Elevii bârlădeni, printre cei mai preciși din lume la măsurarea razei Pământului

Și în acest an, câțiva elevi de ciclu primar și gimnazial din Bârlad, membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad, îndrumați de profesorul de fizică Ioan Adam, au participat la proiectul internațional „Erathostenes”, prin care s-a dorit determinarea razei Pământului după o metodă folosită acum mii de ani. Două din cele trei echipe participante au determinat circumferința Pământului cu o precizie care le-a plasat în primele zece echipe din lume.

Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a participat la proiectul internațional „Erathostenes”, ediția 2022, cu o echipă MiniAAS, alcătuită din elevii Cristian Silvestru (clasa a VII-a, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad), Andreea Silvestru (clasa a IV-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad), Anastasia-Maria Grancea (clasa a VII-a, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad) și Marian Cotună (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad). Toți sunt îndrumați de profesorul coordonator Ioan Adam.

Proiectul „Erathostenes” a fost inițiat la propunerea Departamentului de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Societatea de Fizică din Argentina. Concret, elevi din întreaga lume participă la un experiment internațional interactiv privind măsurarea razei Pământului, așa cum a făcut-o matematicianul grec Eratosthenes de Cyrene în urmă cu 2.300 de ani, adică utilizând lungimea umbrei unui gnomon, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.

Pentru membrii MiniAAS, evenimentul a început cu efectuarea experimentului în mod repetitiv cu ocazia activităților din cadrul proiectului educațional „Tabăra de lângă casă” din vara acestui an. Elevii participanți la proiect au măsurat raza Pământului cu o vergea (gnomon), umbre, matematică și astronomie, măsurătorile fiind programate în perioada 12  septembrie – 6 octombrie 2022.

„Fiecare școală / asociație înregistrată în proiect are libertatea de a alege una sau mai multe școli /asociații / cluburi pentru efectuarea măsurătorilor. Din punct de vedere metodologic, fiecare calcul al razei terestre necesită cel puțin două echipe din școli /asociații / cluburi din întreaga lume, pentru a măsura lungimile umbrelor gnomonului, fiecare în locația sa geografică la prânzul solar, în aceeași zi, în apropierea echinocțiului. Participanții pot măsura în zile diferite, dar raza terestră trebuie determinată de ambele școli /asociații / cluburi în aceeași zi. Dacă nu există astfel de parteneri aleși direct, organizatorii proiectului stabilesc parteneri virtuali. La ediția 2022 a proiectului, au participat 164 de perechi de școli /asociații / cluburi. O histogramă corespunzătoare valorilor obținute pentru raza terestră a fost realizată cu valorile care au variat între 4.668,67 km și 7.744,83 km. Valoarea de referință la această ediție este 6.377,65 km. În acest caz, pentru circumferința Pământului se obțin 40.051,642 km”, a precizat profesorul Ioan Adam, președintele AAS.

În ceea ce privește rezultatele măsurătorilor celor trei echipe MiniAAS participante la experiment, acestea sunt următoarele:

• Cristian Silvestru și Andreea Silvestru / R = 6.242 km;

• Anastasia-Maria Grancea / R = 6.406 km;

• Marian Cotună / R = 6.531 km.

„Felicitări elevilor bârlădeni pentru participarea la acest eveniment internațional fascinant și pentru precizia cu care au determinat circumferința Pământului (primele două echipe fiind în top 10), folosind cel mai simplu instrument astronomic! Este cunoscut faptul că măsurarea unei mărimi (în cazul de față raza terestră) este afectată de eroare: o imprecizie pe care nu o putem evita atunci când efectuăm o măsurare. Rezultatele evidențiază interesul și modul în care elevii din structura MiniAAS au pregătit participarea la proiectul «Erathostenes», prin efectuarea experimentului în mod repetitiv în cadrul activităților «Taberei de lângă casă» din vara acestui an. Mulțumim pentru participarea la acest proiect în calitate de profesor colaborator domnului Adrian Profir, profesor la Şcoala Gimnazială «Episcop Iacov Antonovici» Bârlad, precum și sprijinului oferit de părinții elevilor participanți!”, a mai completat profesorul Adam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.