Mosii de vara si Rusaliile

Mine sunt Mosii de var, srbtoare dedicat pomenirii mortilor, iar duminic srbtorim Pogorrea Duhului Sfnt peste Apostolii Domnului, srbtoare cunoscut n popor sub numele de Rusalii. A doua zi dup marea srbtoare a Pogorrii Duhului Sfnt, cinstim n mod special Persoanele Sfintei Treimi, Tatl, Fiul si Duhul Sfnt, adic pe cei care au nfptuit evenimentul srbtorit. n Romnia, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate srbtori oficiale. Pogorrea Duhului Sfnt peste apostoli este relatat de Noul Testament astfel: „Si cnd a sosit ziua Cincizecimii, erau toti mpreun n acelasi loc. Si din cer, fr de veste, s-a fcut un vuiet, ca de suflare de vnt ce vine repede, si a umplut toat casa unde sedeau ei. Si sau umplut toti de Duhul Sfnt si au nceput s vorbeasc n alte limbi, precum le ddea lor Duhul a gri. Si erau n Ierusalim locuitori iudei, brbati cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Si iscndu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, cci fiecare i auzea pe ei vorbind n limba sa”. Duhul este comoara darurilor celor bune pe care credinciotii le primesc de la Dumnezeu: viat, sntate, puterea de munc, sfintenia si virtutea. n fiecare an, cei adunati n biserici, de Rusalii, asteapt toate acestea. Biserica spune c toti crestinii primesc darul Sfntului Duh ndat dup botez. Astfel, devin purttori de Duh, iar lor trupul lor devine – cum spunea Sfntul Pavel – „templul Sfantului Duh”. Praznicul Rusaliilor este de o covrsitoare nsemntate, deoarece n ziua Pogorrii Sfntului Duh, Petru – cel mai n vrst dintre Apostoli – a tinut o nflcrat cuvntare, n urma creia s-au convertit la credinta crestin 3.000 de suflete, ce au alctuit prima Biseric crestin la Ierusalim, numit si Maica tuturor Bisericilor. De aceea, Duminica Rusaliilor este socotit ziua nasterii Bisericii crestine.

De Rusalii, ielele se rzbun

Se spune c Duhul este Vistierul bunttilor si Mngietorul tuturor inimilor. Toate bisericile sunt casele Duhului Sfnt, toate slujbele bisericesti sunt lucrrile Duhului Sfnt, de aceea fr Duhul Sfnt nu sunt nici Biserica, nici preotii, nici predica, nici slujba, nici tainele. Rusaliile reprezint srbtoarea popular care se celebreaz n aceeasi zi cu Cincizecimea, fiind dedicat ndeosebi spiritelor mortilor. Crestinii prznuiesc Rusaliile timp de trei zile n Moldova sau Transilvania, sapte zile n Muntenia si Oltenia sau opt zile n Banat. n mitologia romneasc, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase din categoria ielelor. Traditia spune c cei care pctuiesc si nu respect zilele de Rusalii sunt pedepsiti de iele, care le iau mintile sau i pocesc, leacul pentru bolile lsate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub pern. Nu este indicat s dormi afar n noaptea de Rusalii, dar s mergi la fntn sau la rspntii. n aceast zi se duc la biseric crengi de tei si frunze de nuc. Dup ce sunt sfintite, acestea se pun la stretinile caselor sau la icoane. Se spune c frunzele si florile de tei sfintite n ziua de Rusalii vindec surzenia.

Mosii de Var

nainte de Duminica Rusaliilor, sunt Mosii de var, srbtoare popular cu dat mobil, dedicat pomenirii mortilor. La Mosii de var se crede c sufletele mortilor, dup ce au prsit mormintele, n joia din Sptmna Patimilor si se plimb nestingherite printre cei vii, se ntorc suprate la locasurile lor subpmntene. Pentru a fi mbunate li se dau de poman vase de lut pline cu primele cirese, ap, vin, lapte, mncare gtit, pine, flori, alturi de o can cu vin si lumnri aprinse. Aceste pomeni, fcute dup un anumit ritual, se numesc Mosi. n unele zone ale Moldovei, mprtirea vaselor se continu n prima si a doua zi de Rusalii. Smbta, n toate locasurile de cult se oficiaz slujbe de pomenire a mortilor. Local, exista obiceiul ca, dac ntr-o familie au decedat mai multe persoane fr a fi spovedite sau mprtsite, s se dea de poman si iconite, tmie, crti de rugciuni si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.