„Grație” diferitelor nereguli cu care au fost găsiți, zece agenți economici au fost sancționați cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 59.800 de lei, în timp ce alți 28 s-au ales doar cu avertisment. Totodată, inspectorii DSVSA Vaslui au confiscat și distrus peste 1.880 de kilograme de produse alimentare ce nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În perioada 22 martie – 21 aprilie, echipe mixte formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor / Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală și ai Circumscripțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO) au efectuat mai multe controale împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui.
Verificările au avut drept scop prevenirea propagării Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul României prin intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea situației pe teritoriul național a porcinelor vii între exploatații și de la exploatații către abatoarele autorizate sanitar-veterinar, dar și monitorizarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc ori care conțin carne de porc. Cum ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, verificările au fost extinse și la mieii vii și la carnea rezultată din sacrificarea lor, dar și la pește și produsele rezultate din pescuit.
Astfel, în acest interval de timp, inspectorii DSVSA Vaslui au efectuat, la nivel județean, câteva sute de controale oficiale privind modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare. Acestea au vizat 390 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hypermarket-uri / supermarket-uri, depozite alimentare, piețe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploatației.
De asemenea, au fost verificate 138 de mijloace de transport destinate produselor alimentare și animalelor vii, fiind indentificat un transport bovine fără documente unde s-a aplicat amendă contravențională, precum și un transport de pește fără documente unde s-a luat măsura confiscării a 29 kilograme de pește și aplicarea unei sancțiuni de 1.200 lei.
În același interval de timp, 628 de miei și 15 iezi au fost sacrificați în abatoarele autorizate pentru schimburi intracomunitare din județul Vaslui. Deși aveau posibilitatea de a autoriza spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, până la această dată nicio primărie / asociație de ovine nu a solicitat autorizarea temporară a centrelor de sacrificare miei.
„Deficienţele constatate de inspectorii DSVSA în urma controalelor efectuate au fost sancţionate prin aplicarea a 10 amenzi contravenţionale în valoare totală de 59.800 de lei și a 28 de avertismente. De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 1.880,35 kilograme de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Este vorba despre 48,3 kilograme carne pasăre; 6,4 kilograme preparate din carne; 470 ouă consum; 8 kilograme fructe de mare; 1.258 kilograme conserve diverse; 881,2 kilograme de ciocolată; 29 kilograme hering congelat și 20 kilograme conservă mazăre cu limita maximă admisă depășită la pesticide”, au precizat reprezentanții DSVSA Vaslui.
Aceștia au precizat că, pe 19 aprilie, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a dispus efectuarea unei acțiuni de control fulger la nivel național în unitățile de alimentație publică din marile centre comerciale. La nivelul județului Vaslui au fost controlate opt unități în Bârlad, Vaslui și Huși, dintre care două restaurante și șase fast-food-uri. S-a verificat modul în care sunt asigurate condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman. În urma controalelor, au fost aplicate cinci sancțiuni, respectiv patru avertismente și o amendă în valoare de 1.200 lei.
„Principalele neconformități constatate și sancționate au fost: • nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare, etichetare, ambalare și manipulare a produselor alimentare; • nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite; • neevacuarea în timp util a resturilor menajere rezultate în urma preparării produselor culinare”, au mai precizat oficialii DSVSA Vaslui.
„DSVSA Vaslui recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar-veterinar. Reamintim că, la nivelul DSVSA Vaslui, funcționează un serviciu de permanență unde consumatorii pot sesiza nereguli în domeniul igienei și siguranței alimentelor prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro”, mai spun reprezentanții DSVSA Vaslui.










