Speriati de cooperativa

car_boi_porumbAmintirea cooperativelor agricole din epoca comunist terorizeaz nc lumea satelor. Chiar dac sansele lor de supravetuire economic sunt minime, tranii sunt reticienti la cuvntul „asociere”. Ei nu mai cred n nici un fel de asociere, n folosirea n comun a terenurilor si mijloacelor de productie. Dup aproape dou decenii de la lansarea celebrului „pariu cu agricultura”, peste jumtate din terenurile judetului sunt lucrate individual. Rezultatele perpeturii unor relatii de munc rudimentare sunt dezastruoase: productii mici, lipsa oportunittilor de modernizare, pierderea competitiei cu produsele din import. Mai mult, n ultimii ani, se observ o reducere a numrului de exploatatii nou nfiintate. Investitorii nu mai mizeaz pe ferme agricole din cauza lipsei de finantare, a terenurile proaste calitativ si a disparitiei personalului calificat. n tot acest timp, rectificarea bugetar de primvar vizeaz reducerea bugetului agriculturii, sector care a rmas la stadiul de mare sperant. Eventualele cotizatii financiare si nencrederea n persoanele din structura de conducere sunt principalele obstacole n calea asocierii micilor fermieri. Desi avantajele organiz rii n asociatii de profil sunt binecunoscute, n judetul Vaslui numrul acestora este extrem de mic. Pe lng pierderea fondurilor europene, frmitarea terenurilor nltur si selectarea fermierilor n raport cu potentialul de a produce si scoate pe piat produse de calitate. Mai mult, lipsa asocierii produc torilor din agricultur reprezint si un obstacol serios n calea modernizrii si eficientiz rii acestui sector. Din nefericire, practicarea pe scar larg a agriculturii de subzistent, dublat de o atitudine ostil fat de astfel de asocieri, caracterizeaz lumea satului. Retinerile agricultorilor de a se organiza n asociatii provin si din faptul c activittile economice ar urma s fie nregistrate din punct de vedere fiscal. Astfel, minusuri evidente de ordin organizatoric n vederea lucrrii optime a terenurilor se nregistreaz att la asociatiile profesionale, ct si la cele de productie. n acest context, la nivelul comunittilor locale, comasarea terenurilor agricole s-a transformat ntr-o ntreprindere foarte dificil. n prezent, n judet exist circa 250 de exploatatii agricole comerciale, constituite sub diferite forme: societti comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc. Fermele exploateaz terenurile arabile ale proprietarilor cu contracte de arend, sau utilizeaz n comun terenurile si celelalte mijloace de productie. Suprafata total exploatat de ctre cele 250 de societti este de circa 130.000 hectare, ceea ce reprezint n jur de 45% din suprafata arabil a judetului. Pentru anul agricol 2008 – 2009, judetul Vaslui dispune de o suprafat arabil de 291.306 hectare, din care 287.335 hectare n domeniul privat, reprezentnd 98,64% si 3.971 hectare n sectorul de stat, adic 1,36%.

Agricultura n criz

Dac n anii trecuti agricultura reprezenta o atractie deosebit pentru investitori, n ultimul timp, situatia s-a schimbat. Potrivit specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, se observ o reducere constant a numrului de exploatat ii nou nfiintate. Schimbarea de macaz a potentialilor fermieri este determinat de o serie de cauze obiective. n primul rnd, este vorba despre lipsa mijloacelor mecanice pentru efectuarea lucrrilor agricole si a garantiilor imobiliare care sunt necesare la contractarea creditelor agricole pentru productie. De asemenea, un obstacol major n calea comas rii terenurilor l reprezint si potentialul de productie sczut. Practic, toate terenurile cu potential de productie din clasele I si II de calitate, precum si o parte din cele de clasa a III-a au fost arendate. n acest fel, au rmas disponibile terenurile cu un potential sczut, situate n pante, cu suprafete mici, cu fenomene de degradare (saturare, eroziune etc.). Nu n ultimul rnd, lipsa personalului cu pregtire n domeniul agricol descureajeaz nfiintarea de noi ferme. Potrivit prevederilor legale, pentru a putea exploata bunuri agricole, arendasul trebuie s aib pregtire de specialitate sau s aib angajat o persoan cu pregtire tehnic.

Asocierea, secretul profitului

n strintate, agricultorii au ferme de diferite mrimi, pn la maxim 400 hectare, care, n baza unor proiecte viabile, si dezvolt productia si o valorific corespunztor. Principalul scop al asocierii se face pentru exploatarea pmntului si folosirea n comun a unor utilaje si instalatii. ns, marea majoritate a produc torilor accept s se uneasc, n special, pentru vnzarea productiei. De altfel, principala problem a fermierilor care se profileaz n viitorul apropiat este cea a vnzrii productiei, lucru care trebuie fcut de profesionisti. Doar n acest fel, beneficiind de specialisti, utilaje specifice si surse financiare, fermierii autohtoni pot face fat exigentelor europene. n caz contrar, importurile de produse alimentare vor ocupa n totalitate piata de desfacere, iar societtile locale vor sucomba din cauza blocajului financiar.

1 COMENTARIU

  1. dar ce ne facem cu acei oameni gen porumboiu care trimit scrisori unor batrani ca sa le vanda teren arabil la 1.500 lei HA cand valoare lor reala (UE ca acolo suntem) este de 1.000-1.500 euro? asta nu seamana cu santajarea unor amarati?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.