiaz de asistenta medical acordat de 30 de asistente, reteaua de medicin scolar fiind completat cu 4 dentisti. Responsabilii din sntate spun c, acolo unde nu exist asistent medical scolar, unittile de nvtmnt sunt arondate unor medici de familie. Ceea ce nu se spune este c, exceptnd vaccinrile, medicii de familie nu sunt pltiti pentru activitatea medical efectuat n scoli. Prin urmare, interesul lor este direct proportional cu avantajele. Adic zero!

Nu putem s nu admirm dorinta ministrului Snttii, Ion Bazac, de a avea o generatie de tineri sntosi, dorint reflectat prin punerea n aplicare a tuturor legilor, mai noi sau mai vechi, prin care se impune o monitorizare permanent si atent a snttii copiilor nscrisi ntr-o form de nvtmnt. Astfel, pe lng triajul epidemiologic de la nceputul fiecrui trimestru si pe lng vaccinrile obligatorii, trebuie monitorizate permanent toate simptomele specifice gripei porcine (care se pot manifesta si n cazul unei simple viroze), dar se impun si campanii de informare n ceea ce priveste virusul AH1N1 sau n ceea ce priveste avantajele vaccinului mpotriva cancerului de col uterin. Desigur, aceste activitti trebuie desfs urate prin intermediul retelei de medicin scolar. Pn aici, toate sunt bune si frumoase, doar c, n cea mai mare parte a judetului, mai exact n mediul rural, adic exact acolo unde informatia ajunge mai greu si bolile se rspndesc mai repede, pur si simplu reteaua de medicin scolar nu exist. Orasele sunt favorizate: la Vaslui sunt patru cabinete scolare, cu doi medici si 13 asistente medicale, iar n grdinite avem 10 cabinete cu 12 asistente; la Brlad sunt 10 cabinete scolare, doi medici si 145 asistente, iar prescolarii beneficiaz de asistenta a 11 asistente n sapte cabinete; la Husi exist un cabinet medical scolar, doi medici si cinci asistente, iar n cele cinci cabinete medicale prescolare copiii sunt supravegheati de cinci asistente, la Negresti exist un cabinet scolar si o asistent medical, dar si un cabinet unde o asistent monitorizeaz starea de sntate a prescolarilor, iar la Murgeni exist un cabinet scolar si o asistent. Singura localitate rural unde totusi se poate vorbi de asistent medical scolar este comuna Zorleni, cu un cabinet scolar si o asistent si un cabinet pentru pre-scolari, unde este ncadrat tot o singur persoan, cu studii medii. Impresionant, nu-i asa?! Trebuie ns s fim cinstiti si s adugm si partea de asistent medical dentar din aceeasi retea de medicin scolar, care este format dintr-un medic, la Vaslui, doi medici si o asistent, la Brlad, si un medic la Husi. Trgnd linie, avem 18 cabinete scolare, cu o ncadrare de 6 medici si 35 de asistente, 24 de cabinete medicale de grdinit cu 30 de asistente ncadrate si trei cabinete stomatologice, cu patru medici si dou asistente. Despre capacitatea acestora de a face fat celor aproape 70.000 de elevi din judet, nici nu e cazul s comentm. Dar…

Medicii de familie sunt dezinteresati

Acolo unde nu exist medicin scolar, toate activittile de monitorizare, supraveghere si control a bolilor epidemiologice, precum si campaniile de vaccinare, de informare si prevenire sunt desfsurate de medicii de familie care au arondate scolile respective, ne-a declarat un medic epidemiolog din cadrul Direc- tiei de Sntate Public (DSP) Vaslui. Atributiile de baz a personalului medical constau n activitti preponderent profilactice, viznd n principal, aprecierea dezvoltrii somatice, depistarea unor afectiuni cronice n faze timpurii si supravegherea medical activ a elevilor bolnavi prin dispensarizare. De asemenea, personalul care asigur asistenta medical scolar efectueaz triajele epidemiologice si vaccinrile mpotriva unor agenti patogeni virali. Tot n sarcina medicilor intr si vizarea documentele medicale eliberate de alte unitti sanitare pentru motivarea absentelor de la cursurile scolare, eliberarea adeverint elor medicale pentru taberele scolare, controlul modului n care sunt respectate conditiile de igien din spatiile de nvtmnt. Vaccinrile sunt pltite de Casa de Asigurri de sntate, iar restul activitt ilor sunt… benevole. Exist reglement ri prin care autorittile locale au dreptul si chiar obligatia de a angaja un medic generalist care s acorde asistent medical scolar, sau pot ncheia contracte cu medicii de familie din zon, care pot desfsura aceste activitti, spune dr. Adrian Grom, medic de familie n comuna Feresti. Reglementri exist, dar, deocamdat, activitatea medical n scoli se desfsoar tot benevol, iar interesul medicilor de familie este direct proport ional cu avantajele pe care le au prestnd aceast activitate care implic att deplasarea n scoli, ct si un volum de munc deloc de neglijat.

2 COMENTARII

  1. greseala la barlad 145 asistente?Lucrez in sistem de foarte multi ani si pun intrebarea., Care este cabinetul stomatologic din Vaslui ,ce medic plateste MS pentru scolarii din Vaslui?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.