Dorită de Aquavas SA începând cu luna februarie, majorarea prețului la apă potabilă, respectiv a tarifului de canalizare – epurare a intrat în vigoare la 1 martie, dar va fi resimțită la facturile din aprilie. Dacă, anterior, operatorul regional de apă și canalizare din județul Vaslui practica niște tarife ce plasau județul pe locul zece la nivel național, acum, consumatorii din județ vor plăti cele mai mari facturi din țară la apa potabilă, adică 6,88 lei/mc fără TVA.
La finele lui decembrie 2021, SC Aquavas SA Vaslui anunța, prin intermediul unui scurt comunicat publicat pe pagina de internet, că, din februarie, toți consumatorii deserviți din județ vor plăti tarife majorate la apă și canalizare. În informare se preciza că intenția de majorare a prețului la apă potabilă, respectiv a tarifului de canalizare – epurare are în vedere influența creșterii progresive a prețurilor la energia electrică, materii și materiale folosite în furnizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare epurare și că noile prețuri/tarife vor intra în vigoare după aprobarea acestora de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară APC Vaslui.
Scumpirea celor două servicii a venit cu o întârziere de o lună, întrucât a fost solicitată de Aquavas SA abia pe 17 februarie, adică după obținerea avizului de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), și a fost aprobată de Consiliul Județean Vaslui în ședința ordinară din 3 martie. Noile prețuri au intrat în vigoare chiar de la 1 martie, așa că scumpirile se vor reflecta în facturile primite de consumatori în aprilie.
Astfel, până acum, pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, consumatorii din județ au plătit un preț de 5,56 lei/mc fără TVA (adică 6,06 lei/mc cu TVA) – TVA în cotă de 9%, iar pentru canalizare – epurare, au plătit un tarif de 3,65 lei/mc fără TVA (3,98 lei/mc cu TVA) – TVA în cotă de 9%. De luna viitoare, facturile vor arăta în felul următor: apa potabilă – 6,88 lei/mc fără TVA (adică 7,5 lei/mc cu TVA), respectiv cea mai scumpă apă din întreaga țară, și canalizare – epurare – 3,74 lei/mc fără TVA (adică 4,08 lei/mc cu TVA).
Tarifele pentru cele două servicii „de lux” de care beneficiază consumatorii din județul Vaslui sunt printre cele mai mari din țară. Astfel, potrivit celei mai recente liste cu prețuri/tarife avizate/aprobate de ANRSC publicate pe pagina de internet a instituției, la 1 martie 2022, județul nostru se afla pe locul patru la nivel național, cu un tarif de 10,62 lei/mc fără TVA. Pe primele zece locuri în top se află următoarele localități:
1. SC Compania de Apă SA Buzău – 11,63 lei/mc
2. Compania de Apă Arieș SA Turda – 11,25 lei/mc
3. SC Raja SA Constanța – 10,84 lei/mc
4. SC Aquavas SA Vaslui – 10,62 lei/mc
5. SC Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița SA – 10,33 lei/mc
6. Apa Vital SA Iași – 10,27 lei/mc
7. SC Apa Târnavei Mari SA Mediaș – 10,26 lei/mc
8. SC Compania de Apă Olt SA – 9,89 lei/mc
9. Acet Suceava SA – 9,81 lei/mc
10. SC Apă Canal 2000 SA Pitești – 9,68 lei/mc