Agentii economici din sectorul constructiilor au ajuns la fundul sacului. n plin sezon de activitate, cnd santierele ar trebui s fie la turatie maxim, firmele sunt nevoite s recurg la disponibilizri. Investitiile private sunt nghetate, capitalul strin lipseste cu desvrsire, iar investitiile publice sunt nc la stadiul declarativ. Practic, n primele sase luni din 2009, volumul afacerilor s-a redus cu circa 40%, fat de aceiasi perioad a anului trecut. Cum era de asteptat, sistarea proiectelor de dezvoltare a antreant si prbusirea economiei de pe orizontal. Dac anul trecut, depozitele de materiale nu puteau onora comenzile, acum, n ciuda reducerilor de preturi, vnzrile sunt extrem de slabe. Nimeni nu mai cumpr ciment sau fier, iar numrul autorizatiilor si al locuintelor terminate scade de la o lun la alta. Sectorul constructiilor traverseaz cea mai neagr perioad din ultimul deceniu. Dintr-un veritabil motor al economiei locale, agentii economici de profil au ajuns s recurg la disponibilizri n plin var. Un fenomen ct se poate de grav, tinnt cont de faptul c, n aceast perioad, activitatea din santiere ar trebui s fie la cote maxime. Investitiile au sczut dramatic n zona privat, dar nici n sectorul public nu se poate vorbi de o infuzie masiv de capital. nstiintrile de ncepere a lucrrilor scad vertiginos de la o lun la alta, iar perspectivele de relansare nu sunt din cele mai optimiste. Specialistii din domeniu apreciaz c volumul cifrei de afaceri n constructii sa redus cu circa 40%, comparativ cu anul trecut. Mai mult, eventualele dezvoltri de proiecte cu finantare din fonduri publice, care se preconizeaz pentru a doua jumtate a anului curent, nu vor aduce schimbri spectaculoase. Penuria cea mai mare de investitii se manifest n sudul judetului, din acest punct de vedere, Brladul fiind cel mai vduvit oras. „Programul Prima Cas este benefic si poate reprezenta un nceput, o sperant c investitiile vor ncepe. De asemenea, este important si programul de reabilitare termic a blocurilor, inclusiv proiectele din infrastructur unde este implicat statul. Tot la acest capitol, asteptm s intre n executie ct mai multe proiecte finantate din fonduri europene”, a spus Cezar Crescu, inspector sef la Inspectoratul Judetean n Constructii Vaslui.
Depozitele de materiale, pustii
Dac anul trecut depozitele de materiale pentru constructii nu mai fceau fat cererilor, n prezent, situatia s-a schimbat radical. Chiar dac au operat reduceri de preturi consitente, vnzrile nu au crescut, iar halele de materiale sunt mai mult pustii. Spre exemplu, cu toate c un sac de ciment costa 45 de lei, n 2008 nu era suficiet marf pe piat. La aceast dat ns, pretul unui sac a sczut pn la 20 de lei si, cu toate acestea, clientii nu vin s fac comenzi. O situatie similar este si la fierul beton, care este la jumtate de pret comparativ cu 2008, si se vinde foarte prost. Practic, de la o afacere prosper, cele 10 mari depozite de materiale de la nivelul judetului Vaslui au ajuns s fac ncasri extrem de mici.
Dobnzile, cheia relansrii
Sustinerea activittii din constructii de ctre patronatul din domeniu a devenit aproape imposibil. Bncile acord foarte greu credite, iar atunci cnd deschid liniile de finantare, practic dobnzi fatale. Mai exact, la un mprumut pentru care se percepe o dobnd de 25%, afacerea este moart din start, pentru c nu poti s contabilizezi un profit att de mare. Chiar si ultimele reduceri ale dobnzilor la mprumuturi nu sunt att de semnificative nct s relanseze creditarea. n aceste conditii, firmele consum din resursele mici de bani pe care le mai au dispozitie. Este vorba despre plata salariilor, a obligatiilor ctre bugetul de stat, achitarea utilittilor etc. Astfel, condamnarea la faliment se produce pe un segment de activitate extrem de important pentru economia local, care acoper pn la 30% din activitate.
Autorizatiile de constructii, n scdere
Rmasi fr resurese financiare si cu un viitor incert, vasluienii pariaz tot mai putin pe case noi, confortabile. Fr discriminare, criza de lichiditti a lovit apetitul de locuinte att n mediul urban, ct si n cel rural. Ca un efect imediat al diminurii banilor alocati domeniului constructiilor, si numrul autorizatiilor de construire pentru cldiri rezidentiale a sczut simtitor. Dac n luna mai 2008 au fost eliberate 99 de autorizatii, n luna similar a anului curent au fost solicitate numai 87 de autorizatii. Evolutia numrului solicitrilor de construire pe 2009 se prezint astfel: ianuarie – 60; februarie – 60; martie – 95; aprilie – 76. Faptul c vasluienii dispun de mai putine resurse finanicare pentru a-si permite case noi reise si din numrul de locuinte terminate. n timp ce n trimestrul I din 2008 au fost finalizate 124 de locuinte, n perioada similar din 2009 erau predate la cheie 121 de locuinte. Pe medii, situatia se prezint astfel: 57 locuinte n trimestrul I 2009, n urban, si tot 57 n perioada similar din anul 2008, respectiv 64 locuinte n trimestrul I 2009, n rural, fat de 67 n perioada similar din anul 2008.