A venit iarna și în județul Vaslui! Protejați animalele de ger și zapadă!

Deoarece, pentru aceste zile, meteorologii au prognozat o vreme deosebit de rece și ger atât ziua cât și noaptea, veterinarii le recomandă proprietarilor de animale din județ să respecte câteva reguli pentru ca animalele să nu aibă de suferit din cauza zăpezii sau a frigului. Și transportatorii de animale vii trebuie să aibă în vedere câteva recomandări înainte de a porni la drum pe astfel de condiții meteo.

Deși până acum, am avut parte de o iarnă destul de blândă, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui le recomandă proprietarilor de animale să asigure toate condițiile necesare depășirii perioadelor de viscol și ninsoare abundentă din sezonul rece. Cu atât mai mult cu cât, pentru aceste zile, meteorologii au emis o atenționare de cod galben de vânt puternic și de vreme deosebit de rece și ger, atât dimineața cât și noaptea.

Concret, animalele trebuie să fie adăpostite în spații corespunzătoare care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și zăpezii. De asemenea, trebuie să li se asigure cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ (în funcție de specie, talie și stare fiziologică) și calitativ (prospețime, raport energetic, etc.). Proprietarii trebuie să aibă în vedere și protejarea surselor de apă și furaje, pentru a nu fi supuse înghețului, dar și verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică. La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, aceștia au obligația de a-l anunța urgent pe medicul veterinar de circumscripție, iar în cazul în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube ce afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria pentru a fi luate măsurile necesare.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii

De asemenea, transportatorii de animale vii trebuie să evite să transporte animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă. Aceștia sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile, iar înainte de a pleca la drum, să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport, precum și hrană și o sursă de apă potabilă. Totodată, transportatorii trebuie să verifice traseul și alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, să plece cât mai repede pentru a micșora durata călătoriei. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puțin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcție de specie, talie, vârstă și stare fiziologică. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.

„Precizăm că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub 0° Celsius, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute, cu condiția ca, în mijlocul de transport, să nu existe curenți de aer rece, iar ovinele și caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate și când temperatura coboară sub -20° Celsius, cu condiția ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. Datorită condițiilor meteorologice, există riscul apariției stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei și, totodată, identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilație (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie și somnolență și colaps”, spun specialiștii din cadrul DSVSA Vaslui.

Și deținătorii de animale de companie trebuie să respecte unele reguli. În cazul în care câinii, pisicile, iepurii sau alte animale de companie sunt ținute afară, este important să li se asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecție față de intemperii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.