Vasluiul, n zodia cancerului

Numrul vasluienilor depistati cu diferite forme de cancer creste de la un an la altul. n evidentele oncologilor vasluieni exist, la ora actual, 5.821 de persoane bolnave de cancer, 1.056 dintre acestea fiind depistate numai n cursul anului trecut. n top sunt neoplasmele bronhopulmonare, urmate de cele de sn si de cancerul gastric. Incidenta cancerului n rndul locuitorilor din judetul Vaslui este n crestere, un raport al Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui artnd c, numai n ultimul an de zile, statistica s-a mbogtit cu 1.056 cazuri nou depistate. Astfel, evidentele DSP Vaslui indic, la nceputul anului n curs, un numr de 5.821 de persoane cu tumori maligne, comparativ cu 5.584 de persoane, la nceputul anului 2008. De remarcat numrul mare al celor care au decedat n cursul anului trecut din cauza afectiunilor oncologice – 819 persoane. Dintre cazurile nou depistate, incidenta cea mai mare o are cancerul bronhopulmonar – 119 cazuri noi, cancerul mamar -78 de cazuri noi si cancerul gastric – 72 cazuri noi. Urmeaz, la mic distant, cancerul de col uterin – 32 de cazuri, si cel de prostat – 58 cazuri. De remarcat c, fat de numrul cazurilor de cancer depistate anul trecut, a sczut incidenta cancerului de piele (de la 43 la 32), a cancerului mamar (de la 102 la 78), a cancerului bronsic (de la 145 la 119), toate celelalte tipuri de neoplasm nregistrnd cresteri remarcabile (18 cazuri n cazul cancerului de col uterin, si 5 cazuri n cazul cancerului de prostat). Bolnavii sunt n general brbati, iar cauzele care determin aparitia neoplasmului tin de alimentatia nerational, de consumul de alcool, de fumat, dar si de alti factori nocivi, pe care nu i-am depistat nc, afirm un medic oncolog din judetul Vaslui. Lunar, peste 2.000 de bolnavi sunt tratati cu stupefiante (morfin), care face ca durerile s fie suportabile. Casa Judetean de Asigurri de Sntate deconteaz lunar consumul de medicamente din farmaciile vasluiene. Acestea nu au, dar nici nu au avut limit de plafon si unittile care sunt n contract cu noi onoreaz toate retetele. n medie, se deconteaz n jur de 5,95 miliarde lei vechi pe lun. Pentru consumul pe sectiile de oncologie din spitale, n luna trecut am virat spitalelor peste 1,4 miliarde lei vechi, a precizat Maria Onofrei, presedintele CJAS Vaslui.

Vaccin pentru o boal mortal

Cancerul este o boal nemiloas, care nu iart. Specialistii afirm c, dac este depistat la timp si tratat, neajunsurile ei pot fi minimalizate, astfel nct bolnavul s poat duce o viat ct mai aproape de normalitate. n anul 2008 a fost lansat prima campanie de vaccinare mpotriva cancerului de col uterin. Romnia este prima tar din Europa ca numr de decese provocate de cancerul de col uterin si a treia n lume, dup Venezuela si Insulele Barbados. Lunar, si pierd viata din cauza acestei afectiuni peste 10.000 de romnce, care las n urm zeci de mii de copii orfani, gravitatea situatiei fiind accentuat de continua scdere a vrstei bolnavelor, de la 35-55 de ani, la 23-25 de ani. Incidenta mare a acestei afectiuni este cauzat de faptul c femeia se prezint trziu la medic, ntruct boala ncepe asimptomatic: nu sunt dureri, scurgeri, sngerri. Cu un singur consult ginecologic pe an, ea poate fi depistat n stadiul incipient, stadiu n care este vindecabil. Multumit unei metode descoperite de un romn si utilizate n toat lumea, asa-numitul test Papanicolau, ntr-o prob de secretie se pot depista, la microscop, celulele canceroase. Printre cauzele cancerului de col de uterin se numr si virusul Papiloma (Human Papilloma Virus, HPV), care are un efect de accelerare a declansrii bolii. Exist mai multe stadii de evolutie ale acestei forme de cancer: stadiul zero si stadiul I, n care vindecarea este de 100%, stadiul II cu o rat a posibilittii de vindecare de circa 70-80 %. n stadiul III, scade la 10-20% n timp ce pentru stadiul IV nu mai exist vindecare, explic medicul, care se pronunt, fr rezerve pentru vaccinare. Din pcate, n Vaslui, ca si n ntreaga tar, campania de vaccinare a fost un imens fiasco, din cele aproape 3.000 de eleve cu vrsta de 14 ani, doar familiile a 11 fetite fiind de acord s-si vaccineze copilul. Acest lucru s-a datorat insuficientei promovri a vaccinului. Si asta dup ce introducerea pe piata farmaceutic din Romnia a acestui vaccin a fost prezentat ca un eveniment. Produsul este eficient mai ales n cazul tinerelor care nu si-au nceput viata sexual, dar se adreseaz si femeilor cu vrste cuprinse ntre 20-26 de ani, cu conditia ca acestea s nu fi fost deja contaminate cu virusul Papiloma. Vaccinarea presupune administrarea a trei doze la un interval de trei luni.

Cancerul, un efect al modului de viat

Incidenta cancerului este din ce n ce mai mare si la nivel mondial, n ultimii ani cancerul devenind a doua cauz de mortalitate din lume, dup bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al mbolnvirilor cronice este rezultatul acumulrii de-a lungul timpului a unor obiceiuri alimentare duntoare, a fumatului, a consumului de alcool, a unui stil de viat trepidant, a stresului. Multe din cazuri se nregistreaz n rndul copiilor. Studiile efectuate au demonstrat c neoplasmul nu este ereditar, dar multe din motivele care stau la baza declansrii unei astfel de boli la persoane tinere pot fi de natur genetic, n timp ce peste 80% din cauzele neoplasmelor la persoanele adulte sunt generate de factorii de mediu si modul de viat. De remarcat c se nregistreaz o distributie aproape uniform a tuturor tipurilor de cancer, explic fenomenul medicul specialist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.