Primăria Vaslui pregătește, deja, noul an școlar 2021 – 2022!

Municipalitatea vasluiană a stabilit rețeaua școlară care va funcționa în anul școlar 2021 – 2022, proiect care ulterior va fi transmis ISJ spre avizare și fundamentare a cifrei de școlarizare în funcție de care se vor primi și banii aferenți de la bugetul de stat pentru anul viitor. În Vaslui vor funcționa, ca și până acum, tot 47 de unități școlare de stat și 3 unități particulare, incluzând aici și Palatul Copiilor și Centrul de Excelență. Dacă numărul cadrelor didactice va rămâne relativ același, scade însă numărul copiilor ce vor fi înscriși în anul școlar viitor, mai puțini cu circa o mie de elevi!

Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare. Proiectul de rețea școlară trebuie întocmit, avizat de către consilierii locali și transmis către inspectoratele școlare la sfârșitul anului calendaristic anterior sau, în cel mai rău caz, la începutul anului, oricum, înainte de întocmirea și aprobarea bugetului de stat, în vederea finanțării cheltuielilor necesare funcționării unităților de învățământ.

În ceea ce privește municipiul Vaslui, proiectul privind rețeaua școlară aferentă anului 2020 – 2021 a fost deja întocmit și urmează să primească girul consilierilor municipali, la proxima ședință a CL, programată astăzi, 17 decembrie.

Conform respectivului proiect, în viitorul an școlar vor funcționa tot 25 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv 6 licee, 10 școli, 7 grădinițe, 1 unitate de învățământ conexă pentru activitți extracurriculare – Palatul Copiilor, și Centrul județean de excelență pentru pregătirea tinerilor capabili de performanțe înalte. Acestor unități cu personalitate juridică le sunt arondate alte 22 de unități școlare de stat, respectiv școlile din Bahnari, Rediu, Zona Industrială și Brodoc, Clubul Sportiv Școlar, Școala Postliceală „Anastasie Fătu”, precum și 16 grădinițe. În afara unităților de stat, la Vaslui mai funcționează și 3 unități de învățământ particular, respectiv Grădinița cu program prelungit „Castelul Copiilor”, Școala postliceală FEG Education și Liceul „Radu Miron”.

În total, în unitățile de învățământ din municipiul Vaslui vor preda anul viitor școlar nu mai puțin de 1.054 cadre didactice, a căror activitate este susținută de alte 143 de persoane, personal auxiliar și 278 persoane, personal nedidactic. Toți vor răspunde de educația și confortul a nu mai puțin de 10.991 de elevi și 1.716 preșcolari din unitățile de învățământ de stat, cărora li se adaugă alți 1.550 de elevi și 218 preșcolari care frecventează activitățile de la Palatul Copiilor și 956 de elevi și 74 de preșcolari ce vor fi înscriși la Centrul de Excelență, precum și 515 elevi și 58 de preșcolari care vor frecventa cursurile unităților de învățământ particular. În aceste condiții, și responsabilitățile autorităților publice școlare sunt mari, iar municipalitea vasluiană a dovedit în nenunărate rânduri grija pe care o are față de viitorul acestui oraș, învățământului fiindu-i alocate nu mai puțin de 11,84 milioane de lei, doar pentru funcționare, și aproape 5 milioane de lei, la secțiunea de dezvoltare, din total bugetul local de 163 milioane de lei, aprobat la începutul anului, la care se adaugă și alte investiții în menținerea și dezvoltarea infrastructurii școlare. Nu trebuie uitate nici importantele sume cheltuite de la bugetul local în acest an doar pentru asigurarea de materiale sanitare și tablete școlare necesare desfășurării procesului educațional în aceste vremuri speciale, în condițiile pandemiei de Covid 19 și a măsurilor impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.