AJOFM Vaslui contribuie la incluziunea sociala a categoriilor defavorizate

n vederea promovrii unor programe speciale n parteneriat cu comunitatile locale pentru diminuarea somajului de lung durat din mediul rural si din rndul persoanelor care au dificultti de integrare, Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui a ncheiat conventii cu 37 primrii din judet, subventionnd cheltuielile cu forta de munc efectuate n cadrul programului.

„Prin programul de ocupare a fortei de munc n comunittile locale se urmreste ocuparea persoanelor fr loc de munc, ct si incluziunea social a persoanelor defavorizate. Subventionarea cheltuielilor cu forta de munc pentru ocuparea temporar n lucrri de dezvoltare local d sanse persoanelor aflate n somaj de lung durat de a se reintegra pe piata muncii, chiar si pentru o perioad de timp determinat. Se pune accentul pe lucrri care s conduc la dezvoltarea respectivelor comunitti si, implicit, pe cheltuirea eficient a fondurilor alocate din bugetul asigurrilor pentru somaj”, a precizat Adrian Crlan, director coordonator al AJOFM Vaslui. De la nceputul anului, 408 persoane din mediul rural au fost angajate, locurile lor de munc fiind subventionate din bugetul asigurrilor pentru somaj. Principalele lucrri executate sau n curs de executare sunt: reparatii la institu- tiile aflate n subordinea administratiei locale, amenajri santuri, reparatii scoli, grdinite, amenajri spatii verzi, poduri si podete, desfundri si spturi noi, platforme de gunoi, decolmatare si igienizare cursuri de ap etc., toate contribuind la dezvoltarea local. Conform art. 78 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurrilor pentru somaj si stimularea ocuprii fortei de munc, ncepnd cu 1 noiembrie si pn la 31 martie, AJOFM subventioneaz locul de munc pentru fiecare persoan angajat n cadrul acestui program, n procent de 100% cu valoarea indicatorului social, care este n valoare de 500 lei, la care se adaug datoriile la asigurrile sociale datorate de angajator pentru fiecare loc de munc. n perioada 1 aprilie – 31 octombrie, subventionarea este 70% din valoarea indicatorului social de referint, garantat n plat, pentru fiecare loc de munc. Diferenta de 30% pentru acoperirea salariului minim garantat n plat plus datoriile la bugetul asigurrilor de stat este contributia proprie a angajatorului.

Important pentru someri

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o sum neimpozabil lunar reprezentnd 75% din salariul de baz minim brut pe tar garantat n plat, n vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adaug, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o sum calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baz lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferent iate, dup cum urmeaz: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Pentru persoanele asimilate somerilor, indemnizatia de somaj este o sum fix, neimpozabil, lunar, reprezentnd 50% din salariul de baza minim brut pe tar, n vigoare la data stabilirii acestuia, adic 250 lei. „Absolventii unei forme de nvtmnt trebuie s se nscrie n evidenta AJOFM ca persoane n cutarea unui loc de munc, n termen de 60 de zile de la absolvire. nscrierea se face n baza unui dosar care contine copii dup cartea de identitate si diploma de absolvire si o adeverint de la medicul de familie. Dac n acest termen nu si gsesc un loc de munc, tinerii pot s-si depun cerere pentru a primi indemnizatie de somaj”, a spus Adrian Crlan, directorul coordonator al AJOFM Vaslui.

1 COMENTARIU

  1. astept si eu sa ma incluzeze (:))) undeva… daca te duci la ei sa ti dea loc de munca, ti se stramba nasurile… na, ce vii la noi? informeaza-te cum sa ti faci un cv. si asteapta ca prostul sa te sune vreun angajator, ca joburile bune is impartite la rude, in familie, nu sta nimeni sa recruteze personal chicat din luna, asa, tronc-fleosc. Mai bine ne-ati spune adevarul crunt: nu mai cautati de munca, daca nu aveti sacul plin SI PILE, RELATII, CUNOSTINTE sus puse.
    eu doresc postul elenei baba, ca sta degeaba acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.