Sistemul de irigatii vasluian a fost adandonat. ncepnd cu luna octombrie, organizatiile utilizatorilor de ap nu vor mai primi nici un sprijin financiar din partea statului. Au fost sistate subventii extrem de importante care, practic, tineau n viat infrastructura de udare. Fermierii nu vor mai primi ajutorul de 90% din valoarea apei utilizate la irigatii, subventia de sut la sut pentru energia electric, alte fonduri pentru ntretinere, reparatii, sau paza instalatiilor. Fr bani si lipsite de alternative viabile, organizatiile de profil sunt n pragul falimentului. Unele asociatii ale agricultorilor nu vor mai putea iriga, altele vor fi ngropate n datorii. Si, pentru ca balamucul s fie total, n aceast perioad, fermierii au primit tehnica de udare, pe care au asteptat-o un an ntreg. Cu alte cuvinte, sunt aripi de ploie, dar nici un strop de ap subventionat. ntr-adevr, o „retet minune”, care ne va transforma n scurt timp, n muritori de foame.
Organizatiile utilizatorilor de ap pentru irigatii nu vor mai primi subventii din partea statului. ncepnd din luna octombrie, au fost sistate o serie de ajutoare financiare, care erau vitale pentru asociatiile de profil. Este vorba despre sprijinul de sut la sut din valoarea curentului electric, 90% din plata apei utilizate pentru irigatii, alte sume pentru reparatiile si paza infrastructurii de udare. Practic, organizatiile au fost lsate fr nici o surs de finantare, n vederea sustinerii sistemului de irigatii de la nivelul judetului Vaslui. Legea n care au fost prevzute ajutoarele financiare pentru irigatii a intrat n vigoare n anul 2004 si, conform negocierilor cu Uniunea European, durata de aplicare a fost stabilit la maxim cinci ani. Din nefericire pentru agricultura vasluian, organizatiile udtorilor au fost nfiintate n urm cu trei ani si, astfel, s-au pierdut doi ani n care subventiile au fost n executie. Adrian Ciocoiu, inspector sef la Administratia National a mbunttirilor Funciare (ANIF) Vaslui, a spus c fermierii mai au o alternativ n cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rural. Organizatiile trebuie s ntocmeasc proiecte pe msura 125, prin care se pot accesa fonduri nerambursabile europene, n vederea finantrii lucrrilor de irigatii. „Organizatiile ar trebui s se grbeasc s depun documentatiile, pentru c dureaz mult si risc ca la anul s nu mai poat iriga. Spre exemplu, noi avem o cerere de ap pentru irigatii n aceast lun, care trebuie achitat integral de ctre agricultori”, a spus Ciocoiu.
Sunt aripi, cnd nu sunt bani
Paul Gheorghiu, directorul organizatiilor utilizatorilor de ap pentru irigatii din amenajarea Albita – Flciu, a precizat c fermierii stiau despre anularea sprijinului financiar, de mai mult timp. n acest sens, au fost fcute promisiuni din partea autorittilor c se vor cuta solutii pentru a fi acordat o alt form de subventiei. „n conditiile n care nu mai primim bani pentru curent, ap si reparatii, unele organizatii nu vor mai putea s irige. Este pcat c s-au bgat sume importante n modernizarea infrastructurii de udare, iar acum suntem n aceast situatie”, a explicat Gheorghiu. Spre exemplu, n acest an, fiecare asociatie din cele sapte cte exist n amenajarea Albita – Flciu a beneficiat de o subventie pentru curentul electric n valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. La un simplu calcul, numai pentru energie a fost acordat un sprijin financiar n sum total de 10 miliarde de lei vechi. „Din cele 16.000 de hectare amenajate, noi am irigat numai 7.000 de hectare, pentru c nu am avut suficiente echipamente de udare (aripi de ploie, tamburi etc). Acum am primit aceast tehnic, ns nu mai avem subventionat apa si restul cheltuielilor”, a artat Gheorghiu. Ct despre realizarea de proiecte pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile, asociatiile sustin c trebui ndeplinite nu mai putin de 10 criterii, n vederea depunerii dosarelor.
Sistem fcut praf
Dup anul 1990, la nivelul judetului Vaslui infrastructura destinat irigatiilor a fost n mare parte lsat n ruin. Dac acum dou decenii, n agricultura local se puteau preta pentru irigatii circa 30.000 hectare, n prezent, apa mai ajunge s fie folosit pe numai 17.000 hectare. Cauzele care au condus la mcelul instalatiilor si statiilor de pompare sunt multiple, dar cu un rezultat identic: dijmuirea drastic a productiilor agricole. n primul rnd, unele sisteme zonale de irigatii au fost proiectate n mai multe trepte de pompare, cum este cazul statiilor de la Solesti si Cuibul Vulturilor. n conditiile preturilor actuale la energia electric, instalatiile sunt energofage, iar costurile pentru reabilitarea acestora nu ar avea acoperire n cresterea productivittii. Pe lng faptul c unele amenajri au fost dezvoltate pe suprafete mici, ntre timp, multe parcele si-au schimbat destinatia initial. Spre exemplu, n cadrul statiilor de la Tcuta si Ciocani populatia a trecut la pstorit, iar loturile agricole au devenit psuni. Nu n ultimul rnd, pe lng deficientele inerente perioadei de tranzitie, distrugerile n mas au dezafectat instalatiile de irigatii. n timp, s-a furat pe rupte de la dale de beton, motoare electrice si alte componente, pn la conductele magistrale de sub pmnt.
Razbunarea padurilor
Sudul judetului Vaslui este n pericol s se transforme ntr-un desert autentic. Potrivit unui studiu realizat la nivel european, zece judete ale Romniei vor deveni aride n urmtoarele dou decenii. n tara noastr, cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei si Dobrogea cu prelungire n sudul Moldovei. Modificrile survenite la nivelul climei si al solului vor avea efecte asupra productiei cerealiere, astfel c, peste 20 de ani, se estimeaz c productia cerealier va reprezenta 60% din cele obtinute acum. „Va trebui s relum la modul serios studiile privind irigatiile, nu neaprat cele clasice, astfel nct s stopam un pic fenomenul desertificrii si s ne pregtim pentru ceea ce va urma n anii urmtori”, a subliniat conducerea Ministrului Mediului. Pe harta dezastrului, zone precum Brlad si Epureni sunt favorite s fie acaparate de suprafete aride si nisipuri fr viat. Practic, localnicii din respectivele comunitti sunt descoperiti n fata prpdului, care risc s le transforme cmpurile n „holde” de ciulini.