Saracia loveste cu parul

Odat cu criza economic, anul 2009 a adus n satele vasluiene un val de violente fr precedent. Infractiunile de tot felul provocate de abuzuri n cuplu, delincventa juvenil, exploatarea prin munc, hrtuire etc, fac praf linistea comunittilor locale. Practic, viata multor familii se petrece dintr-un scandal n altul, iar srcia crunt arunc n aer statisticile infractiunilor domestice. Tabloul disperrii, dintr-o lume scpat parc de sub control, este zugrvit ideal n cazul primelor 10 localitti rurale, cu cea mai mare rat a violentelor. Dac n semestrul I din 2008, cele zece comune cumulau 146 de infractiuni, n primele sase luni din acest an s-au nregistrat nu mai putin 300 de abuzuri. Sotii se agreseaz ntre ei, copii renunt la scoal si se specializeaz n furturi, n timp ce familiile dezorganizate devin pepiniere de exploatare prin munc a minorilor. Violentele n familie, delincvent a juvenil, exploatarea prin munc etc, macin comunitt ile vasluiene. Primele sase luni ale acestui an se caracterizeaz printr-un adevrat soc infractional, numrul nelegiuirilor cunoscnd o crestere fr precedent. La nivelul primelor 10 comune, unde s-au nregistrat cele mai frecvente abuzuri, degradarea mediului social este de-a dreptul dramatic. Sotii se agreseaz fizic ntre ei, iar hrtuirea, de orice tip, a devenit un fenomen la ordinea zilei. La rndul lor, lsati nesupravegheati si lipsiti de o educatie elementar, tot mai multi copii calc fr rezerve pe urmele printilor. Multi tineri nu mai dau doi bani pe binefacerile scolii, iar minciunile si furturile devind o miestrie de la vrste fragede. Pe de alt parte, mirajul strinttii si emanciparea material dintr-o lume lipsit de orice sans au umplut si ultimul ctun de familii dezorganizate. n foarte multe cazuri, unul din membrii familiei care a ajuns s lucreze afar scap la bani si uit n scurt timp ce a lsat n urm. Nu n ultimul rnd, exploatarea prin munc a minorilor s-a transformat ntr-o tem de vacant, iar situat ia social tot mai precar pune gaz pe foc. Cu alte cuvinte, srcia crunt dublat de lipsa unor mijloace minime de subzistent au transformat viata din satele vasluiene ntrun veritabil horror. Nimeni nu se mai ntelege cu nimeni, iar scandalurile si abuzurile de tot felul au scpat de sub control.

n sase luni, 300 de infractiuni

n primul semestru din 2009, primele 10 comune care se afl n topul abuzurilor domestice au contabilizat n total 300 de infractiuni. Comparativ cu perioada similar din anul trecut, cnd au fost nregistrate 146 de infractiuni, se constat o crestere a cazurilor de violent cu peste 50%. Spre exemplu, n comuna Iana, de la opt infractiuni nregistrate n primul semestru din 2008, s-a ajuns ca organele abilitate s contabilizeze 36 de cazuri. n comuna Zorleni, de la 43 de infractiuni n anul trecut, n primele sase luni din 2009 au avut loc 67 de incidente. Hr- tuirea, exploatarea prin munc sau violentele n cuplu au pus stpnire si pe comuna Banca, unde n 2009 au fost depistate 30 de infractiuni, fat de numai 16 n anul trecut. Potrivit datelor oferite de Comisia Judetean pentru Egalitate de Sanse ntre Femei si Brbati (COJES) Vaslui, de pe lista localittilor din mediul rural unde se nregistreaz frecvent infractiuni domestice mai fac parte comuna Ciocani – 32 infractiuni 2009, fat de 15 infractiuni n 2008; Grivita – 26 infractiuni n 2009, comparativ cu 16 n 2008; Bcani – 24 infractiuni n 2009, fat de 14 n 2008; Duda Epureni – 23 infractiuni n 2009, fat de 11 n 2008; Vetrisoaia – 21 infractiuni n 2009, fat de 9 n 2008; Tutova – 21 infractiuni n 2009, fat de 5 n 2008 si Dragomires ti – 20 de infractiuni n semestrul I 2009, fat de 9 n semestrul I 2008.

Piramida srciei

Iulian Nistor, presedintele COJES Vaslui, a spus c infractiunile de violenta domestic au la baz fragmentarea societt ii romnesti. Piramida disper rii arat astfel: la vrf o ptur subtire de familii potente financiar, iar la mijloc sunt persoanele care dispun de resurse pentru asigurarea unui trai decent. Segmentul de baz, care reprezint grosul populatiei, este format n primul rnd din tinerii debutant i, care nu si mai gsesc un loc de munc. Pe locul secund se afl btrnii, a cror pensii sunt foarte mici n raport cu necesittile cotidiene. Foarte multe familii active s-au mutat la sate, odat cu restructurarea unittilor economice. Cum singura surs de venit este agricultura, multi copii abandoneaz scoala pentru a munci la p- mnt. Cum efectele crizei economice vor fi si mai puternice, dezastrul care se petrece la sate se va amplifica, a spus Iulian Nistor.

3 COMENTARII

  1. domnule nistor,de ce nu aveti curajul sa scrieti care este cauza acestei orori sociale??? stiti foarte bine ca atunci cnd un competent si onest medic pune un
    diagnostic,spune mai inti cauza bolii si se angajeaza sa salveze

  2. Ce saraci ? Bucurati-va si va minunati cit de bine traiesc alesii , cit de bine le merge , se distreaza nonstop , nu ii doare nici in coate de Romania. Popii la fel asa ca daca nu va convine ori emigrati ori eutanasiati-va in masa.

  3. cum vorbiti de saracie? cine sunt saracii? uitati-va la dezmatul politrucilor si va bucurati! ei sunt uninominalii lui Base si de aia au fost alesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.