• Cei 10 parlamentari care vor reprezenta județul Vaslui în următorul mandat au depus jurământul, fiind validați în funcțiile pe care le vor ocupa în următorii 4 ani. Față de anteriorul mandat, când PSD a avut o largă majoritate, de această dată, chiar dacă a câștigat alegerile, la o diferență relativ mică, partidul se află în inferioritate, cu atât mai mult cu cât redistribuirea voturilor a dat câștig de cauză doar PNL și USR PLUS, marele câștigător la nivelul județului Vaslui fiind însă AUR, cu un deputat și un senator. Ce meserii au însă cei care ne vor reprezenta în următoriii 4 ani în Parlamentul României?

Chiar dacă de această dată, conform scorului electoral înregistrat la alegerile parlamentare, Vasluiul, rămas județ „roșu” nu a mai avut același procent în favoarea PSD, respectivul a reușit însă să-și impună „din prima” 4 parlamentari, 3 deputați și un senator. Este vorba despre Eduard – Andrei Popica, Adrian Solomon și Irinel Ioan Stativă, deputați, aleși fiecare cu câte 11.012, PSD-ului rămânându-i un rest de 1.836 de voturi, și de Gabriela Crețu, care a ajuns din nou în Senat cu 26.473 de voturi, lăsând neutilizate alte 9.845 de voturi, care nu i-au fost însă îndeajuns lui Valeriu Caragață, următorul pe lista PSD pentru a ajunge și el în acelai for legislativ. Un al 5-lea mandat de deputat acordat din prima, cu număr întreg de voturi, a ajuns la liberalul Nelu Tătaru, iar cele 8.932 voturi rămase l-au propulsat pe colegul său mai tânăr Tudor Polak la Camera Deputaților în etapa a II-a de repartizare a voturilor. Și la alegerile pentru Senat, reprezentantul PNL de pe prima poziție, Iulian Mihail Bîca, a reușit să acceadă în acest cel mai înalt for legislativ al țării, după redistribuirea voturilor, cu 20.344 voturi, trei sferturi față de contracandidata sa de la PSD.
Alianța pentru Unirea Românilor, un partid aflat la prima participare la un scrutin parlamentar și practic aproape necunoscut în județul Vaslui a reușit performanța să câștige un mandat de deputat, prin Raisa Enachi, o moldoveancă de dincolo de Prut stabilită între timp în Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov! Jocul redistribuirii a făcut ca, cu doar 11.962 de voturi, cel de-al treilea mandat de sanator vasluian să ajungă tot la AUR, și tot la un frate moldovean care locuiește însă în Vaslui, Andrei Busuioc. În sfârșit, Mihai Botez, de la USR PLUS, a răzbătut iar în Parlamentul României, la Camera Deputaților, tot la redistribuirea voturilor pe plan național, cu 9.746 de voturi.
Din punctul de vedere al meseriei/pregătirii, vasluienii au trimis în Senatul României un profesor, Gabriela Crețu, un medic, Nelu Tătaru, ambii cu câte cel puțin un mandat de parlamentar la activ, și un administrator de firmă, Andrei Busuioc, iar în Camera Deputaților, trei juriști, unul, fost prefect și, ulterior, director executiv al celei mai mari firme de construcții rutiere din județ, Eduard – Andrei Popica, un al doilea, Tudor Polak, care după ce a avut propria afacere, a ocupat aproape un an funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii, și Raisa Enachi, consilier juridic, apoi un inginer automatist, Irinel Stativă, un economist, Mihai Cătălin Botez, un medic care a ajuns ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, și un profesor, Adrian Solomon, transformat de mulți ani în om politic, inițial viceprimar al Bârladului, apoi deputat cu mai multe mandate la activ.
Rămâne de văzut care va fi contribuția fiecăruia dintre cei 10 parlamentari de Vaslui la dezvoltarea acestor meleaguri și îmbunătățirea vieții celor care le-au acordat încrederea în mandatul 2020 – 2024 care deja, se arată plin de provocări.