Dacă pentru toată ziua de 8 octombrie a fost emis un cod ROȘU de ploi abundente, de 110 ~ 120 litri pe metru pătrat, în județele Constanța, Călărași și Ialomița, județul Vaslui se află sub cod Portocaliu, cu cantități de apă de 60 ~ 90 litri/mp și izolat de 100 l/mp care se pot acumula. Direcția de Sănătate Publică a transmis recomandări pentru populație recomandări de comportament în zonele cu risc de inundații.

.Județul Vaslui se află sub Cod PORTOCALIU, emis pentru Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Transilvaniei, unde se vor acumula cantități de apă de 60 ~ 90 litri/mp și izolat de 100 l/mp.
Codul GALBEN a fost emis pentru centrul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul și sudul Olteniei, vestul Carpaților Meridionali, unde se vor acumula 25 ~30 litri/mp și izolat 40 ~ 50 litri/mp.
În plus, spune Administratia Nationala de Meteorologie RA, în județele Vrancea, Galați, Buzău, Prahova, Brăila, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Ilfov și municipiul București, vântul va avea intensificări cu rafale de 50 ~ 70 km/h.
În Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 metri, va ninge temporar viscolit (rafale de 60~90 km/h) și se va depune strat de zăpadă (10~30 cm).
În acest context, Direcția de Sănătate Publică a transmis recomandări pentru populație conform „Ghidului privind educarea și comportamentul populației în zonele cu risc pentru inundații”.
Acesta cuprinde următoarele recomandări:
– Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
– În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
– În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
– Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
– Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.
Sfaturi privind siguranța alimentară, pentru a evita îmbolnăvirea:
– Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
– Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
– Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
– Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
– Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
– Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
– Păstraţi alimentele în recipiente închise.











