Pensiile private, populate cu faliti

Recesiunea economic spulber visul unei pensii private generoase. Bani nu mai sunt, iar numrul conturilor goale creste de la o lun la alta. Dac n prima jumtate a anului 2008 media lunar a depozitelor pe zero era de 5.500, n acest an, lunar, aproximativ 10.000 de vasluieni erau pe lista neagr. Spre exemplu, n luna februarie, din 48.506 participanti la un fond de pensii administrat privat, 10.252 salariati nu aveau nici un leu n cont. Cauzele pentru care angajatorii nu mai vars la vistieria statului obligatiile financiare sunt multiple, ns lovitura de mciuc pe care au primit-o firmele a fost majorarea CAS-ului, de la 1 februarie. O msur nepotrivit, n conditiile n care activitatea economic este n restrngere iar lichidittile au disprut. Sufocati de obligatiile bnesti, patronii au re-inventat „reteta” supravietuirii: munca la negru, declararea de salarii mai mici, concediri etc. Pentru multi salariati vasluieni, pensiile administrate privat au rmas… pe hrtie. Angajatorii nu mai detin resurse financiare s-si onoreze obligatiile la stat, iar num rul conturilor goale este n continu crestere. Cnd nu sunt bani, firmele nu mai depun nici declarat iile nominale la termen, singurii perdanti adevrati fiind angajatii. Dac anul trecut, mii de conturi nu au fost alimentate, si n acest an foarte multe persoane „contabilizeaz” n solduri viramente zero. De la o medie lunar de 5.500 conturi goale n primul semestru al anului 2008, n 2009, n fiecare lun, aproximativ 10.000 de vasluieni au rmas fr un leu la „rubrica” pensii private. Practic, criza acut din economie a potentat indisciplina financiar a societtilor, care nu mai reusesc s achite taxele pe forta de munc. Chiar dac cotizatia la un fond de pensii privat a rmas si pentru anul 2009 la 2%, lovitura pentru agentii economici a venit n luna februarie. Contrar trendului european, unde majoritatea statelor au redus fiscalitatea, ca o msur esential de atenuare a recesiunii, la noi, s-a procedat invers. Executivul a majorat contributia la asigurrile sociale de stat att pentru angajatori, ct si pentru angajati.

Zeci de mii de conturi goale

Potrivit datelor oferite de Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui, n luna ianuarie, la nivelul judetului Vaslui erau nregistrati 47.822 de participanti la un fond de pensii administrat privat. Pentru acesti salariati, societtile au virat contribut ii n valoare total de 888.434 lei. Cu toate acestea, 10.472 de angajati care au aderat la fondurile de pensii administrate privat aveau conturile goale. Mai exact, pentru ei nu s-a depus nici declaratia nominal la termen, nici nu s-au efectuat viramente ctre fondurile la care sunt nscrisi. La nivelul lunii februarie, situatia se prezint n linii mari sub aceiasi parametri. Pentru cei 48.506 de participanti la un fond de pensii privat, angajatorii au vrsat contribut ii n sum de 750.767 lei. Si n luna februarie, unii vasluieni au avut parte de surprize din partea angajatorilor. Nu mai putin de 10.252 de persoane, aceleasi sau altele, comparativ cu luna ianuarie, aveau conturile goale. n luna mai, 50.531 de participanti la un fond de pensii administrat privat acumulau contributii n valoare de 862.065 lei. Numrul celor pentru care patronii „au uitat” s plteasc contributiile sociale si, implicit nu aveau nici un ban la pensiile private, s-a ridicat la 9.569 angajati.

Fr bani, adio pensie!

n principal, viramentele n conturile persoanale nu s-au efectuat din cauza nedepunerii de ctre angajatori a declaratiilor nominale privind contributia la bugetul asigur rilor sociale de stat n termenul prevzut de lege (maxim 25 ale lunii pentru luna anterioar). Pe lng faptul c unele firme nu au prestat activitti n luna respectiv, unele nregistrri de conturi goale au la baz faptul c persoanele care se aflau n somaj nu s-au asigurat, sau unele persoane aveau contractul de munc suspendat din diverse motive etc. „Pentru asigurati, nedepunerea declaratiei nominale atrage dup sine neconstituirea fondului individual de asigurare n sistemul privat, si, implicit, imposibilitatea obtinerii unei pensii att din sistemul public, ct si din sistemul privat. Cu acest prilej, rugm toti angajatorii s respecte termenul de depunere a declaratiilor nominale, astfel nct participantii s nu fie prejudiciati prin nealimentarea la termen a conturilor individuale”, a spus Petronela Jalb, purttorul de cuvnt al CJP Vaslui.

CAS-ul disperrii

Una din „surprizele” autoritt ilor pentru sectorul privat a fost majorarea contributiei de asigurri sociale. ncepnd cu data de 1 februarie, contributia pltit de fiecare angajat a fost majorat cu un punct procentual, de la 9,5% la 10,5%, iar angajatorii pltesc ntre 20,8% si 30,8% din venitul brut al angajatilor. Contributia aferent conditiilor deosebite de munc a fost stabilit pentru acest an la 36,3%, din care 10,5% datorat de angajati si 25,8% pentru angajatori, iar pentru conditii speciale de munc a fost decis o contributie de 41,3%, din care 10,5% pentru angajati si 30,8% pentru angajatori. Patronatul a avertizat c majorarea fiscalittii va avea un efect de bumerang asupra bugetului de stat. Pentru a supravietui, operatorii economici se vd nevoiti s recurg la o serie de alternative care nu au nimic n comun cu dezvoltarea economic si majorarea veniturilor colectate de Fisc. n primul rnd, o parte a fortei de munc trece „subtil” la negru, cu scopul de a echilibra balanta financiar a societtii. O alt solutie „neortodox” este si nedeclararea complet a veniturilor salariale, astfel nct, obligatiile fiscale ctre stat s nu conduc la intrarea n incapacitate de plat. Nu n ultimul rnd, pentru a salva firma de la faliment, patronii mai au la dispozitie o portit de scpare: concedierile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.