De Crăciun, fiți eroi! Donați sânge!

În contextul în care, în ultima perioadă, a scăzut numărul donatorilor de sânge, conducerea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad face un apel către toate persoanele care ar putea face gestul salvator de vieți. În cadrul unei campanii intitulate „De Crăciun, fii erou!” și organizate la nivel național, donatorii sunt invitați să treacă pragul instituției pentru a dona sânge.

Pentru că, de când a izbucnit pandemia de SARS-CoV-2, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere a numărului de donatori, conducerea instituției face un apel către cei care pot salva o viață să nu ezite și să doneze sânge. Și asta pentru că este nevoie de o donare regulată de sânge, deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. În cadrul campaniei naționale „De Crăciun, fii erou!”, donatorii sunt așteptați la sediul instituției din Bârlad, strada Mihail Kogălniceanu, de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-13.00. Campania a fost demarată pe 7 decembrie și se derulează până pe data de 18 decembrie.

Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei. Au nevoie de transfuzii de sânge femeile cu complicații ale sarcinii (avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere), copiii cu anemie severă, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente, bolnavii de cancer, persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale, bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).

Cine poate deveni donator?

„Dacă sunt donatori la prima donare, este obligatoriu ca pacienții să își facă analizele înainte să vină la noi și să nu fie diagnosticați cu vreuna din bolile Hepatita B și C, HIV/SIDA, Sifilis, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă, malarie, boli de piele, etc. Aceștia trebuie să aibă între 18 și 50 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puțin 60 de kilograme, în vreme ce bărbații, cel puțin 65 de kilograme. Persoana trebuie să aibă puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică, între 60 și 100 mmHg. Alte condiții sunt: să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Este bine de știut că, în ziua de dinaintea donării, pacienții nu trebuie să consume alcool sau alimente bogate în grăsimi. De asemenea, este important să se hidrateze bine și să se odihnească. În cazul celor care lucrează și în schimbul de noapte, nu trebuie să doneze sânge în dimineața următoare”, spune medicul Violeta Nistor, șeful CJTS Bârlad.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.

Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui, fie că este vorba despre victime ale diverselor accidente (casnice sau rutiere) ori despre bolnavi care necesită intervenții chirurgicale. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge. Și cum problemele cardiace sunt tot mai frecvente, și nevoia de sânge este mai mare.

Care sunt beneficiile donării voluntare și regulate de sânge?

Pentru donator:

– îmbunătățirea stării de sănătate și încurajarea unui stil de viață sănătos;

– creșterea stimei de sine;

– devine un model pentru ceilalți, putându-i motiva și pe alții să doneze;

– se bucură de o verificare periodică a stării de sănătate (examen medical și analize de laborator);

– beneficiază de recunoaștere din partea societății.

Pentru pacient:

– salvarea vieții sau îmbunătățirea stării de sănătate;

– acces echitabil la sânge sigur, inclusiv în situațiile de urgență și dezastre;

– se reduce riscul complicațiilor imunologice;

– scade presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donator;

– susține spiritul de generozitate, putând deveni la rândul său un viitor potențial donator.

Pentru serviciile medicale:

– sunt capabile să asigure cantitatea și accesibilitatea la sânge și produse de sânge, făcând astfel față tuturor cererilor;

– creează încredere în ceea ce privește siguranța sângelui și a produselor de sânge (sângele este testat, neputându-se transmite HIV sau alte boli infecțioase, utilizarea instrumentarului steril și de unică folosință pentru fiecare donare, rezultatele testelor sunt confidențiale, presupune un atent control al calității sângelui privind testările, procesarea, etichetarea și stocarea);

– elimină riscul apariției șocului posttransfuzional, transfuziile de sânge realizându-se respectând cu strictețe anumite reguli privind compatibilitatea dintre sângele donatorului și cel al primitorului.

Pentru comunitate:

– asigură necesarul de sânge, inclusiv în situații de urgență și dezastre;

– promovează un stil de viață sănătos;

– menține viu spiritul de întrajutorare la nivelul comunității respective;

– încurajează voluntarismul și implicarea activă a comunității;

– încurajează dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunității;

– crește calitatea vieții și îmbunătățește calitatea imaginii comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.