„Veșnicia s-a născut la sat” (Lucian Blaga)
De curând, la 30 ianuarie 2025, ziua marii sărbători creștine, a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gură de Aur și data când marele dramaturg Ion Luca Caragiale a văzut lumina zilei, acum 173 de ani, la Căminul Cultural din comuna Ivănești, a avut loc o activitate culturală de suflet, prin lansarea a două cărți ale învățătoarei Angelica Manole, fiică a localității și membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași. Manifestarea s-a bucurat de sprijinul autorităților locale, a inimosului primar Vasile Novac și a fost moderată de Ilie Serediuc, președintele Ligii Scriitorilor N-E. Au participat numeroși localnici și prieteni cu autoarea. Cărțile sunt inspirate din viața de copil, trăită pe locurile natale, care i-au hrănit visurile sufletului, fiind intitulate sugestiv ,, Sunt un pumn de humă vorbitoare” și ,,Desculț prin praful vremurilor”.

Ne vom opri asupra ultimei cărți cu legende istorice, în mare parte legate de zona unde s-a născut, apărută la Editura PIM din Iași, în 2024 și are 84 de pagini. Meleagurile vasluiene sunt o vatră de cultură străveche și civilizație românească, cu un cadru natural variat, brăzdat de apele Prutului și Bârladului, în care trecutul glorios se îmbină armonios cu prezentul. Marele istoric Nicolae Iorga, sublinia în notele sale de călătorie: ,,Puține locuri îmi sunt mai duios cunoscute ca acest ținut al Vasluiului, care nu este nici la munte, nici la șes, dar se împărtășește de o neasemuită frumusețe”, zona având numeroase reverberații în tradiția populară românească.
Doamna învățătoare Angelica Manole, îndrăgostită de meleagurile natale, cu har literar remarcabil, dovedit prin cărțile scrise, ne oferă o nouă carte, de data aceasta, de legende și povestiri, frumos intitulată, Desculț prin praful vremurilor. Lucrarea cuprinde 37 de povestiri inspirate din marile sărbători creștine, înveșmântate în creații proprii despre: Nașterea Domnului, Anul Nou, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Intrarea Domnului în Ierusalim, dar și din legende istorice locale, îndeosebi cele legate de comuna Ivănești, cu satele componente : Broșteni, Coșești (satul natal), Valea Oanei, Valea Mare, Albina, continuate cu alte localități din județ: Oșești, Buda, Rafaila, Târzii etc. Ele sunt accesibile tuturor cititorilor, indiferent de vârstă, atrași de frumusețile zonei și sunt pătrunse de profunde sentimente patriotice, exprimând dorința identității noastre în lupta pentru unitate și independență.
Un loc aparte îl au legendele, în număr de nouă, legate de Ștefan cel Mare și Sfânt, patronul spiritual al județului, faptele sale de vitejie, intrând demult în cartea de aur a neamului, fiind personajul istoric cel mai iubit de români. Demersul doamnei învățătoare se adresează copiilor și nu numai, faptele de eroism ale strămoșilor fiind exemple de virtute moral-creștină, necesară educării tinerei generații, știind că epoca ștefaniană reprezintă perioada de maximă înflorire a Moldovei.
Cartea se dorește a fi un omagiu adus locuitorilor acestor locuri, care în vâltoarea vremurilor și-au păstrat Credința, Țara și Neamul. Aceste valori perene s-au menținut prin Biserică, Școală și Armată, care au sădit în inimile românilor dragostea de muncă, de cultură, adevăr şi frumos. Bogatele tradiţii se regăsesc în istoria satelor vasluiene și prin acest demers se lansează o provocare pentru revitalizarea lor, într-o lume în schimbare. Ne aflăm la confluenţa trecutului, care a dat valori durabile, cu prezentul și viitorul imprevizibil.
Autoarea dorește să pună, o ,,cărămidă” la neuitarea locurilor natale, a oamenilor necunoscuți din inima Moldovei, a satelor uitate, dintre dealuri, în marile momente ale istoriei neamului, aducând prinos de recunoștință marilor personalități în lupta împotriva năvălitorilor, precum Vlad Țepeș, Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza etc. Se continuă cu eroii Războiului de Întregire Națională (Ecaterina Teodoroiu, Măriuca Zaharia), din Al Doilea Război Mondial și chiar din Revoluția din decembrie 1989, prezentați în manieră personală. Multe dintre aceste legende au intrat în mentalul colectiv și au rezonat cu dorința oamenilor spre prosperitate, belșug și neatârnare. S-au bucurat de aprecierile efective ale colectivității, datorită modului în care s-au suprapus peste idealul conducătorilor.
Apariția cărții constituie un eveniment editorial, întrucât prezintă evocări, povestiri și legende din viața comunităților vasluiene, cu o istorie zbuciumată, cu suişuri şi coborâşuri, însoțind prin cuvânt şi faptă jertfele românilor în lupta pentru apărarea gliei străbune în momentele de încercări şi restrişte.
S-au evitat, pe cât a fost cu putinţă, aprecierile globale, nediferenţiate, care ar fi putut crea o imagine deformată, unilaterală, a legendelor și evocărilor istorice. Cartea este frumos scrisă, cu sufletul și inima unei persoane autentice, participantă la transformările în timp a melegurilor vasluiene.
Așadar, să ne bucurăm de fiecare dată când apare o carte pe această temă, lucrarea fiind incitantă, oportună, onestă în mediul istoriografic local şi nu numai. Apreciem strădania în relatarea unor legende, unele inedite din istoria locală, în redarea unor momente creștine importante în care se vede mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu față de poporul român, născut creștin – ortodox. Oamenii de rând au însoțit voievozii pe câmpurile de luptă, fiind în preajma lor la bine și la rău, fiind răsplătiți pentru credința lor față de țară, prin ridicarea de biserici, prin acordarea de danii, în pământuri, vite și bani.
Faptele măreţe ale înaintașilor sunt exemple de urmat pentru oamenii zilelor noastre, fiind un îndemn la unitate și nu la dezbinare, în vremuri de criză, de război, când sunt pervertite modelele neamului românesc și educaţia patriotică este în declin. Prin urmare, actele lor de vitejie să ne încălzească inimile şi să ne dea încredere în viitor, cartea fiind un dar, asemenea unei raze de lumină, izvorâtă din prinosul inimii și ostenelii, în care cititorii resimt bucuria regăsirii și trăirii lumii de altădată.
Prof. dr. Nicolae IONESCU